Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Mussolini kijelentette, hogy a Földközi-tenger Olaszország élettere

Róma, március 26.
Nem érdekel bennünket a világ ítélete. De kívánom, hogy a világ tájékozva legyen arról, hogy az 1938 december 17-i jegyzékben világosan és pontosan felállítottuk az olasz problémákat Franciaországgal szemben. Ezeket a problémákat úgy hívják, hogy Tunisz.

Franciaországnak jogában áll visszautasítani ezeknek a problémáknak még az egyszerű tárgyalását is, mint ahogy idáig tette a tulsokszor ismételt „soha” kifejezéssel. De nem szeretnénk, hogy az „igen” csak akkor jöjjön, amikor a két ország közötti barázda már olyan mély lesz, hogy óriási fáradságba fog kerülni annak kitöltése.

Földközi tenger
De bárhogyan is történjék, kívánom, hogy ne beszéljünk többé holmi testvériségről és egyéb hamis rokonságokról, mivel az államok közötti kapcsolatok csakis az erőből erednek és ezek az erők határozzák meg az egyes államok különböző politikáját.


Negyedszer: földrajzi, történelmi, politikai, katonai szempontból a Földközi-tenger Olaszország élettere. S amidőn azt mondom, hogy Földközi-tenger, ezalatt azt az öblöt is értem, melyet Adriai-tengernek neveznek s amelyben Olaszország érdekei uralkodnak, ha nem is kizárolagossággal, a szláv népekkel szemben. Ebből ered az a megértés, amelyet két év óta itt megvalósítottunk.

 

Ötödször: Szükségesnek tartom kiemelni ténykedésünk alapvető pontját: Fegyverkezni kell! Jelszavunk: Fegyverkezni úgy, hogy minél több ágyunk, minél több hadihajónk, minél több repülőgépünk legyen mindenáron, még akkor is, ha szükséges volna teljesen lemondani a polgári élet kényelméről. Csak aki erős, azt szeretik a barátai és csak attól félnek ellenségei. Az egész történelemből a századokon keresztül hallani a kiáltást: Jaj a gyengéknek!

Franciaországban sokkal élesebb beszédet vártak Mussolinitól

Páris, március 26.
Mussolini világszerte oly feszült érdeklődéssel, Franciaországban azonban határtalan izgalommal várt beszéde szemmelláthatóan kellemes csalódást keltett a francia közvéleményben. Általában a francia közvélemény a Ducétól sokkal élesebb beszédet várt.


Vasárnap estig a Quai d' Orsay nem foglalt hivatalosan állást Mussolini beszédével kapcsolatban. Francia politikai körök felfogását azonban a következőkben lehet összefoglalni: Mussolini beszédében az olasz követeléseket eddigi sorrendjükben fenntartotta. Ez a sorrend a következő: Tunisz, Dzsibuti és Szuez-csatorna.


Mussolini éles megjegyzése a francia miniszterek által hangoztatott „soha” kifejezésre nem zárja ki, hogy félhivatalos formában a két kormány között érintkezés jöjjön létre. Mussolini szavaiból nem kell feltétlenül arra következtetni, hogy a Duce mindenképpen terültei követeléseket támaszt.

 

A Quai d' Orsay környezetében általában a beszéd kellemes csalódást kellett, mert a Duse „nem csapott az asztalra”. Ami Olaszország követeléseit illeti, úgy ezekben a körökben hangoztatják, hogy Mussolini pontosan nem körvonalazta az olasz követeléseket.

Hitler üdvözlő- távirata Mussolinihoz

Berlin. Március 26.
(Német Távirat Iroda) Hitler vezért és birodalmi kancellár a következő táviratot küldte Mussolini olasz miniszterelnöknek: A fasiszta harci szervezetek megalapításának huszadik évfordulója alkalmából szívélyes és hűséges barátsággal gondolok Önre, mint az új, büszke Olaszország győzelmes megteremtőjére. A német nép ugyanazoktól az eszméktől eltelve vállvetve küzd a harcedzett olasz néppel a gyűlöletből és megnemértésből fakadó kísérletek ellen, amelynek célja népeink jogos életakaratának korlátozása és a világbéke megrendítése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A fény gyógyító ereje A fény gyógyító ereje
Költői képzelettel megáldott tudósok egész serege irta le és mondta...
Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek
A közös külügyminisztériumnak clevelandi konzulátusunk a következő...
A kormányozható rakéta, a folyadékrakéta A kormányozható rakéta, a folyadékrakéta
-Könyvemnek, amelyben az űrhajózást ismertettem, bebizonyítottam,...
MTK – UTE 7:2 (3:1) MTK – UTE 7:2 (3:1)
A szép tavaszi vasárnap délutánon közel háromezer főnyi közönséget...
Mikor jobb a vétel? Mikor jobb a vétel?
Hogy mikor jobb a vétel, már t i. a rádióvétel?...Kedélyes olvasóink...
Béke vagy háború Európában Béke vagy háború Európában
Az olasz-abesszín háború gyors befejezése tekintetében a hangulat...
AS Roma – Ferencváros 3:1 AS Roma – Ferencváros 3:1
Az osztrák Frankenstein bíráskodása mellett 15.000 néző előtt...
Az amerikai közlekedés csodái, automatikus közlekedési jelzőlámpa New-Yorkban Az amerikai közlekedés csodái, automatikus közlekedési jelzőlámpa...
Az amerikai élet egyik legnagyobb problémája a XX. században a városi...
Apróságok Apróságok
Képünkön látható egy berlini polgár, akinek beteges, gyönge lábai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98