Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Rövidek

Balbo repülőgépszerencsétlensége

Róma, junius 30.
Az olasz főhadiszállás szombaton rendkívüli hivatalos jelentést adott ki, amely a következőképpen hangzik: Az a repülőgép, amelyet Tobruk felett junius 28-án maga Italo Balbo vezetett, az ellenség tüzelése következtében lángbaborult és lezuhant. Italo Balbo és a repülőgép személyzete életét vesztette. Az olasz haderő lobogóit meghajtották az Italo Balbo emlékének szóló hódolat és tisztelet jeléül. Ujabb Stefani jelentés szerinte Balbo tábornaggyal egyszerre kilenc kisérője is hősi halált halt. A repülőgépet egy pilótaőrnagy és egy százados vezette.

Olasz jelentés a román határon foganatositott magyar intézkedésekről

Róma, junius 30.
A Stefani Iroda jelenti Budapestről: A közvélemény továbbra is kitartó figyelemmel kíséri a román eseményeket. Románia általános mozgósításának hire nem keltett izgalmat. A magyar kormány által a román határon foganatosított intézkedések annak a nyugalomnak, szilárdságnak és előrelátásnak megnyilatkozásai, amelyek az elmult husz év folyamán mindenkor jellemezték a magyar politikát és minden országban helyeslésre találtak. A magyar közvélemény hálával fogadta az ezzel kapcsolatos római és berlini megnyilatkozásokat.


Laval, francia helyettes miniszterelnök tervei

Bern, julius 7.
(Német Távirati Iroda.) Laval francia helyettes miniszterelnök az Havas hirszolgálati iroda jelentése szerint Franciaország egész politikai és szociális életét ,,forradalmasitó” lépést kezdeményezett. Laval a nemzetgyűlés elé fogja terjeszteni határozatát, amely szerint megszüntetnék Franicaország parlamentáris alkotámányát és teljhatalmat adnának Pétain miniszeterlönáknek, hogy kihirdethesse a ,,francia állam uj alkotmányát”.

 

Laval a Vichyben tartózkodó törvényhozók több gyülésén utalt arra, hogy Franciaországnak hozzá kell idomitania uj kormányzati rendszerét a tekintélyálamokéhoz, hogy az ország javára ismét normálissá tegye a velük való együttmüködést. Az uj alkotmány nem lesz szolgai utánzat – hangoztatta Laval -, hanem eleget tesz a francia jellegnek és megkönnyiti majd az ország ujjáépitését.

De Gaulle tábornokot négyévi fogházra itélték
Genf, julius 7.
(Stefani.) Toulouseből jelentik, hogy a 17. körzet haditanácsa De Gaulle lefokozott tábornokot 4 évi fogházra és 100 frank bírságra ítélte az engedelmesség megtagadása és a katonaságnak engedetlenségére való izgatása miatt. Eszerint nem felel meg a valóságnak az a korábbi hir, amely szerint a tábornokat halálra itélték.

Álhírek a német politika oroszellenes szándékairól
Berlin, julius 14.
(Német Távirati Iroda.) A londoni rádió és az angol sajtó ujabban ismét kisérletet tesz arra, hogy valótlanságokat terjesszen a német külpolitika állitolagos rejtett oroszellenes szándékairól.


Kettős célt szolgál ezzel: Egyrészt leplezni akarja Anglia sulyos helyzetét, másrészt meg akarja zavarni a német-orosz kapcsolatokat. Néhány amerikai lap szintén közölte az angol propagandának ezeket a célzatos koholmányait. Német részről megállapitják, hogy a hirészletelések korlátoltsága és otrombasága annyira átlátszó, hogy csak mulatni lehet rajtuk.

 

Teleki Pál és Csáky István németországi utazása

Budapest, julus 17.

Minden magyar nagy érdeklődése mellet utazott Németországba gróf Teleki Pál miniszterelnök és Csáky István külügyminiszter, hogy a németbirodalmi kormánynál látogatást tegyen. A miniszterelnököt és a külügyminisztert elkísérte útjára Otto von Erdmannsdorff budapesti német, valamint a külügyminisztérium föbb főtisztviselője. Hitler vezér és kancellár két és féóra hosszat tanácskozott a magyar miniszterelnökkel és külügyminiszterrel. A megbeszélésen részt vett gróf Ciano, az Olaszbirodalom és Ribbentrop, a Németbirodalom külügyminisztere is.

