Dtum
Login with Facebookk
1939 | Március

Corkban sem tudtunk győzni

Magyarország – Írország 2:2 (1:1)

Négy játékosunk megsérült az ír-magyar válogatott mérkőzésen

Cork, március 19.
A párisi francia-magyar mérkőzés után a magyar futballexpedíció Írországba utazott, Cork nevű városkába. Kis sporttelepen 12.000 főnyi közönség előtt tartották meg Magyarország és Írország válogatott futballcsapatai közötti mérkőzést, amely 2:2 arányban döntetlenül végződött.

Corkban megismétlődön a párisi eredmény. Félsiker félsiker után. De lehel úgy is mondani, hogy félkudarc félkudarc után. Mert Párisban éppúgy, mint Corkban, az európai ranglistán közepes helyen szereplő válogatottak ellen a magyar futballsportnak tulajdonképpen teljes sikert kellett volna elérnie.

Dietz Károly dr. futballkapitány mindenesetre azt mondhatja, hogy a francia-ír országi turán csapata nem szenvedett vereséget. Kétségtelen, hogy a kapitánynak nehéz helyzete volt a válogatásnál és hiányzott az együttesből Sárosi György dr., a legkiválóbb magyar játékos, aki sérülése miatt nem mehetett külföldi csatába.

Vezetők és játékosok levonhatjuk majd a párizsi és a corki mérkőzés tanulságait, megvizsgálhatják az elmúlt eseményeket és megállapítják, helyes volt-e az úgynevezett „védekező” taktika, mert talán ennek lehet tulajdonítani, hogy nem kaptunk ki.

Vagy talán jobb lett volna a gyengébb ellenfelekkel szemben teljes csatárlánccal támadni és akkor győztesen hagyta volna el a magyar csapat a francia fővárost és a kies ír városkát.

A mérkőzést mindkét csapat az ismert összeállításban kezdi meg. A magyar csapatban annyi a változás, hogy Szántó helyett az újpesti Ádám a jobbszélső. Mindjárt az elején kitűnik, hogy Natras, az angol játékvezető megengedi az erős játékot.

 

Az írek támadásával kezdődik a játék, de a 6. percben már mi nyomulunk előre és Gyetvai bombáját a kapufa tartóztatja fel. Gyorsan pereg a meccs: 9.p. Lázár kornerre menti az írek támadását. A sarokrúgást Bíró szereli. 10. p. Gyetvai lefut, középre adott labdáját elcsípi, de a kapusba lövi. 12. p. Gyetvai lövése a kapulécen akad meg.

Ezután következik az írek vezető gólja. A 16. percben O. Flanagan kapu előtti kavarodásból levágja a labdát. (1:0). Mindjárt utána Gyetvai lövését a kapus csak bravúrral tudja menteni.

A 18. percben Gyetvait szabálytalanul szerelik, a megítélt szabadrúgást Balogh 30 méterről a kapusba vágja. A 22. percben Zsengellér mellé lő. Állandó a magyar ostrom. Valósággal pergőtűz alatt tartjuk az ir kaput. Zsengellér 5 méterről nem találja el a kaput.

A 37. percben megszületik a magyar csapat kiegyenlítő gólja. Sárosi Béla szerel, átadja a labdát Baloghnak, az Zsengellérhez továbbit és az újpesti csatár 10 méterről védhetetlenül bevágja a labdát a magyar kapuba. (1:1).

A 39-ik percben újra a magyar csapat lendül előre. Ádám nagy lendületű rohama után Kolláth fejel és a labda a kapufáról pattan vissza.

A szünetben derül ki, hogy Korányi az első félidő végén megsérült. Az orrába kapott erős ütést és a hatalmas termetű játékos kínlódva felreng az öltöző padján. Nagy fájdalmai vannak. Sérülése miatt fel is forgatjuk a csapatot. Balogh megy hátra és Lázár lesz a jobbszélső.

Így is támadunk. Gyetvay viszi előre a magyar akciókat és az ötödik percben az ő rohama szerzi meg a magyar vezetést is. Gyetvaytól Kiszelyhez kerül a labda. A Ferencvárosi összekötő Kolláthoz ad és a center lövése az ir hálóban köt ki. (2:1).

A sok kapufa után végre a hálóba talált a labda! De az örömbe üröm vegyül. Kolláthot a lövés pillanatában az ír védők faultolják és a középcsatár kénytelen elhagyni a pályát. Öt percig ápolgatják Kolláthot a taccsvonal mentén, amíg újra pályára léphet.

A lecsökkent magyar csapat ellen az írek fölénybe kerülnek. Szabónak kétszer is nagy bravúrral kell védenie és a 20. percben az ő tudása kevés lenne. Az írek 16 méterről irányítanak szabadrúgást a magyar kapusra és a labdát Bíró a gólvonalról vágja ki a mezőnybe.

Négy perc múlva a ma ellenállhatatlannak bizonyuló Gyetvai vágtat le a balszélen, egymásután kerüli ki ellenfeleit, lövése hatalmas erővel zug, de megint csak a kapufáig jut el a labda. Most Korányi visszatér a helyére és a magyar csapat szinte állandóan beszorítja kapujához ellenfelét.

A fölény azonban meddő. Sőt, a 35. percben sántikáló sérült magyar hátvédek mellett elfut az ír jobbszélső és beadását O. Flanagan a magyar hálóba küldi. Kiegyenlítettek az írek. (2:2).

Új erőfeszítéssel igyekeznek a végső győzelmet megszerezni a magyar fiuk. A 42. percben azonban a sérülések listájára Kiszely is rákerül. A keménykötésű hatalmas termetű csatárt úgy fejbe rúgják az írek, hogy ölbe kell Kiszelyt levinni a pályáról. Kiszely már nem is tér vissza. És az összerugdosott, sérültekkel tűzdelt, lecsökkent létszámú magyar csapat hiába igyekszik.

Corkban sem tudott győzni a magyar válogatott csapat. Nem volt dicsőséges mérkőzés. Az ír csapat lelkesen, sőt néha túl keményen játszott, de a magyar csapatnak mégis győznie kellett volna. Sokszor látszott, hogy 9 emberrel is jobb. gördülékenyebb futballt játszanak a mieink, de hiányos csatárlánccal nem tudták áttörni az írek védelmi vonalai.

Ha öt csatárral támadtak volna a mieink és nem kellett volna taktikai parancsra a mérkőzés legnagyobb részében a; összekötőknek hátul tanyázniuk, akkor talán most más lenne az eredmény. Gyetvai például a magyar csapat legjobb játékosa volt, de hiába rohant le számtalanszor, száguldását a többi magyar csatár nem tudta követni és a sikeres befejezéshez hiányoztak a csatártársak.

Kiszely és Zsengellér hiába törtek néha-néha előre, mire odaérkeztek az ír védelmi vonalhoz, már kifáradtak. Rajta kívül Balogh volt a magyar csapat második legjobb embere.

A magyar válogatott szerdán este 9 óra 10 perckor érkezik a Keleti pályaudvarra.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98