Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

Apróságok

A Főméltóságu Asszony által megindított „Magyar művészetért” akció kiállítás helyiségében minden héten egy-egy teadélutánt rendeznek mindig más és más háziasszony vezetésével. Az első ilyen délutáni tea vasárnap zajlott le a régi Műcsarnok Andrássy-út termeiben. Ezuttal gróf Teleki Pálné volt a háziasszony, aki már az elmult hét folyamán nagy agilitással toborozta azt az előkelő vendégsereget, amely vasárnap zsufolásig megtöltötte a kiállítás helyiségeit. Természetesen a délutáni tea jövedelme is a művészsegélyező akció céljait szolgálja.

Vasárnap érkezett Stockholmból a jelentés, hogy Sillanpau a finnek nagy Nobel- dijas regényírója, az 1939. évi Nobel –díj aranyérmét hazájának ajándékozta. Az éremhez egyszerűségében is megrázó levelet mellékel. Ezt írja: „Már tulságosan öreg és gyenge vagyok, hogy hazámért harcoljak. Pénzem sincs és így csak ezzel a kis ajándékkal tudom hazámat szolgálni…” Sillanpau, a Nobel-díj hatalmas összegét decemberben már felajánlotta a finn Vöröskeresztnek.

Vasárnap délután egy órakor elakadt a közlekedés az Egyetem –téri templom körüli utcákban. Virágos autósor vonult fel a templom elé, főuri esküvő díszes násznépét hozva, gyönyörű menyasszonyt, habkönnyű ruhákban karcsu koszorús lányokat. Festetich Benno gróf és Draskovich Tildi grófnő esküvője alkalmából vonult fel az arisztokrata násznép, amelynek sorában koszorus párok voltak: Festetich Ily grófnő és Draskovich Károly gróf, Wenekheim Olti grófnő és Pálffy Péter gróf, Mac- Nevin Maryelli bárónő és Festetich György gróf. Freudenthal Atta bárónő és Draskovich Péter gróf. A vőlegényt Draskovich Lili és Festetich Gundi grófnők vezették, a menyasszonyt: gróf Draskovich György és gróf Draskovich Ödön. Az esketést báró Apor Vilmos apát végezte.

Az Operabál ragyogó toalettjei között is feltűnést keltett néhány pompás darab: a prológust előadó Bajor Gizi ruhája, herceg Odescalchi Béláné, gróf Keglevich Jenke, Ciráky grófnők, gróf Nemes Jánosné, Haggenmacher Marietta, báró Ullmann Erzsi ruhái, amelyek- értesülésünk szerint- a Förtner Nővérek-nél készültek

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98