Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Érdekes síriratok - Halottak napjára

Bölcs és együgyű, király és pór, hívő és hitetlen, mind gazdagítja elméje adományaival a temető költészetét. Az önkénytelen humortól a szenvedélyek pátoszáig, a mélázó fájdalomtól kétségbeesés jajszaváig, az emberi érzelmek minden skáláján végigfut tekintetünk a temető barázdái közt járva.


Nyitott könyv a halottak világa, melyből érdemes kiragadni egy-egy lelkünket jobban megkapó sort.
Elmés és találó pl. az 1790. április 17-ikén Philadelphiában, 84 éves korában meghalt Franklin Benjaminnak sírirata: „Mint egy régi könyvtábla, melyből a lapok ki vannak tépve s metszése, sarkai kopottak. De a munka nem vész el, mert meg fog jelenni megint új és szebb kiadásban, javítva és kibővítve a Szerző által.

 

A halhatatlanság gondolatának szép és emelkedett allegóriája ez a hasonlat, - méltó a nagy tudósnyomdász emlékéhez.


Gyöngéd és költői felfogása a szülői gyásznak az eperjesi temetőben egy 1793-ból való régi síron látható ódon faragvány is, mely egy nyitott kalitkából kiröppenő madarat ábrázol alatta e sorokkal: „Ich bin frei” (Kiszabadultam) " s további magyarázatul e pár német verssorral:
„Liebe Elter, gute Nacht
Vater, ich muss sterben.
War das Kinder letztes Wort,
War das Himinels Erbem.”


(„Kedves jó szüleim, jó éjszakát, atyám, meg kell halnom:” ez volt a gyermek utolsó szava s ez volt mennyei öröksége.)


Még régibb azonban és rövid szavakban megrendítő tragikumot árul el ugyancsak az eperjesi evangélikus templom egy sírfelirata, mely latin nyelven tornai Tornai Miklós nevű nemes ifjú nyugvóhelyét jelzi, aki 1641. május 18-án „rablók által halálosan megsebesítve” ott temettek el.


Lehóczky, Tetrina, Wagner, Horányi néhányat megmentettek az utókornak a régi magyarországi sírfeliratok közül, részben nyomtatásban is megjelent, részben kézirati följegyzésekben. Sok ezek közül igazán művészi felfogásra vallott, amennyiben a felirat szövegét a kőfaragómester ügyes emblematikus díszítményei is kiegészítették.

 

Ilyen például a (II.) Pálffy Miklós özvegyének, Fugger Máriának Pozsonyban látható, 1646-ból származó síremlékén feltüntetett ábrázolat, mely Pálffy János és István nevű gyermekeivel együtt eltemetett édesanyát felhők között mutatja, emelt fővel, mindkét kezében szarvas agancsot tartva e latin felírással:” Velem a csillagokig!” (Mecum ad astra!)


Mennyire jobban szívünkig hatnak ezek az egyszerűen jellemző szavak vagy képes ábrázolások, mint némely bombasztikus körülírás, mely czifra nagyotmondással leplezi a gondolatok ürességét. A halál végtelen birodalmának egyszerű fenségéhez sokkal inkább illenek ezek, mint olyan kérkedő igék, mint pl. a Mirandole sírján: „Mirandole János fekszik itt; a többit tudják a Tajo és a Gangesz, sőt tán az antipodok is, - vagypedig az 1786-ban elhalt néhai Dőry Ferenc szeptemvirnek Miskolczon szeptemvirtársai által emelt emlékén ez a nyakatekert syllogismus: „Élő vagy halott fekszikitt? Élő. Ha élő, mért fekszik? Mert meghalt. Ha meghalt, hogyan él? Az épen az erény hatalma, hogy nem ismeri a gyász, stb.”


De talán minden képzelhetőt felülmúl ebben a nemben a modenai temetőben Moltza nevű patriczius epitafiuma. Nem kevesebbet mond ez, mint azt, hogy „ha a lelkek közt árvereznének, Moltza Ferenczre liczitálnának: az erény, a haza és felesége, ki neki ezt az emléket állította.”


Nem a költői kifejezés epigrammatikus éle, nem a filozofiai felfogás mélysége, de maga a tárgy megdöbbentő valósága teszi érdekessé, mint történeti dokumentumot a római Via Portón azt a síremlék, mely arról ad hírt, hogy egy bizonyos római urinő ezelőtt kétezer évvel, nehogy gyászos özvegységben maradjon hátra, elhalt férjével együtt, kivel húsz évet töltött zavartalan boldogságban, elevenen temettette el magát a kriptában.

 

Egyúttal szolgáinak meghagyta, hogy sírjaik fölött minden évben áldozzanak Plutónak s feleségének, Proserpinának, valamint az ő szellemiknek, sírjaikat rózsákkal díszítsék fel, s a mi megmarad az e czélra hagyományozott pénzösszegből, azt költsék el vig lakmározással.”Vale Vita!” (Isten veled, élet!) így hangzik a kőbe vésett krónika elegikus befejezése.


Van azonkívül a sírfeliratoknak egy kevésbé hiteles irodalma is, mely inkább a humor sziporkázó ötleteinek szolgál hálás teréül, a nélkül, hogy személyes vonatkozása volna bennök fölfedezhető. Ily értelemben búcsúznak pl. az ügyvédtől e csípős nekrológgal:
Megtért Abrahám kebelébe,
S a mi megölte - az a béke.

Vagy a fösvénytől:
Meghalt, nagy sohajtva, nyögve utoljára,
Mért? Hogy a koporsó olyan méreg drága.

Az asszonytól:
Ápril harmincz volt az esküvője napja,
A mikor hűségét esküvel fogadta,
És meg is tartotta mindhalálig szépen,
Meghalt május elsőn ugyanazon évben.

A bölcsnek ezt a síriratot szánják:
Ki az? Ne kérdd; a válasz ennyi:
Semmi se voltam s nem vagyok,
Mily botor az, ki tudva, hogy
Semmiből lett s lesz újra semmi,
Valami mégis akar lenni.

Az egész világnak pedig:
Lám, mint egy nagy álarczos bálból,
Ha hazatámolyog mindenki,
Az élet zajos mámorát oly
Békén, csöndesen pihenik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98