Dtum
Login with Facebookk
1940 | Május

Churchill bemutatkozott az alsóházban

London, junius. 13.
Churchill az este kihallgatáson jelent meg a királynál. Bejelentette, hogy kabinetjébe  belépett Sir John Simon, volt kincstári kancellár, mint lordkancellár. Sir Kingsley Wood főpecsétőr vette át a kincstári kancellár tárcáját, a belügyminszteri székben megmaradt Sir John Anderson, hadigazdálkodásiügyi miniszterré Herbert Morisson munkáspárti képviselőt nevezték ki, a munkáspárt pünkösd vasárnapján Bournemontban tartott gyűlésének határozata alapján.


Tájékoztatásügyi miniszter Duff Cooper lett, aki a müncheni egyezmény után lépett ki a kormányból, amelyben az admiralitás első lordjának szerepét töltötte be. Megtartotta a kereskedelmügyi miniszter tárát Sir Andrew Dancan, míg az uj gyarmatügyi miniszterré Lord Lioyd Bombay volt főkormányzója, majd egyiptomi főkormánybiztos lett.


Churchill: Győzelem nélkül nem élhetünk tovább!

London, május 13.
Az angol parlament mindkét házra pünkösdhétfőn délután összeült. Az ülésről a képviselőket csal félórával ülés megkezdése előtt értesitették. Az alsóházban Churchill bemutatta uj kormányát.


- Történelmünk legnagyobb háboruját vivjuk! - igy kezdte. - Programon: minden erővel folytatni a háborut!  A Háznak is csak azt mondhatom, amit minisztertársaimnak: Nem ajánlhatok mást, mint ,,vért és szenvedést, könnyeket és verejtéket”. A legsúlyosabb próbakő előtt állunk és előttünk hosszu hónapok vannak, tele szenvedéssel és harccal. Miben áll politikánk, erre csak azt felelhetem: a háboru viselésében! (Éljenzés.) A háboru viselésében szárazföldön, tengeren és a levegőben minden erőnkkel ls eszközzel , amelyet az Uristen adhat, hogy végig lehessen küzdeni ezt a háborut egy olyan zsarnokság ellen, amelyen eddig még nem fordult elő.

 

Ha kérdik: mi a célunk, egyszóval felelhetek: Győzelem. Győzelem a cél, győzelem mindenáron,  győzelem minden erőszak ellenére, győzelem, bármilyen hosszu és nehéz út vezet hozzája, mert, győzelem nélkül nem ékhetünk tovább!


Képzeljék el: nem élhetünk tovább, a birodalom nem élhet tovább, nem élhet tovább mindaz, amiért a brit birodalmat megalapitották, nem élhet tovább a kor haladása és ösztönzése, amelyek segitségével az emberiség célja felé halad. Biztos vagyok abban, hogy ügyünk nem vész el. Ezen a helyen és ebben az időpontban valamennyiük segitségét kérem és azt mondom: egyesült erővel és közösen menjünk előre!


Lee Smit munkáspárti és Sir Percy Harris (szabaelvű) kijelentették, hogy az angol nép minden áldozatra kész, hogy letörje a veszélyt és győzelemre segitse igazságos ügyét.


A Ház szinte példátlan egységgel bizalmat szavazott az uj háborus kormánynak.


Sir John  Simon pecsétőr és Lord Halifax után Lioyd George üdvözölte a kormányt:
- Tötrénelmünkben nincs példa arra – mondotta -, hogy ilyen helyzetben foglalta el kormányelnőki székét államférfi, még mi, a békebarát politikusok is minden reményünket Churchillba helyezzük és bizunk benne, hogy nemzeti összefogás kormányával rövidesen meghozza a várt békét.


Az alsóház egyhangulag elfogadta a miniszterelnöknek azt az inditványát, hogy ,,a Ház üdvözli a kormány megalakitását, amely a nemzet egységes és törhetetlen akaratát képviseli, hogy a Németország ellen folytatott háborut győzelmes befejezésig folytassa.”.


Az alsóház kétórás ülés után május 21-ig elnapolta magát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98