Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen

Sárosi Béla vezérletével, Finta és Gyetvai góljaival 2:0 (1:0) arányban a Ferencváros nyerte a derbyt

Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy csapat találkozójára felvonult az egész város sporttársadalma. Színes, tavaszi kosztümök, elegáns nők és vidám hangulatú férfiak tízezrei övezték az MTK-pálya zöld gyepét.

A tribünökön ott izgult a társadalmi élet, a színészvilág, a politika és a sportversenyzők elitje. A derby meg is érdemelte az érdeklődést.

A zöld-fehérek és a kék-fehérek pompás tizenegye remek küzdelmet vívott egymással a bajnoki pontokért. Kemény, gyors, változatos, férfias, de mindvégig durvaságmentes küzdelem folyt a pályán.

A ferencvárosi csapat pompás lendülete meglepte a kék-fehéreket, akik néha bizony kapkodtak a ferencvárosi rohamok alatt. A Sárosi Béla által dirigált fedezetsor és a csatársor pompás együttműködése szebbnél-szebb támadásokat eredményezett.

Az új felállású védelem pedig szilárdan védte a kaput. (Szojka a jobbszélsőt fogta, Pósa a balt, Polgár pedig a középen bebizonyította pompás formáját.) Így Sárosi Bélának alkalma nyílt arra, hogy irányító centerhalf legyen. Káprázatos volt, amit ez a fiatal futballista produkált a pályán. Magasan a mezőny legjobb embere volt.

Elől a harcos Finta középcsatár játékát kísérte megelégedés. De jól küzdöttek a többiek is. A Hungária szépen játszott, de ezúttal nem tudott veszélyes lenni a ferencvárosi győzelemre. Derekasan küzdöttek a kék-fehér fiuk, de valahogy szétesően játszott az együttes.

Zöld-fehér támadással indul a meccs, Gyetvai lövését Kiss feje védi. A másik oldalon Titkos beadása mögé száll. A 3. percben csattan fel először a közönség tapsa! Gyetvai kornerrúgását Sárosi fordulásból lövi, de Szabó véd. Gyönyörű csatár- és szép kapusprodukció! A 6. percben már vezet a Ferencváros.

Gyetvai kap jó labdát, nagyszerűen adja be, Szabó ugyan Suhai fejéről kiüti, ott van azonban Finta és a középcsatár 16 méterről élesen, laposan a jobb sarokba lövi a labdát. 1:0.

Aztán megint Gyetvai ügyeskedik. Sebessel harcol, a végén ragyogó bombát ereszt meg, fölé. Jakab ló, kétszer is, egyszer fölé, aztán mellé, majd a két Sárosi vágja meg egymásután a labdát, de mindkétszer a védőkön akad meg a lövés.

A másik oldalon Dudás és Vidor bombái szállnak a kapu fölé. Eddig a Ferencváros támadott, most feljön a Hungária is és a 20. percben hatalmas gólhelyzete akad. Kalmár gurítja a labdát a kapu felé. Titkos tisztán beszalad, csak Csikós áll előtte – s a szélső szelesen, élesen mellé lő.

Aztán Finta lőhetne gólt: Bíró félvállról veszi Suhait, a labda Finta elé perdül és a középcsatár lapos lövése csak hajszálnyira megy mellé. A másik oldalon Müller váratlan lövése majdnem gólt hoz, Csikós meglepődve, későn nyúl fel és a labda ujja hegyéről pattan a kapufára Vidor lő kétszer is, egyszer fölé, aztán meg a másik lövését Csikós üti ki. Korner.

A sarokrúgás után Turay lövi mellé a labdát. 33. perc: Finta lövése az oldalhálót rezegteti meg. 37. perc: Gyetvai beadását Sárosi György fejeli hajszálra fölé. A következő percben ugyancsak Sárosi fejeli a szélső beadását, de Szabó ügyesen ugrik a labdára.

Az utolsó percekben a Hungáriának is akad helyzete. Vidor lő élesen, laposan, de Csikós remek vetődéssel fogja a veszélyes labdát. Majd Müller lő fölé közelről. A félidő első negyedórája szép, gyorsiramú játékot hozott, azután elszürkült a küzdelem.

