Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Katasztrofális földrengés Bukarestben

Összedőlt a 14 emeletes Carlton-palota- Az áldozatok pontos számát még nem lehet megállapítani - Erdélyben is érezhető volt a földrengés - Eddig 600 halottat jelentenek

Az osztatlan magyar közvélemény mélységes emberi részvéttel tekint Románia fővárosa és mindazon városok és javak felé, amelyeknek lakosságát a legborzalmasabb elemi csapások egyike, a földrengés sujtotta. Együtt érzünk a szerencsétlenekkel, a földönfutókkal, a szeretteik gyilkos halálát siratókkal és együtt érzünk magával a néppel, amelynek értékei évtizedes munkájának, szorgalmának gyümölcsei lettek pillanatok alatt semmivé.

Meg kellet döbbennie az egész kulturemberiségnek a rettenetes elemi csapás hírére, amely ujbol és ismételten bizonyságot tett arról, hogy milyen gyenge, milyen sulytalan pehely az ember, az elemek viharában. Amikor teljes részvéttel fordulunk szerencsétlen embertársaink ezrei felé, bízunk abba, hogy az utókor, amikor már elsiratta a pusztulás áldozatait, pótolni fogja a kárt, ami anyagban és értékben előállott, mert örök törvénye az életnek, hogy sírokon is pompáznak virágok…

Az első jelentés a bukaresti földrengésről
Bukarest, november 10.
(Magyar Távirati Iroda.) Vasárnapra virradó éjjel 3 óra 43 perckor hatalmas, percekig tartó földrengés rázkódtatta meg a román fővárost. A román földtani intézet szerint a földrengés 9 fokos volt. Nincs ház, amelyen ne volna kisebb-nagyabb repedés. Igen sok régi ház nagyobb károkat szenvedett. Különösen a padlások főfalai és a kémények rongálódtak meg.

A 14 emeletes Carlton Blockház mint egy kártyavár dőlt össze. Az egész épület tiszta rom és törmelék. A lakók közül körülbelül 600-an haltak meg és sebesültek meg sulyosan. Az egész ház környékét lezárták. Most takarítják el a háztörmelékeket és szállítják el a halottakat és a sulyosan sebesülteket .A segélycsapatok közé elsőnek a németek jelentek meg. Nagyon sok modern bérházból amelynek főfalai megrongálódtak, a lakókat kiköltöztették. Az óriási kár még felbecsülhetetlen. Nagyon sokan költöznek ki a megrongált helyekről. A villamosok nem közlekednek.
Sem a magyar követség belső vagy külső tagjai közül, sem az itt tárgyaló bizottságok tagjai közül senkinek semmi baja nem történt. A követség épülete sem szenvedett komolyabb sérülést.

Rengeteg kár, még nem indult meg teljes erővel a mentés
Belgrád, november 10.
Ideérkezett hírek szerint a román fővárosban pusztító nagyarányú földrengés rengeteg kárt okozott épületekben.


Az emberéletben történt veszteségekről még hozzávetőleges képet sem lehet alkotni,
mert most folyik a károk bejelentése, illetve a mentési munkálatok elvégzése. Már is meg lehet állapítani, hogy a legnagyobb kár Carlton- épületben esett. Vasárnap délelőtt a bukaresti rádióban egymásután hangzottak el a mentési munkálatokkal kapcsolatos rendeletek és felhívások. Ezek a felhívások elsősorban arra mutatnak, hogy a Carlton – épületben még nem indultak meg a mentési munkálatok teljes erővel, mert rádió utján vasárnap délben szólították fel a mérnököket, építészeket, romeltakarító gépekkel rendelkező vállalkozókat, hogy sürgősen jelentkezzenek a Carlton- épület közelében, hogy mihamarabb meg lehessen menteni a romok alá temetett áldozatok közül az életben maradottakat.

De nemcsak itt, hanem a város egyéb épületeinél is sürgős segítségre van szükség. A bukaresti rádió felhívása szerint sürgősen szükség van szakmunkásokra, a mentéshez szükséges gépekre, valamint minden önkéntes munkaerőre is. A legionárius mozgalom parancsnoksága felhívást adott ki és ebben hangsulyozta, hogy a lehető leggyorsabban meg kell szervezni az önkéntes munkacsoportokat, amelyekbe kötelesek a munkások, katonák és diákok részt venni.

