Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Harmincezer néző a Ferencváros – Hungária mérkőzésen

Sárosi Béla vezérletével, Finta és Gyetvai góljaival 2:0 (1:0) arányban a Ferencváros nyerte a derbyt

Ragyogó napsütés, ideális futballidőre virradt a derby. A két nagy csapat találkozójára felvonult az egész város sporttársadalma. Színes, tavaszi kosztümök, elegáns nők és vidám hangulatú férfiak tízezrei övezték az MTK-pálya zöld gyepét.

A tribünökön ott izgult a társadalmi élet, a színészvilág, a politika és a sportversenyzők elitje. A derby meg is érdemelte az érdeklődést.

A zöld-fehérek és a kék-fehérek pompás tizenegye remek küzdelmet vívott egymással a bajnoki pontokért. Kemény, gyors, változatos, férfias, de mindvégig durvaságmentes küzdelem folyt a pályán.

A ferencvárosi csapat pompás lendülete meglepte a kék-fehéreket, akik néha bizony kapkodtak a ferencvárosi rohamok alatt. A Sárosi Béla által dirigált fedezetsor és a csatársor pompás együttműködése szebbnél-szebb támadásokat eredményezett.

Az új felállású védelem pedig szilárdan védte a kaput. (Szojka a jobbszélsőt fogta, Pósa a balt, Polgár pedig a középen bebizonyította pompás formáját.) Így Sárosi Bélának alkalma nyílt arra, hogy irányító centerhalf legyen. Káprázatos volt, amit ez a fiatal futballista produkált a pályán. Magasan a mezőny legjobb embere volt.

Elől a harcos Finta középcsatár játékát kísérte megelégedés. De jól küzdöttek a többiek is. A Hungária szépen játszott, de ezúttal nem tudott veszélyes lenni a ferencvárosi győzelemre. Derekasan küzdöttek a kék-fehér fiuk, de valahogy szétesően játszott az együttes.

Zöld-fehér támadással indul a meccs, Gyetvai lövését Kiss feje védi. A másik oldalon Titkos beadása mögé száll. A 3. percben csattan fel először a közönség tapsa! Gyetvai kornerrúgását Sárosi fordulásból lövi, de Szabó véd. Gyönyörű csatár- és szép kapusprodukció! A 6. percben már vezet a Ferencváros.

Gyetvai kap jó labdát, nagyszerűen adja be, Szabó ugyan Suhai fejéről kiüti, ott van azonban Finta és a középcsatár 16 méterről élesen, laposan a jobb sarokba lövi a labdát. 1:0.

Aztán megint Gyetvai ügyeskedik. Sebessel harcol, a végén ragyogó bombát ereszt meg, fölé. Jakab ló, kétszer is, egyszer fölé, aztán mellé, majd a két Sárosi vágja meg egymásután a labdát, de mindkétszer a védőkön akad meg a lövés.

A másik oldalon Dudás és Vidor bombái szállnak a kapu fölé. Eddig a Ferencváros támadott, most feljön a Hungária is és a 20. percben hatalmas gólhelyzete akad. Kalmár gurítja a labdát a kapu felé. Titkos tisztán beszalad, csak Csikós áll előtte – s a szélső szelesen, élesen mellé lő.

Aztán Finta lőhetne gólt: Bíró félvállról veszi Suhait, a labda Finta elé perdül és a középcsatár lapos lövése csak hajszálnyira megy mellé. A másik oldalon Müller váratlan lövése majdnem gólt hoz, Csikós meglepődve, későn nyúl fel és a labda ujja hegyéről pattan a kapufára Vidor lő kétszer is, egyszer fölé, aztán meg a másik lövését Csikós üti ki. Korner.

A sarokrúgás után Turay lövi mellé a labdát. 33. perc: Finta lövése az oldalhálót rezegteti meg. 37. perc: Gyetvai beadását Sárosi György fejeli hajszálra fölé. A következő percben ugyancsak Sárosi fejeli a szélső beadását, de Szabó ügyesen ugrik a labdára.

Az utolsó percekben a Hungáriának is akad helyzete. Vidor lő élesen, laposan, de Csikós remek vetődéssel fogja a veszélyes labdát. Majd Müller lő fölé közelről. A félidő első negyedórája szép, gyorsiramú játékot hozott, azután elszürkült a küzdelem.

„Kohut-gól” szerzője: Gyetvai

Alig kezdődik a második félidő, máris biztosítja a győzelmét a Ferencváros. A 4. percben Gyetvai fut a labdával – Fintától kapta, - Kis rohan rá kétségbeesetten, a szélső azonban egy hajszállal előbb lő, mint a hátvéd odaér és az éles szögből küldött bomba az ellenkező oldalhálóba robban. 2:0.

Kohut-gól volt – állapítja meg egy, régiekről emlékező néző a tribünön. Aztán újra gólhelyzet keletkezik a Hungária-kapu előtt, de Jakab fölé lő. A 8. percben kornert ér el a Hungária. Kalmár pompásan emelkedik föl a levegőbe, de fejese messze a felhőkbe száll.

Ezután pompás ferencvárosi rohamok következnek. Sárosi György dr. az összekötőben is szépen irányítja a csatársort, öccse pedig egyenesen szenzációs! „Mindenütt ott van ez a Sárosi, - jegyzi meg többször is egy hölgy mellettünk a tribünön.

Most félórán át jóformán állandóan a Hungária kapu előtt tanyáznak a ferencvárosi csatárok, szinte egy kapura játszanak, amit csak ritkán szakít meg egy-egy Müller és Vidor által elindított kék-fehér támadás, de gól nem születik. A lövések vagy fölé, vagy mellé szállnak. Szabónak alig van védenivalója.

A 30. percben Finta ugrik ki pompás helyzetben. Bíró a hatoson szereli. Finta reklamál, úgy látszik valami szabálytalanság csúszott a kemény hátvéd szerelésébe, a közönség tizenegyest követel, és parázs tüntetést rendez. Majd Kisst figyelmezteti a játékvezető Gyetvai túl erélyes szereléséért.

Most leáll a ferencvárosi csapat, a zöld-fehér kapu elé terelődik a játék. Még a hátvéd Bíró is előrejön, kétszer is megcélozza a kaput, de lövéssel fölé szállnak. Majd másik alkalommal Vidor is és Béki is tisztán áll, de szélső lövését Csikós védi.

Pompás formában van a zöld-fehér kapu őre! Az utolsó percekben újra a Ferencváros támad, Gyetvai „lyukra”játssza Fintát, a középcsatár lövése hajszálra süvít el a kapufa mellett. Még pár pattogó labdamenet s már vége is a játéknak.

A közönség elégedetten távozik. A nagy nézőtábor is azt bizonyítja, hogy a magyar futballsportnak a Ferencváros és a Hungária közönsége az alapja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98