Dtum
Login with Facebookk
1939 | Június

Foggtól Blériotig

Hajnalonként már a kiadónál szétkapkodták a Le Temps-t. Abban jött folytatólag a "Nyolcvan nap alatt a föld körül". A new york-i lapok párizsi levelezői kábelen üzenték a legújabb állomásokat. Fogg Phileas, azaz Anglia a technika csodáival nyolcvan nap alatt meghódította a világot. "Anglia nem örül." "Anglia nem helyesli" mondták abban a korban. Annyit jelentett, hogy Anglia megtiltja. Mindenki értett a szóból.

Prága megszállása óta Neville Chamberlain visszatért Curchill és Duff-Cooper szárazföldi politikájára. Egyoldalú terheket vállal távoli országokért. Még a térképen is nehéz megtalálni őket egy szigetlakónak. Anglia szakít a szigettel. Életre-halálra visszaköltözik a szomorú szárazföldre.

Mit szól ehhez az átlagangol, aki Cromwell óta elszokott a szárazföldtől s Napóleon óta Európától? A háború előtt Kanada s a Fokföld közelebb volt Londonhoz, mint Berlin. Azt hallom, nehezen szokik vissza.

Anglia egyik határa ezentúl a Visztula. Ismét a szárazföldhöz forradt. A középkorban már egyszer a Loire volt a határa, százéves háborút viselt érte. Hosszú szünet után egy új Dél-Franciaország hűbérura: visszajött közénk vérezni.

Blériot tette ezt a csodát. Amikor átrepült a csatornán, új kor köszöntött a szigetországra. A légitámadás kora. Ez elől menekül terhes és vészes európai hűbéruraságba. A technika előbb a világ urává avatta. Legújabb vívmánya visszaváltoztatta középkori, kontinentális országgá. Amit a vasúttól kapott, visszavette a repülőgép.

Fogg Phileas hanyatlik.

 

Cs. Szabó László

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98