Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Apróságok

Kairóból írja a Notesz egyik olvasója: A közelkeleti háborunál is többet beszélnek egy másik közel keleti eseményről, Montet: strasbourgi egyetemi tanár nagyszerű egyiptomi felfedezéséről. A francia régész San el Hagarban uj, csodálatos, fáraó- sírt fedezett fel! A szarkofág gránit tömbből készült és a koporsóban Pszuszennesz fáraó mumiájára bukkantak. A sírkamra tele van ókori ékszerekkel, edényekkel, szerszámokkal, sőt még ételmaradékokat is találta. Az edények egytől egyig színaranyból készültek. Van vagy negyven darab! Egy lótuszformáju kehely, műtörténészek megállapítása szerint, az ó-egyiptomi művészet eddig feltárt legpompásabb remeke.

Ottó királyfi február 23-án reggel ½ 10 órakor Lissabonból New Yorkba repült. A clipper percnyi pontossággal megérkezett. A királyfi utazását az utolsó pillanatig titokban tartották, így az amerikai sajtó a szenzációt csak február utolsó napján tudta meg. A királyfit és kísérőjét a newyorki „clipper – pályaudvaron” testvéröccse Félix főherceg, néhai IV. Károly király harmadszülött fia fogadta. Ottó királyfi március 16-ig időzik az Egyesült Államokban.

Feltűnést keltett a vasárnapi lapoknak az a híre, amely szerint dr. Villani Lajos báró rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert felmentették helsinki finn követségünk vezetésétől és helyére Kuhl Lajos rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert nevezték ki. E diplomáciai csere sajnálatos oka: Villani báró, aki annyi becsvággyal és lelkesedéssel indult Helsinkibe, sulyos vesebajban megbetegedett és hetek óta szanatóriumban fekszik. Villani nyomban megbetegedésekor maga kérte felmentését, amely most, miután felgyógyulása még hosszabb időt vehet igénybe, meg is történt.

Gróf Sigray Antal január közepén, hosszabb tartózkodásra Párisba és Londonba utazott. Sigray gróf három hete időzik az angol fővárosban és a Budapestre érkező londoni napi – és képeslapok tanusága szerint ugy társadalmi, mint politikai körökben igen kedvező fogadtatásra talált. Ott találjuk nevét a meghívott vendégek névsorában Eden, Duff Cooper, Butler külügyi államtitkár eheti estélyein, továbbá az angol főuri világ és az előkelő klubok különböző alkalmakra rendezett estebédjein. A „The Sunday Times” hosszu, részletes tudósítást közöl a Sir George Franckenstein palotájában lezajlott estélyről, amelyen az angol közélet legismertebb vezető egyéniségei is megjelentek. Gróf Sigray Antal állott az érdeklődés középpontjában – írja többek közt a Sunday Times, -„ aki meggyőző érveléssel, rendkívül rokonszenves és tökéletes angolsággal világította meg Magyarország helyzetét, hazájának aspirációit. A magyar államférfi történelmi, geopolitikai és jogi érvekkel alátámasztott előadása láthatólag mély benyomást keltett. Sigray, aki egyébként az Egyesült Államok híres volt berlini nagykövetének, Gerardnak sógora, több mint negyedszázadon át töretlen tekintélyű tagja és a legitimista irányzat szószólója volt a magyar parlamentben. Kitűnő angolságát, angolos megjelenését, és a műveltségét az- az érdekes tény magyarázza, hogy a Stonghurst College-ben nevelkedett”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ottó királyfi és Sigray Antal gróf Sigray-karikatúra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Felborul a belső béke Ausztriában Felborul a belső béke Ausztriában
Az osztrák lapok rendkívül szigorú cenzúra alatt állanak s ezért nem...
Jávor Pál irodalmi estjei Jávor Pál irodalmi estjei
Mult héten e helyen beszámoltunk arról, hogy Jávor Pál, a kitűnő...
Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia
Paprikajancsi komédia a Városligeti bábszínházból. Shakespeare...
Cellofán, az acetilcellulóze a cellulóze észtere Cellofán, az acetilcellulóze a cellulóze észtere
A kész érlelt oldat, a viszkóze, sűrű, olajos, barnás vagy...
A Mars vizéről A Mars vizéről
A hires amerikai csillagász Lowell a Marson levő állítólagos vizre...
A perui események A perui események
Az uj perui kormány az alkotmány több szakaszát hatályon kívül...
A rendőrség szaporitása A rendőrség szaporitása
A nemzeti kormány végre meghozta a sokszor felpanaszolt bajok...
Kilószámra hamisitották a lebélyegezetlen hadikölcsönkötvényeket Kilószámra hamisitották a lebélyegezetlen hadikölcsönkötvényeket...
A békeszerződések megkötése után az utódállamok területükreeső...
A mi drága fiaink: a honvédek A mi drága fiaink: a honvédek
Az új háború félelmetes fegyverneme a repülőerő. A pontosan célba...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98