Dtum
Login with Facebookk
1938 | Március

Magyarország – Németország 1:1

Toldi vezérletével pompás döntetlent harcolt ki Nürnbergben a tartalékos magyar csapat

Félhárom előtt öt perccel lépett pályára meggypiros, magyar címeres ingében a magyar nemzeti tizenegy. Zúgó taps köszönti a pályára lépő magyar együttest, amely a pálya közepére vonul és üdvözli a közönséget.

Felcsendül a magyar Himnusz és az aréna több mint félszázeres közönsége feszes, vigyázz-állásban hallgatja a magyar nemzeti imádságot. Utána jön a fehéringes német csapat, robbanásszerű éljenzés fogadja, majd német köszöntéssel üdvözli a tomboló közönséget. Felhangzik a német Himnusz, amelyet a tömeg, mint egy ember énekel.

Már a pályára lépett Langenus, a kitűnő belga bíró és a játékosok kezdésre felállnak, amikor megszólal a megafon. Csak valami fontos hír lehet – mondják a nézők. A szpiker megszólal: A szálloda összes pincérei, akik a nézőtéren tartózkodnak, azonnal vonuljanak a szállodába munkahelyükre. A közeli órákban ugyanis Nürnbergbe érkezik Hitler Adolf birodalmi vezérkancellár és megszokott helyén, a már előbb közölt szállodában száll meg. Hatalmas Heil fogadja a szpíker szavait.

A középen Toldi és Kuzorn sorsolnak. A szerencse a német csapatkapitánynak kedvez és a magyar együttes játszik szél és nap ellen. A két csapat összeállítása a következő:

Magyarország: Háda – Korányi, Bíró – Pázmándy, Balog, Balog (Újpest) – Pusztai, Zsengellér, Kisalagi, Toldi, Horváth.
Németország: Jacob – Billmann, Münzenberg – Kitzinger, Goldbrunner, Mengel – Lehner, Siffling, Berndt, Kuzorn, Fath.

Már az első percek német támadást eredményeznek. Fath hatalmas lövését, amelyet a lesállásból indult szélső küldi Háda kapujára, a magyar kapus pompás robinsonáddal tesz ártalmatlanná.

Szenzációs védés volt. De nem számít, mert a bíró előzetesen más lesállást fütyült. Újból lövés megy Háda kapujára, de most is helyén van a szíve a magyar gólőrzőnek. Azután Lehner és Fath támadásait szereli nagyszerűen a Korányi-Bíró kettős. Az első percek azt igazolják, hogy a magyar védelem kitűnő.

Végre a magyar csapat is szóhoz jut, Zsengellér lövése azonban kapu mellé megy. Pusztai is szép bombát küld Jacob kapujára, de a hosszú német kapus ártalmatlanná teszi.

Most mintegy három percen keresztül magyar ostrom következik. Horváth igen ügyesen játszik és ahhoz is van alkalma, hogy két gyilkos erejű lövést küldjön Jacob kapujára. Azután ugyancsak Horváth pompás fejese foglalkoztatja a német kapust. A 15. percben Pusztai veszélyes kornerét Jacob szépen kiöklözi.

Fath, a német balszélső kétszer is lesből indul, a bíró azonban észreveszi. Valahogy a magyar csapat játéka a mezőnyben jobb. Toldi szívvel küzd és a megszokottnál is agilisabb. Hol a támadósorban van, hol a védelemben segít.

Elöl Kisalagi nem tud beleilleszkedni a játék folyamatába. Nagy űrt jelent a középen. A 30. percben német ostrom indul, a magyar védelem azonban elhárítja. Az újpesti Balogh pompásan szereli a német csatárokat.

A 23. percben Toldi szökteti átvágott labdájával Zsengellért, az Pusztaihoz továbbít, majd visszakerül a labda Zsengellérhez, akinek lövését Jacob védi. Kisalagi lassú és el is nyomják.

A 28. percben születik a németek gólja. Lehner kornert rúg, Háda ugrik a labda után, a német csatárok belerohannak, úgyhogy csak újra kornerre tud védeni. Fath rúgja a második kornert, a labdát Lehner kapja, aki középre gurít, Siffling kiugrik és már a fejéről a hálóba pattan a labda (1:0).

 


Erős magyar támadás a válasz a német gólra. Toldi lövése azonban kapu fölé kerül. Azután Hádának kell két lövést védenie, majd a küzdelem változatosságát jellemzi, hogy Jacob is csak kornerre tud védeni. A 34. percben újabb magyar korner, utána a véletlen és szerencsi menti meg a magyar kaput a góltól.