A károk felmérése céljából a bukaresti polgármesteri hivatal felhívást adott ki, amelyben felszólítja a lakosokat, hogy házaikat vizsgálják át a pincétől a padlásig és azonnal jelentsék az eseteleges károkat. A rendőrfőnökség felszólítása szerint a házak elől el kell takarítani a romokat. Ugyanez a felszólítás arra kötelezi a román főváros lakosait, hogy hajlékot adjanak a házaikból kitelepítetteknek.

Mivel attól tartanak, hogy a megrongált, de külsőleg épnek látszó házak is összeomolhatnak,
elrendelték, hogy Bukarest utcáin a nehéz terheket szállító járművek csak lassan közlekedjenek.

Rendkivüli intézkedések Bukarestben

A szerencsétlenség következtében elrendelték az üzletek nyitvatartását. Téglát, meszet, épületfaanyagot, üveget és vasat árusító üzletek kötelesek nyitva tartani. Elrendelték az összes gyógyszertárak kinyitását is. A segélyhelyek és kórházak orvosait azonnali szolgálattételre rendelték be.

A telefonközpont kiadott jelentése szerint teljes erőfeszítéssel dolgoznak a távbeszélővonalak rendbe hozásán. Remélik, hogy a hivatalos beszélgetéseken kívül sikerül azt a rengeteg interurbán beszélgetést is kapcsolni, amely a szerencsétlenség folytán egyre szaporodik.

Az aggódó szülők és rokonok megnyugtatására Bukarest iskolái rádión keresztül közölték, hogy a növendékek és a tanárok sértetlenek maradtak.

A román főváros képe felbolygatott hangyabolyhoz hasonlít. Gépkocsik, teherjárművek szállítják a mentési munkálatokhoz szükséges anyagokat és mindenütt az utcákon nagy tömeg szorong. Különösen mozgalmas képet mutat a Bratianu Bulevard. Itt van ugyanis a beomlott Carlton – épület, ahová szakadatlanul szállítják a mentési munkálatokhoz szükséges anyagokat.

A déli órákban még nem fejeződött be ez a munkálat, ugy, hogy semmiféle képet nem lehet arról alkotni, mennyien maradtak életben, illetve mennyien pusztultak el a hatalmas palota lakói közül.

Sulyosan megrongálódott a bukaresti katonai iskola épülete is. Hivatalosan elrendelték a román fővárosban, hogy vasárnap este nyolc órától őrjáratok cirkáljanak az utcákon és a felügyeleten kívül a bajbajutottak megsegítését is ellátják.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Carpentier győzelme Carpentier győzelme
Carpentier, a franciák leghíresebb boxolója 10.000 főnyi nézőközönség...
Egy orosz pópa juttatta hóhérkézre a szovjetbíróság által...
Újságunk írta meg elsőnek, hogy Kemény László magyar orvostanárt, aki...
Monarkhiánk és a khinai háboru Monarkhiánk és a khinai háboru
A khinai események nemcsak nagyhatalmi állása révén vonták bele...
A forradalmi törvényszék besugója A forradalmi törvényszék besugója
Lloyd Matild 28 éves magánhivatalnoknő a diktatura idején ifj. Rémi...
A postacsomagok forgalmi adója: a vám 25 százaléka A postacsomagok forgalmi adója: a vám 25 százaléka
Lapunk mult heti számában hírt adtunk a postahivataloknál működő...
Egy kínai tábornagy szavai Egy kínai tábornagy szavai
Cso-Lin tábornagy a következő nyilatkozatot tette a "Petit Parisien"...
Centenáriumok - Zola Centenáriumok - Zola
A százéves Zolának époly kevés a szerencséje ezidei jubileumával,...
Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató kabátzsebéből pénztárcája 17 millió koronával Weisz Fülöp előszobájában eltünt Ernei Károly bankvezérigazgató...
Érdekes följelentést tett vasárnap délután a főkapitányságon Ernei...
A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek szabadelvü érzelmeivel összeférhetetlen A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek...
Huszonegy amerikai köztársaság képviselői részvételével szombaton...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98