Dtum
Login with Facebookk
1940 | Július

Román taktika

Budapest, julius 22.
Feltünést keltő, erélyeshangú cikk jelent meg vasárnap reggel a Pester Lloydban, a magyar külügyminisztérium félhivatalos lapjában. A vezércikk, azzal a román politikai taktikával foglalkozik, amely a tengelyhatalmak győzelme után Romániát, mint Németország és Itália állandó „barátját” akarja feltüntetni, ugyanakkor Magyarországot válogatott rágalmakkal szeretné befeketiteni. A cikk első fele pontról pontra megvilágitja Románia kétszinü politikáját.

- A müncheni konferencia után, amely Németország, Olaszország és Magyarország céljainak és felfogásainak azonosságát az egész világnak megmutatta, Románia még mindig nem határozta el magát, hogy felszámol versaillesi örökségével - irja a Pester Lloyd. - Ehelyett ujra meg ujra a rágalmazás régi fegyveréhez nyultak. Minden támadás abban a kijelentésben éri el tetőfokát, hogy Románia sohasem fogja visszaadni Erdélyt. Nem tudjuk, mire alapitják a románok ezt a bizonyosságukat, azt az egyet azonban jól tudjuk, hogy sem Hitler, sem Mussolini nem ajánl fel majd Romániának garanciaszerződést Erdély védelmére.


A következő erélyes figyelmeztetéssel zárul a cikk: A románoknak csak azt a tanácsot tudjuk adni, hogy hagyjanak fel végre elhibázott taktikájukkal. A magyar célok napról-napra jobban beérnek, a magyar akarat napról-napra keményebb és azok az erők, amelyeket céljaink szolgálatába tudunk állitani, napról-napra hatalmasabbak lesznek.

 

Románia ezzel szemben olyan helyzetben van, amelyben komoly erőpróbát nem bír ki, ha esetleg arra szánná el magát, hogy szembeszáll Európa ujjárendezésével. München után egyetlen pillanatra sem férhet kétség ahhoz, milyen sorsa lesz Romániával szemben támasztott területi követeléseinek.

 

A győztes tengelyhatalmak az uj európai rendet a versaillesi és trianoni rendszer romjain épitik fel. Üres hizelkedések, látszatintézkedések és kongó frázisok helyett Romániának az utolsó órában meg kellene értenie, hogy az egyetlen következtetés, amelyet az uj helyzetben levonhat, abban áll, hogy lemond jogtalan előnyeiről, amelyeket Németország ellenségeinek kegyéből kapott és azóta megtartott. Be kell látnia, jobb ezekről az előnyökről  barátságos uton lemondania, mert hiszen sorsát vagy így, vagy úgy, de el nem kerülheti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98