Dtum
Login with Facebookk
1936 | Január

Rövidek

Ellenzéki győzelmek a püspökladányi és tiszalöki képviselőtestületi választásokon Püspökladányon a községi képviselőtestületi választáson az ellenzék három, a Nep két jelöltjét választották meg. Tiszalökön 10 rendes és 5 póttagság került betöltésre. A választás eredménye: a Független Kisgazdapárt 8 tagját, a pártonkívüliek 1 tagot, a Nep is egy tagot vitt be a községi képviselőtestületbe. Az öt póttagsági helyre mind a Független Kisgazdapárt tagjait választották meg.

Graziani: „Előre!”

Róma, január 19.
Graziani tábornok a hadseregében harcoló katonaságnak a következő napiparancsot adta ki: „Lankadás nélkül üldözzétek és semmisítsétek meg az ellenséget! Előre!”

Véres zavargás Athénben királypártiak és köztársaságiak között

Athénből jelentik:
Szombaton este a görög fővárosban halálos kimenetelű véres összecsapások voltak a royalisták és republikánusok között. A venizelisták felvonulását megzavarták Kondilisz tábornok hívei, akik az egyik kávéház előtt ültek. Vad verekedésre került sor. Mindkét részről revolverekkel lövöldöztek. A harcban két halálos áldozata van, három verekedő súlyosan megsebesült. A rendet katonai csapatok állították helyre.

Zichy János gróf Gömbös 95 pontjáról
Győr, január 26.
Vasárnap délután értekezletet tartott a győri Keresztény Gazdasági és Szociális Párt, amelyen felszólalt Zichy János gróf, aki többek között ezeket mondotta:
- Károlyi Gyula gróf után jött valaki, aki 95 ponttal állt a nemzet elé. Étlapot adott, de nem olyat, amely a mi gyomrunknak való. Olyanokat ígért a nemzetnek, amit nem képes betartani. Én már akkor nyílt levélben figyelmeztettem híveimet, hogy paradicsomot igéznek a nemzetnek, de jó lesz vigyázni!


Ha egy hatalom a diktatúrára alakul át, önmagába fullad bele!

 

Nyilasok tüntetek Nyíradonyban
Nyíradony, január 26.
A szabolcs megyei Nyíradony békéjét néhány hét óta súlyos incidensek zavarják meg. A december 23-i bíróválasztáson a Nep-jelöltjét, P. Kerezsi Jánost választották meg, holott a lakosság többsége ezt ellenezte. A falu békéje csakhamar teljesen felborult!


A Debrecenből kiinduló nyilaskeresztes agitáció, amely eddig hiába akart Szabolcsban gyökeret verni, ezt az alkalmat használta fel és csakhamar idegen elemek jelentek meg a községben és tüntetéseket rendeztek. Legutóbb a templomból hazatérő rabbit dobálták meg kövekkel.


Kedden Lengyel Izidor háza előtt gyült össze egy csapat suhanc, akik Ádám Péter nyilaskeresztes vezetésével gyalázkodó szavakat kiabált be a házba, ahonnan aznap temették el a ház tulajdonosának leányát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Graziani Kondilisz tábornok Gróf Zichy János
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98