Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Rövidek

Görögország vasárnap a monarchia mellett döntött
Athén, november 3.
Történelmi napja volt vasárnap Görögországnak: a görög nép népszavazás útján döntő többséggel elhatározta a királyság visszaállítását. A köztársasági vezéreket az utóbbi napokban részben letartóztatták, részben száműzték és a kormány rendeletet adott ki, amely szerint a köztársasági propaganda a kommunista propagandával egyértelmű és a legszigorúbban üldözendő.


Az utolsó monarchista gyűlésen százezrek tüntettek a királyság visszaállítása mellett. A vasárnapi népszavazás számszerű eredményét még nem ismerik, de valószínűnek tartják, hogy a lakosságnak legalább 80 százaléka kívánja a királyság visszaállítását.

A kereszténység és a nacionalizmus között súlyos ellentét van – mondotta Makkai püspök

Egyházi, társadalmi és politikai körökben még mindig nagy érdeklődéssel beszélnek Makkai Sándor református püspöknek, a kiváló írónak nagy feltűnést keltett beszédéről, amelyet a reformáció emlékünnepén mondott el.

 

A beszéd legérdekesebb része azt mondja:
- A kereszténység és a nacionalizmus között súlyos ellentét van, mert a nacionalizmus seholsem vezet az evangéliumhoz és az Isten trónját a faj és vér eszméivel akarja elfoglalni. Azt mondják: hogyha Krisztus nem lehet nemzeti, akkor Krisztus nem kell! Az evangélium azt mondja: Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz, egyforma a zsidó, a görög. Ime, ez az ellentét az evangélium és a világ nemzeties szelleme között, de mégis ki kell mondanunk, de rettenetes volna, ha ez a szembenállás megoldhatatlan lenne.

Németország a magyar kormány kérésére elvállalta a magyar érdekek képviseletét Abesszíniában
Miután az olasz követség elhagyta Addisz Abebát, az Abesszíniában rekedt magyarok érdekei képviselet nélkül maradtak. A magyar kormány máris megtette a szükséges intézkedéseket és Németországot kérte fel arra, hogy addiszabebai követsége útján lássa el Olaszország helyett az Abesszíniában maradt magyarok érdekeinek képviseletét. Németország ez el is vállalta, úgyhogy ezentúl az addiszabebai német követség képviseli Abesszíniában a magyarok érdekeit.

Párizsi hírek szerint Graziani tábornok ma elfoglalta Szassza Baneh-t

További részletek e fontos és nagyon megerősített abesszín védelmi szakasz elfoglalásáról hiányzanak. Tekintve, hogy egy említett város 180 kilométerre van a pénteken elfoglalt Gorahai városától és abesszín hírek is arról tudósítnak, hogy az olasz előnyomulás a rossz idő és a felázott utak miatt csak nagyon lassan halad előre, e hírt mindenesetre fentartással kell fogadni.
Rómában az érdeklődés most a szomáli front felé fordul, hol egy újabb előnyomulásnak nincsenek oly nagy terepakadályai, mint a hegyes északi fronton. Legújabb hírek szerint Graziani tábornok tényleg folytatja előnyomulását a hadszíntéren.

Szárazajtai Incze Kálmán ny. vezérkari ezredes

Róma, november 17.
A fasiszta nagytanács vasárnap folytatta ülésezését, amelyen az Olaszország ellen irányuló népszövetségi megtorlóintézkedésekkel kapcsolatban több határozatot hozott és őszinte rokonszenvét nyilvánította Magyarország, Ausztria és Albánia iránt, mert megtagadták a megtorló rendszabályokhoz való csatlakozást. A nagytanács elrendelte, hogy november 18-án, amikor a népszövetségi szankciók megkezdődnek, huszonnégy órára minden házat lobogózzanak fel Olaszországban és minden városban márványtábla örökítse meg ezt a napot, mert az olasz népnek „évszázadok mulva is emlékeznie kell arra a szégyenletes igazságtalanságra, amelyet Olaszországgal szemben elkövettek”.

 

A vasárnapi ülés eredménye Mussolini nagy beszéde volt, amelyben jelentést tett Olaszország nemzetközi helyzetéről.


A fasiszta nagytanács ezután törhetetlen bizalmáról biztosította Mussolinit és bajtársi üdvözletét küldte de Bono tábornagynak, aki „felszabadító fegyvereivel utat tört Róma halhatatlan civilizációjának Afrikában".

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Makkai Sándor Mussolini beszél
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gál Jenő budai beszámolóján birálták a kormány gazdasági és külpolitikáját Gál Jenő budai beszámolóján birálták a kormány gazdasági és...
Vasárnap délelőtt tartotta beszámolóját Gál Jenő képviselő a Budai...
A gabonapiac érdekes eseményei A gabonapiac érdekes eseményei
Csak hat hét mulva, Péter és Pál napjára csendül meg a kasza, hogy az...
A Vatikán gyásza A Vatikán gyásza
A Vatikán nagy foglya, a szentatya, aki uralkodása egész idején nem...
Rajtaütésszerű támadásokkal 4:1 arányban verte az Újpest a Ferencvárost Rajtaütésszerű támadásokkal 4:1 arányban verte az Újpest a...
Hétezer néző előtt mérkőzött a megyeri stadionban a Ferencváros és az...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Elrajtolt „Észak Pokla” Elrajtolt „Észak Pokla”
Ötödik alkalommal rendezték meg a Párizs-Roubaix országúti...
A kékmadár kabaré A kékmadár kabaré
Mire ezek a sorok nyomdafestéket látnak, ezt a vándor-kabarét...
Kocsis Antal fölényesen nyerte bemutató mérkőzését Newyorkban Kocsis Antal fölényesen nyerte bemutató mérkőzését Newyorkban
Mialatt Budapesten Európa amatőr ökölvívó-bajnokságai zajlottak le,...
Milliós vagyont hagyott hátra Baldauf Mátyás, a Mátyás-pince...
Vasárnap délelőtt a régi kép fogadta ismét a Mátyás - pince...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98