Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Megcáfolt találgatások Kárpátalja és Erdély sorsa közötti össszefüggésről

Róma, december 10.
(Magyar Távirati Iroda.) A Lavoro Fascista budapesti tudósitójának jelentése szerint a magyar-román viszonylatban Gafencu beszéde és Csáky István gróf válasza után nem állott be uj jelentős változás. A diplomácia munkája azonban nem akadt meg. Figyelemreméltó Teleki Pál gróf miniszterelnök legutóbbi képviselőházi beszéde. Közismert dolog – folytatja a cikk -, hogy a magyarok nem viseltetnek közömbösen erdélyi testvéreik sorsa iránt és legforróbb óhajuk, hogy ezt a kérdést minél hamarábbb meg lehessen oldani. A magyarok azonban nem ragadnak semminő olyan kezdeményezést magukhoz, amely megzavarhatná a helyzetet.


Az erdélyi kérdést valóban nem könnyü megoldani -
folytatja a cikk. - A románokkal való megegyezés érdekében szükséges, hogy Bukarest ép oly relalizmust és jóakaratot mutasson, mint a magyar politikai vezetők.


A külföldön ujabban olyan hirek terjedtek, el hogy Magyarországnak valaki azt ajánlotta volna, hogy mondjon le Kárpátaljáról és ehelyett szabadkezet kapna Erdélyben. Ez természetesen képtelenség, mert ha Magyarország Kárpátalját átengedné Oroszországnak, a Szovjetunió egészen Középeurópai szivéig nyomulna előre. Amit senki sem engedhet meg.


Magyarország - igy fejezi be a cikk - ragaszkodik jelenlegi határaihoz és ugyanakkor igyekszik megoldani az erdélyi magyarság kérdését. Semmiféle alku, sem csere nem lehetséges.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98