Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Robot Úr az ember segítőtársa

Egy fantasztikus amerikai elbeszélés a jövőnek abba a távoli korszakába röpít bennünket, amikor már végsőkig tökéletesedett, öntudatos értelemmel fölruházott gépemberek segítik a hús-vér-embereket mindennapi munkájukban. Bámulatosok ezek a gép-lények: testük vas, izmuk acél, erejük villany, idegrendszerük dróthálózat, érzékszervük mikrofón és fotocella, szájuk hangszóró, agyvelejük kapcsolótábla és rádióerősítő, emlékezőtehetségük pedig hanglemez és hangosfilm.

Rádióhullámokon érintkeznek az emberrel és nincsen olyan bonyolódott feladat, amit játszi könnyedséggel el ne végeznének. Egy darabig megy is velük minden, mint a karikacsapás. De aztán következik az amerikai történetekben elmaradhatatlan „thrill”, az izgalom: az öntudatos gépemberek fellázadnak és nekiesnek az eleven embereknek, amiből persze általános felfordulás és zűrzavar támad.

Mindez természetesen csak az elszabadult képzelet játéka. Az emberalakú automata, a lélektelen géprészekből összerótt, mozgó bábember, aki az eleven helyett dolgozik, már legrégibb idők óta izgatta a fantáziát. Próbálták is megvalósítani és az ó- meg a középkorban se szeri, se száma a különböző mechanikai ember-automatáknak, az úgynevezett androidoknak.

A huszadik század „robotembere” egészen más. A mai idők mechanikusa olyan varázserőkkel rendelkezik, mint a villany, olyan simulékony, elevenítő és engedelmes eszközökkel, mint a motor, az elektroncső, az elektromágnes, a fotocella, a mikrofon és segítségül hívhatja a gép- és műszergyártás mai, rendkívül kifinomodott eszközeit és termékeit.

Ennek megfelelően a mai önműködő robotemberek is sokkal élethűbben mozognak, beszélnek, válaszolnak a hozzájuk intézett kérdésekre, énekelnek, szónokolnak, sőt az ajtónyitogatástól és a telefonálástól az önműködő tűzoltókészülékek és takaréktűzhelyek kezeléséig kisebb munkákra is igénybevehetők. Némelyikük már távolból, rádióhullámokkal is irányítható, mint például „Sabor”, egy svájci mérnök gépembere, melyről nemrég beszámoltunk.

Legfőbb céljuk, persze, ma is csak a látványkeltés és a szórakoztatás, mint azé a Charles Lawson nevű angol mérnöké is, akinek „robotemberét” mellékelt két képünk mutatja. Ez is rádiótechnikai eszközökkel dolgozik, a belészerelt erősítőcsöves hangszóró segítségével beszél, megszólítja az ucca járókelőit és gombnyomásra parancsolólag felemelt bádogkarjával megálljt int az uccai forgalomnak, hogy apró bámulói sértetlenül juthassanak át egyik oldalról a másikra.

De tulajdonképpen nem is ez a lényeg. Nem az emberformára szabott otromba bádogburkolat, a stentori hang, a félelmet keltő, gólemi mozdulatok. Ez csak hatásvadászat, komédia, mesterkélt színpadiasság.

A lényeg az a csodálatos, finom, önműködő gépezet, mely az emberalakú pléhburok alatt rejtőzik és mely akkor is olyan finoman, pontosan, szinte valóban emberi értelemmel végezné dolgát, ha emberi külső helyett csak közönséges szekrénybe, vagy egy kutatóműhely, vagy ipartelep kapcsolótáblája mögé építették volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Charles Lawson angol mérnök villamos robotembere  Tréfás mutatvány: a feltaláló tüzet ad a cigarettázó robotembernek.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Izgalmas éjszakai tűzharc Budaörsön borházakban bujkáló...
Az elmúlt év tavasza óta még alig volt éjszaka Budaőrsön, hogy az éj...
Egy oláh népvezér halála Egy oláh népvezér halála
Nyolczvanhat évvel a vállán, kórházi ágyon, meghalt egy aggastyán, a...
A MÁV. Gépgyári Sport Kör országos birkózó versenye A MÁV. Gépgyári Sport Kör országos birkózó versenye
A MÁV. Gépgyári Sport Kör országos birkózó versenye a legteljesebb...
Filmet készítenek a holdról
Amerikában a princetoni egyetemen most folytak a felvételek, melyeket...
Gyapjuért fonalat kérnek az erdélyi községek háziszövésre Gyapjuért fonalat kérnek az erdélyi községek háziszövésre
Az erdélyi községek az EMKÉ-t, a gazdasági egyesületeket és a...
Vizi ruhák Vizi ruhák
A szárazföldi katonára leselkedő halál-ok sokfélesége két elemmel...
Pestis hírek Krakkóból
Galícziában, tehát elég közel hozzánk, Galícziában, tehát elég közel...
Veszedelmes gazdaspekuláció Veszedelmes gazdaspekuláció
Olyan gyér, mint az idén, talán sohasem volt a gabonakinálat...
Hazaáruló szabotázs a náci posztógyárban az „őskeresztény”...
Hatalmas szabotázst lepleztek le a gazdasági rendőrség nyomozó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98