„Kohut-gól” szerzője: Gyetvai

Alig kezdődik a második félidő, máris biztosítja a győzelmét a Ferencváros. A 4. percben Gyetvai fut a labdával – Fintától kapta, - Kis rohan rá kétségbeesetten, a szélső azonban egy hajszállal előbb lő, mint a hátvéd odaér és az éles szögből küldött bomba az ellenkező oldalhálóba robban. 2:0.

Kohut-gól volt – állapítja meg egy, régiekről emlékező néző a tribünön. Aztán újra gólhelyzet keletkezik a Hungária-kapu előtt, de Jakab fölé lő. A 8. percben kornert ér el a Hungária. Kalmár pompásan emelkedik föl a levegőbe, de fejese messze a felhőkbe száll.

Ezután pompás ferencvárosi rohamok következnek. Sárosi György dr. az összekötőben is szépen irányítja a csatársort, öccse pedig egyenesen szenzációs! „Mindenütt ott van ez a Sárosi, - jegyzi meg többször is egy hölgy mellettünk a tribünön.

Most félórán át jóformán állandóan a Hungária kapu előtt tanyáznak a ferencvárosi csatárok, szinte egy kapura játszanak, amit csak ritkán szakít meg egy-egy Müller és Vidor által elindított kék-fehér támadás, de gól nem születik. A lövések vagy fölé, vagy mellé szállnak. Szabónak alig van védenivalója.

A 30. percben Finta ugrik ki pompás helyzetben. Bíró a hatoson szereli. Finta reklamál, úgy látszik valami szabálytalanság csúszott a kemény hátvéd szerelésébe, a közönség tizenegyest követel, és parázs tüntetést rendez. Majd Kisst figyelmezteti a játékvezető Gyetvai túl erélyes szereléséért.

Most leáll a ferencvárosi csapat, a zöld-fehér kapu elé terelődik a játék. Még a hátvéd Bíró is előrejön, kétszer is megcélozza a kaput, de lövéssel fölé szállnak. Majd másik alkalommal Vidor is és Béki is tisztán áll, de szélső lövését Csikós védi.

Pompás formában van a zöld-fehér kapu őre! Az utolsó percekben újra a Ferencváros támad, Gyetvai „lyukra”játssza Fintát, a középcsatár lövése hajszálra süvít el a kapufa mellett. Még pár pattogó labdamenet s már vége is a játéknak.

A közönség elégedetten távozik. A nagy nézőtábor is azt bizonyítja, hogy a magyar futballsportnak a Ferencváros és a Hungária közönsége az alapja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar költő kilencszáztizenkilencben Magyar költő kilencszáztizenkilencben
...Így beszél az író, de nincsen megnyugodva szívében. És rögtön,...
Jegyzőkönyv Tószegi Freund meggyilkolásáról Jegyzőkönyv Tószegi Freund meggyilkolásáról
A kommunizmus bukása után 1919. augusztus 27-ikén Fonyódon dr....
Magyar történeti emlékek a párisi világkiállításon Magyar történeti emlékek a párisi világkiállításon
Általánosságban már ösmertettük a magyar történeti palotát, mely oly...
Franciaországi panoptikum Franciaországi panoptikum
Ha a krónikás a franciaországi közéletet kis pillanatfelvételekben,...
Mi módon döntik el a labdarúgó bajnokságot? Mi módon döntik el a labdarúgó bajnokságot?
A magyar football-bajnokság létesülése nagy érdeklődést keltett a...
A troppaui jubiláris világbajnoki korcsolyázó-meeting. A troppaui jubiláris világbajnoki korcsolyázó-meeting.
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség hölgybajnokságának győztese...
A gyilkos amerikai milliomos A gyilkos amerikai milliomos
Thaw Henry, fiatal amerikai milliomos, felesége udvarlóját, White...
Válságosra fordult a 80 éves Tamássy táborszernagy, Przemysl hősének állapota Válságosra fordult a 80 éves Tamássy táborszernagy, Przemysl hősének...
Vasárnap válságosra fordult Tamássy Árpád nyugalmazott táborszernagy...
Az Olympia nyerte az NTE országos zsinórlabda versenyét Az Olympia nyerte az NTE országos zsinórlabda versenyét
Az NTE tornacsarnokában a MOTESz fennhatósága alá tartozó zsinórlabda...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98