De a magyar csapat sem dicsekedhetik sokáig szerencséjével, mert a 37. percben Zsengellér 18 méterről lőtt szabadrúgását a kapufa menti, a labda Pusztai elé kerül, aki az üres kapu mellé lő. Nagy helyzet volt. A magyar csapat tovább küzd, Zsengellér csak az utolsó percben tudja Münzenberget a góllövésben megakadályozni.

A második félidőben a németek támadását Korányi szereli. Azután ofszájdon akad el egy német támadás. A 4. percben éri el a magyar csapat kiegyenlítő gólját. Zsengellér szökteti Pusztait, Pusztaira ráfut a védelem, ügyesen odagurít Toldi elé és a magyar csapatkapitány védhetetlenül küldi a kiegyenlítő gólt a németek hálójába (1:1).

A gól után is a magyar csapat támad, azonban Kisalagi lassú. Bíró egymásután pompásan szereli a kitörő német csatárokat. Fath kapura lő, de lesen találja a bíró sípja. A veszedelmes német Lehner alig valamivel lő mellé. Goldbrunner szabálytalanul szereli Toldit.

Azután Korányi kétszer egymásután nagy önfeláldozással veti magát bele a német támadásokba. Bíró szabadrúgást vét, de szerencsére a labda mellé megy. Kornert rúg a német csapat, Hádát faultolják.

Most a németek mintha döntő rohamra indulnának, Kuzorn kiugrik, de Fath ofszájdra fut.. Langenus észreveszi. Ez nem tetszik a közönségnek. Veszélyesek a német támadások. Sifflinget Bíró nagyszerűen szereli. Azután Zehner veszélyezteti a magyar kaput. Nehéz percek, de a magyar védelem jól áll a lábán.

Végre kiszabadul a magyar csapat a támadó gyűrűből. Az újpesti Balogh labdájával Toldi nekiiramodik, két némettel küzd, a németek nem bírnak vele, már ott vannak a kornervonalon és a nagy viaskodásnak az a vége, hogy mindhárman a földre kerülnek.

Sajnos, Toldi húzza a rövidebbet, sántítva jön vissza a küzdőtérre. Int a támadásnak, hogy nem bír a lábán állni. Fath fejjel maga elé veszi a labdát, Bíróval viaskodik, a magyar hátvéd szerel és Korányi felszabadít.

Pusztait szabálytalanul akadályozzák. Pázmándy jól íveli a szabadrúgást, Toldi kornert harcol ki belőle. Pusztai kornerét Jacob lehúzza. Végre Kisalagi is megembereli magát, de éles lövését Jacob védi. Pázmándy könnyelműségét Bíró helyrehozza.

Az újpesti Balogh egyedül tör előre mintegy 40 métert, Kisalagi azonban rosszul veszi át a labdát. A német csapat kornert ér el, Hádát fautolják. Magyar támadás következik, Horváth beadását Pusztai elereszti. Azután Balogh toronymagasságban fölé lő.

Toldit, aki hősiesen küzd, újból elkaszálják a kapu előtt. Balogh oktalanul hendset vét, ugyancsak a német kapu közelében. Pázmándy rossz hazaadását Háda csak nehezen szedi fel. Azután lábbal kénytelen védeni Hádit. Toldi sántít. De így is igyekszik a labdát magánál tartani, ameddig lehet. Balogh faultolja Sifflinget.

Ismét a németek támadásai peregnek, de a magyar védelem kifogástalan. A játék változatos és a magyar csapat kornert ér el. Azután Pusztai rossz és gyenge lövése következik. Balogh Siffling elöl csak kornerre tud menteni, amit Háda ment. Középen folyik a játék, amikor Langenus bíró a mérkőzés végét jelzi.

Toldi - bár nehezére esik a futás, - odaszalad a bíróhoz kezet szorít a magyar csapatkapitánnyal, majd fogadja a német csapatkapitány köszönetét. A két csapat a pálya közepére vonul, üdvözli a közönséget.

Percek alatt felbomlik a rend, a közönség ellepi a zöld gyepet, alig láthatók a játékosok, körülfogják Hádát, ünneplik, de kijut az ünneplésből a többi játékosnak is. A hangszóró indulókat játszik és a hatalmas tömeg megindul a kijáratok felé.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98