Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Magyar aratás

A földmívelésügyi miniszter rádióbeszéde

Teleki Mihály gróf földmívelésügyi miniszter vasárnap délután 3 órakor előadást tartott a rádióban „Az aratás honvédelmi munka” címmel.

– Megilletődéssel emelek szót – kezdte előadását – a rádió közönsége és egyúttal az egész magyar közvélemény előtt, hogy az aratásról beszéljek akkor, amidőn a magyar föld népének nagyrésze fegyvergyakorlatra vonult be. A több mint két évtizedes nemzetépítő munka vetése megérett. Megérett a sok magyar küzdelem, a magyar remény, a magyar munka, a magyar odaadás gyümölcse. Ugyanakkor, éppen ezekben a sorsdöntő napokban érik a magyar róna kalásza is és várja az erős férfikezet.

A továbbiakban a miniszter hangoztatta, hogy a mai rendkívüli viszonyok között az egész ország közös erőfeszítésére van szükség, hogy a magyar föld termését betakaríthassuk. Ennek az irányítása és szervezése a kormány, valamint a hatóságok feladata. Ez az irányítás és szervezés azonban csak akkor lehet eredményes, ha az érdekeltek, de az egész magyar társadalom is ennek megfelelően és egységes szellemben jár el. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, ismernie kell a kormány intézkedéseit. E célból tájékoztatja a magyar közvéleményt a kormánynak az aratási, hordási és cséplési munkák elvégzésére tett intézkedésekről.

Az intézkedések három csoportba oszthatók:
1. a bevonult munkaerők pótlására irányuló intézkedések;
2. az aratáshoz, hordáshoz és csépléshez szükséges eszközök, gépek és fogatok alkalmazásáról szóló intézkedések és
3. a bevonult aratók érdekét szolgáló intézkedések.

A miniszter ezután részletesen ismertette a kormány intézkedéseit, hangsúlyozva, hogy ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtása nagy személyes áldozatot követel. Nagy nemzeti érdek kívánja azonban azt, hogy ezt az áldozatot a kormány mindenkitől ki is kényszerítse és a kormány kötelessége, hogy a kikényszerítés érdekében a legerélyesebb rendszabályokhoz nyúljon. Meg van győződve arról, hogy ilyen rendszabályokra nem fog sor kerülni és bármennyire érzékenyen érintheti is az egyéni érdeket a parancsok teljesítése, a kívánt áldozatot minden magyar ember önként ajánlja fel. Egy ember munkaereje kicsiny erőforrás, de ha összefogjuk a sok erőforrást, nem lehet kétséges, hogy minden nehézségen és akadályon keresztül biztosítjuk az eredményt: learatjuk a termést és learatjuk a magyar igazság győzelmét is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98