 

A német Vezér utolsó békefelhívása Angliához

A német birodalmi gyűlés 1940. július 19-i ülése örökké emlékezetes lesz a világtörténelemben. A Führer ekkor mondott beszédében megrendítő szavakkal, de a győztes öntudatával fordult Anglia lelkiismeretéhez és józan eszéhez: lássa be a további vérontás fölösleges  és embertelen voltát. Az ülésen Göring birodalmi marsal elnökölt.


Moszkva kedvezően fogadta Hitler beszédét
Berlin, julius 21.
(NST.) A német lapok jelentése szerint a moskvai sajtóban igen kedvező fogadtatásra talált a birodalmi vezér és kancellár beszéde. Különösen kiemelik a lapok a beszédnek azt a részét, ameéy a tengelyhatalmak törhetetlen barátságáról és a német- szovjetorosz viszonyról szólanak. Nagy érdeklődéssel fogadták továbbá Hitler Adolfnak Angliához intézett szavait. Általában az egész beszéd igen jó benyomást tett úgy a lakosságra, mint a vezető politikusokra.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét
Az Associated Press jelenti: Magyarország és Bulgária területi igényeit később békésen elégitik ki. -Olaszország türelmet tanácsol Magyarországnak és Bulgáriának. - Orosz ejtőernyősök is részt vesznek Besszarébia és Észak-Bukovina megszállásában. - Tervszerűen folyik a szovjetcsapatok előnyomulása. - Sorozatos német légitámadások angol repülőterek, kikötők, gyártelepek és a Csatornában fekvő angol szigetek ellen. - Rómában cáfolják ujabb békeoffenziva hirét. - Elköltözött a francia kormány Bordeuxból. - Balbo Italo tábornagy hősi repülőhalála Afrikában.

2. hét
Hivatalos jelentés Hitler és Ciano sorsdöntő tanácskozásáról, a hosszu tárgyaláson Ribbetrop, Alfieri és Mackensen is résztvett. - A német vezérkar főnöke vasárnap kihallgatáson volt Hitlernél. -Francia szenátorok és képviselők tárgyaltak Laval alkotmánymódosító javaslatát, amely szakit a parlamentárizmus rendszerével. - Keddre összehívták a francia parlamentet. - Francia repülők angol hajókat támadtak meg és ismét bombázták Gibraltárt, olasz repülők a máltai és afrikai angol támaszpontok ellen intéztek támadást. - A japán hadügyminiszter kijelentette, hogy Japán távol marad az európai viszálytól.

3. hét
Az M.T.I. jelenti: Románia vasárnap megkezdte a részleges leszerelést. - Heves légiharcok a Csatorna felett.- A német vadászgépek erős tulerővel szemben tiz angol gépet lőttek le. - Az olasz légi haderő ismételten megtámadta a visszavonuló brit hajóhadat és sorozatosan bombázta Málta katonai támaszpontjait. - Angol légitámadás Emden, Kiel, Mannheim és a brüsszeli repülőtér ellen. - Német-olasz-japán szövetséget sürget Tokió legnagyobb lapja.

4. hét
Nem vár angol békelépést a német, olasz és spanyol sajtó. - Lloyd George kihallgatáson volt VI. György királynál. - A volt brit miniszterelnök titkos ülésre akarja összehivni a parlamentet. - A német repülők ujabb támadást intéztek Közép- és Dél- Anglia ellen. - Száz repülőgép harca a Csatorna felett. - Az olaszok sikerrel bombázták a máltai torpedógyárat. - Lázas sietséggel távolítják el Gibraltár lakosságát. - Csatlakozott a Szovjetunióhoz a három balti állam.

5. hét
Közvetlen tárgyalásokat és messzemenő engedékenységet ajánlott Berlin és Róma Romániának. - Hitler Ribbentrop jelenlétében másfélórás megbeszélést folytatott a szlovák delegátusokkal. - A németek ujabb angol hadi- és kereskedelmi hajókat süllyesztettek el a Csatornában. - Az olaszok elfoglalták az afrikai Gheza várost s eredményes légitámadást intéztek a földközitengeri brit hajóhad ellen. - Anglia tiltakozó jegyzéket küld Romániának. – Megegyezés a pánamerikai konferencián az európai hatalmak amerikai birtoka ügyében. – Amerikába költözik a Népszövetség. - Churchill kedden szózatot intéz az angol néphez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Italo Balbo, olasz légügyi tábornagy Laval De Gaulle Teleki Pál a vonatablakban Csáky István és Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter kíséretükkel a pályaudvaron Hitler beszél július 19-én
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98