Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Német és angol hadijelentése a narviki csatáról

Német hadijelentés Narvik előtti nagy tengericsatáról
Berlin, április 14.
(Német Távirati Iroda.) A véderő főparancsnoksága közli: Német csapatok narviki partraszállását, valamint a csapatok első berendezkedését biztositó és Bonte sorhajókapitány parncsnoksága alatt álló repülőgépek támogatásával erős harcokat vivtak az angol tengeri haderő megismételt betőrési kisérletei ellen. Április13-án délben az ellenség nagyszabásu támadást intézett. Ebből a cálból harcba vetette két csatahajóból és több torpedórombolóból álló hajórajt. A mi torpedórombolóink ennek ellenére is megtámadták a számbeli fölénybenlévő angol hajórajt.


A kemény harcok során a német haditengerészet és légi haderő egységei felgyujtották a Cossac agol torpedóromboót. A hajó zátonyra futott. Az Eskimo torpedóromboló, valamint több más ugyanekkora torpedóromboló megsérült, illetve elpusztult. Az ellenség összes veszteségei, valamint a mi veszteségeink sem tekinthető át teljes mértékben.


A német csapatok partraszállását a norvég kikötőkben nagy tengeri egységek biztositották több napi hadműveletekkel. Április 9-én visszavertük egy nagyobb angol tengeri erő támadását. Ennek során a Renown angol cirkáló megsérült. A mi nagyobb tengeri egységeink sértetlenül maradtak. Drontheimben, Bergenben, Stavangerben és Kristiansundbana nap nyugodtan telte el. Ezeken a helyeken is kiépitették és megerősitették a védelmi műveket.


Az oslói területről a német csapatok szünet nélkül nyomulnak előre északi, keletei és nyugati irányba. A többi között megszálltuk Sarpsborget és Askit. Heidstadtmoenben a norvég hadsereg száz tisztje és 1500 legénységi tagja letette a fegyvert.


Dániában a partvidék fontos pontjait nehézütegek felállitásával elkészitették a védelemre. Sheilandtól északra német tengeralattjáró elsüllyesztett egy Glasgow-osztályhoz tartozó cirkálót. Tengeralattjáró-vadászosztagaink a Skagerrakban megsemmisitettek három ellenséges tengeralattjárót.


Az angolok április 13-án légitámadást intéztek Narvik, Stavanger és Bergenellem. Ennek során  Bergen városára is bombákat dobtak. A katonai pontok elleni támadás sikertelen maradt. A német légihaderő osztagai különböző helyeken támadást intéztek angol tengeri erők ellen. Amint már jelentettük, a bombatalálatok megsemmisitettek két ellenséges tengeralattjárót.


A nyugati arcvonal a Mosel és a Pfalzi-erdő között helyenkint élénkebb tüzérségi és járőrtevékenység folyt. Két járőrünk Zeringen közelében a hajnali órákban több kilométer mélységbe hatolt át ellenséges területre. A járőrök Merziktől délnyugatra behatoltak az ellenséges állásba, szétromboltak négy földalatti állást és foglyokat ejtettel. Saarlauterntől délnyugatra egy német járőr francia területén sulyos veszteségeket okozott az ellenségnek és foglyokat ejtet. Zweibrückentől délre egy erős tüzérségi előkészitéssel megindult ellenséges járőrválllakozást visszavertünk és az ellenségnek súlyos veszteségeket okoztunl. A felsőrajnai arcvonalon Istein közelében egy német járőr átkelt a Rajnán és a Rajna egyik szigetén benyomult az ellensége vonalba.


Angol hadijelentés a narvaki csatáról
London, április 14.
Az angol tengernagyi hivatal vasárnap ujabb részleteket közölt a narviki fjordban lezajlott tengeri ütközetről. Az első jelentések szombat este érkeztek meg, ekkor azonban még folyt a csata. A Narvik-fjordot blokád alatt tartó második torpedoromboló flotilla szombat délután a Warspite cirkáló fedezésével behatolt a narviki öbölbe, hogy az ott tartózkodó német hadihajókat, szállitóhajókat, valamint a partokon felállitott ütegeket megtámadja. Az első ütközet Narvik kikötőváros előtt történt.


Négy német torpedóromboló heves harc után elsüllyedt. Másik négy a fjord Narvik mögötti részébe menekült. Az angol hajók üldözőbe vették őket és hármat közülük elsüllyesztettek. A negyedik német torpedóromboló is sulyosan megsérült. A tengeri csatában a parti ütegek ágyutüze is résztvett.


A német torpedórombolókon, az angol admirális becslése szerint, legalább ezer embervolt. Három angol torpedóromboló megsérült. Az ütközetben résztvett a Cossac torpedóromboló is, amely két hónappal ezelőtt az Altmark–üggyel kapcsolatban szerepelt. A csata során a Cossac ágyutornya megsérült, de a hajó végigverekedte az ütközetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az angol flotta indulás előtt Az élen a Renown nevű csatahajó Az égő Narvik
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98