Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

Két magyar artistacsoportot internáltak Buenos Ayresben

A nemzetközi viszonylatban kitűnő hírnevű magyar artisták az utóbbi időben az eddiginél sokkal nagyobb számban indultak külföldre. Különösen Dél- Amerikában virradt nagy konjunktúra magyar tánc-és énekcsoportokra. Dél-Amerikában a mi tavaszunk idején kezdődik a színházi főszezon, így történt, hogy februártól kezdve több régi és újonnan alakult csoport utazott Buenos-Ayresbe.

Dél Amerikában a Lombardo-színházak tartoznak a legnagyobb színházi tröszthöz. Ezek egyikében lépett fel a magyar Traube- csoport, amely tizenhét tagból áll. Ugyanakkor, másik színházi társulat az Asbóth- trupp másik színházba lépett fel. Sikerrel mutatkoztak be, annál nagyobb meglepetést keltett Budapesten a párisi lapoknak az a híradása, hogy a magyar tánccsoportok szereplését betiltották a braziliai hatóságok, mert a megengedett korhatárnál fiatalabb leányokat szerepeltettek.

Vasárnap hosszú és részletes tudósítás érkezett Budapestre, amely szerint a két csoportot internálták a braziliai hatóságok és fogva tartják őket addig, amíg el nem indulnak egy-egy apáca-felügyelőnő kíséretében hazafelé.

Az egyik magyar csoport jelentette fel a másikat

Dél-Amerikában nem engedik meg huszonkét évesnél fiatalabbak szerepeltetését. Kiderült, hogy a Dél-Amerikába utazott táncosnők közé tizennyolc évesnél fiatalabbat is becsempésztek, nyilvánvalóan nem szabályos iratokkal.


Ez a délamerikai kaland sulyos következményekkel járt egy másik nagyszabásu magyar csoportra:
Bob Gray revű társulatára, amelynek már május elején meg kellett volna kezdenie buenos-ayresi vendégszereplését. Ehelyett még mindig a Roxal Színházban vendégszerepel a társulat, amelyben tizennyolc táncosnő szerepel, akik közül kilenc még nincs 22éves. Most mind a kilencet ki kell cserélni.

Bob Gray revűjében a kilenc lány kicserélése folytán százötven kosztümöt, ugyanannyi cipőt és egyéb kelléket kell átalakítani, ugyhogy a vállalkozót húszezer pengős kár érte.

Ehrenthal Teddy szerepe

A kárért a Lombardo színházak európai szervezőjét, Ehrenthal Teddyt teszik felelőssé, mert valemennyi Dél-Amerikába utazó csoportnak ő volt az impreszáriója. Ehrenthal ügyei már több ízben foglalkoztatták a hatóságokat, ezuttal azonban még az egyik budapesti diplomáciai testület is kénytelen volt foglalkozni vele. Ehrenthal ugyanis elígérte Bob Gray revüjét a római Teatre Quirinónak, május 8-ra. Erről az ,,üzletről” éppen csak az érdekelt társulat nem tudott, persze nem is tudott elutazni, noha fellépését nagy reklámmal hangozták be, még a királyi család számára is foglaltak páholyt a bemuató előadásra.

Amikor kiderült, hogy a magyar táncosokra hiába várnak, repülőgépen Budapestre sietett Irene Trampetti, a legnagyobb olaszországi művészügynökség főnöknője, aki egyébként magyar származású asszony. Trampettinét negyvenezer líra károsodás érte a magyar társulat elmaradása miatt...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98