Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

Teleki Pál miniszterelnök rádiószózata a külföldi magyarokhoz

Budapest, január 1.
Teleki miniszterelnök ujév napján délben megjelent a Studióban, hogy hangfelvételt készitsenek rádiószózatáról. A rádiószózat igy hangzott.


- Magyarország népének nevében testvéri szeretettel üdvözlöm ujév napján az óhazától távol és az államunk határain kívül élő magyarokat, New Englandtól Floridáig és a Pacificig. Kanadában, Braziliában és mindenütt, messze és közel azokat, akik emlékezésből, azokat, akik vágyból idegondolnak, de azokat is, akik örömök vagy nélkülözések között elfeledtek volna már a magyar hazára gondolni, - mert mindnyájan összetartozunk.

 

Hallják és nyugodjanak meg: Él magyar, áll Buda még! Istenben bizva, erős akarattal, független erővel, bátor nyugalommal és a sok évszázados nemzeti lét bizodalmával  állunk nehéz vártánkon a vergődő, harcoló Európa kellős közepén.

 

Az ország a most befejeződött évben újra megnagyobbodott a ruszinok lakta három vármegyével. Sok uj feladatot ró reánk az ország fokozatos megnagyobbodása, amelyeket hivatástudattal s szorgalommal igyekszünk teljesiteni. Szeretettel ápoljuk a határainon tul lakó és a széles e világon elszórt, vérben vagy lélekben hozzánk tartozók érdekeit, halljuk és olvassuk szavaikat. Velük vagyunk különösen ezen a napon és érezzük, hogy viszonozzák érzelmeinket.

Teleki Pál gróf miniszterelnök rádiószózatában hivatkozott arra, hogy sok uj feladatot  ró reánk az ország fokozatos megnagyobbodása, ezeket a feladatokat mindnyájunknak szent kötelessége a magyar nép nagy problémájának megfelelően megoldani.

 

Az uj feladatokat bővebben részletezte a miniszterelnök ujévi hírlapi vezércikkében. Ez a cikk a belföldi magyarok feladatait csoportositja abban a keresztmetszetben, amelybe az ország a felvidéki sáv és Kárpátalja visszajutása eredményeként került. Elmondja itt a miniszterelnök, hogy bár nem régi jogainak várt beteljesülésére ébredtünk az ujesztendő hajnalán, mégis uj küldetés, illetve sok évszázados küldetésnek uj körülmények között, uj formában leendő kötelezettségére ébredhettünk.

 

Adjunk hálát tehát a Mindenhatónak, becsüljük meg azt, amit Isten adott és mindannyiunk megerősödésére, Szent István királyunk rendelése szerint. Mert saját portánkon és magunk lelkében az Ő törvénye a törvény. Az Ő törvénye, az Ő rendelése nem a kaland, hanem az egybeforrasztottak megtartása, egy magabiztos bátor és jószivű nép törvénye, nem izgágáké és türelmetleneké, hanem századokra építőké.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98