Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

Elvetette a Délafrikai Unió Hertzog tábornok békejavaslatát

Fokváros, január 28.
Nagybritanniával együtt annak idején a Délafrikai Unio is hadat üzent Németországnak. Néhány napja az ellenzék vezetője, a németbarát tábornok a parlamentben javaslatot terjesztett elő, amely szerint elérkezett már az ideje annak, hogy Délafrika békét kössön Németországgal.


Hertzog kifejtette, hogy noha joggal vádolják Hitlert támadó szándékkal és diktatórikus lépésekkel, nem felel meg a valóságnak az, hogy világuralomra tör. Csupán jóvá akarja tenni azokat az igazságtalanságokat, amelyeket a multbam Németországgal elkövettek. Abból, hogy a szövetségesek nem fogadták el Hitler békeajánlatát, Hertzog arra következtet, hogy Anglia és Franciaország szét akarja dulni a német birodalmat.

 

Smuts tábornok, miniszterelnök válaszolt Hertzog beszédére, amit a legkülönösebb szónoklatnak nevezett mindazok közül, amelyeket valaha parlamentben tartottak. 

 

- Kételkedem abban - mondotta a miniszterelnök -, hogy lenne a világon még egy állam, amelynek parlamentjében az ellenzéki vezér, aki a multban a nép élén állott, arra vetemedhetne, hogy egy élet-halál kérdést eldöntő háboru idején pártját fogja az ellenségnek. Ha Délafrika most visszalépne a háboru folytatásától, akkor az afrikaiak soha többé nem járhatnának felemelt fővel országunkban - így fejezte be Smuts.

 

Három napig folyt a vita Délafrika parlamentjében Hertzog határozati javaslatáról. Végre szavazásra került sor. Nyolcvanegyen szavaztak a háboru folytatása mellett, ötvenkilenc képviselő pedig Hertzog tábornok javaslatát támogatta. A Délafrikai Unió tehát a háboru folytatásának kérdésében továbbra is Anglia mellett áll.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hertzog tábornok Smuts miniszterelnök
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98