Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Italo Balbo- a Duce után a feltámadt olasz birodalom második őse és hőse- befejezte földi pályafutását

Italo Balbo- a Duce után a feltámadt olasz birodalom második őse és hőse- befejezte földi pályafutását, hősi halált halt, tűzben, lángban, az afrikai forró homok és a bíborszínű afrikai firmamentum között, a levegőégben. 44 éves volt, az olasz légi hadak tábornagya és Líbia teljhatalmu főkormányzója. Ritka jelenség Itáliában, magas, szikár férfiu, sápadt, markáns arcát rézvörös szakálla még érdekesebbé, lenyűgözőbbé tette.

 

Ferrara szülöttje, mint a firenzei egyetem szociálpolitikai fakultásának elsőéves hallgatója vonul 1914 – ben hadba, a világháboru után D’Annunzio oldalán részt vesz a nagy költő halálmegvető kalandjaiban, majd az elsők között csatlakozik Mussolini táborához és 1919- ben Corriere Padano címen fasiszta lapot indít. Balbo hódítja meg a feketeingeseknek Ravennát, Pármát és Firenzét. 26 éves korában a fasiszta milícia parancsnoka, Mussolini első kormányában nemzetgazdasági államtitkár, azután légügyi miniszter. Az ő érdeme az olasz repülés kifejlesztése és világhíre! Emlékezetesek bámulatbaejtő légi utjai: Róma- Chicago- Washington- Róma – Odessza- Középtenger- Brazília.


Meleg barátság fűzi Umberto trónörököshöz, akit Líbiából repülőgépen gyakran meglátogat Nápolyban. Lángeszű római prokonzulokhoz hasonló szervezőkészségről tesz tanubizonyságot Líbiában, ahova Balbo szerencsecsillaga és páratlan népszerűsége vonzza az olasz vállalkozási kedvet, tőkét, munkaerőt. Az olasz birodalom gyászában három világrész osztozik: Európa, Afrika és Amerika is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Göringet Balbo olasz légügyi minishzter fogadja A Duca Libiában. Balján Balbo kormányzó áll
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98