Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Vasárnapi győzelmével és hétfői döntetlenével a Hungária nyerte a húsvéti serleget

A tradíciókhoz méltóan sikerült a húsvéti serlegmérkőzés. Budapesten és Bécsben nagy közönség nézte végig a küzdelmeket és mind a négy mérkőzés a legtisztább sportot nyújtotta. Készakarva elkövetett durvaság egyetlen egy esetben sem történt.

Az Üllői-úti sporttelepen több mint 12.000 néző, a hütteldorfi sporttelepen több mint 20.000 néző jelent meg. Budapesten többen is kimentek volna a pályára, ha a Ferencváros az elmúlt napokban nem szerepel olyan rosszul. A zöld-fehérek Budapesten parádégyőzelmet értek el, míg Bécsben vereséget szenvedtek ugyan, de szép játékuk sok tapsot kapott.

A húsvéti serleget az egységesebben játszó Hungária szerezte meg. Bécsben elért döntetlen eredménye felér egy fényes győzelemmel is. A húsvét vasárnapi és hétfői mérkőzésekről jelentéseink a következők:

VASÁRNAP:
A Ferencváros és a Hungária ragyogó küzdelme!

Hungária – Austria 3:2 (2:1)

Az Üllői-úti sporttelepen a húsvéti serlegküzdelem már előmérkőzésén több mint 6000 néző jelent meg. Az első félidőben a Hungária támadásait a szél is támogatta és a magyar csapat negyven percen keresztül állandóan a bécsi csapat kapuja előtt táborozott. A mérkőzésnek ebben a részében igen szépen játszott a Hungária! Az első gólt Kalmár fejelte. (8. p.)

A 40. percben Turai előreadott labdáját Kalmár kapásból, fél fordulattal helyezte a bécsi kapuba. Ez a régi, nagy Kalmár gólja volt! Ezután komolyabb ellentámadást indítottak a bécsiek és a jobbszélső lefutása után a kapufáról visszapattant labdát Haag belőtte.

A második félidőben Vidor mesteri gólja ragadtatta tapsra a nézősereget. 3:1. A 22. percben még egy gólt értek el a bécsiek, Riers révén. A végén Haag kiegyenlíthetett volna, de háromlépésnyire a kaputól, senkitől se háborgatva, a labdát mellé helyezte. Játékvezető: Antay.

Ferencváros – Rapid 6:2 (2:0)


Dr. Sárosi György pazar „gól-locsolása” eláztatta a bécsieket


Amikor a budapesti és bécsi zöld-fehérek küzdelmére került sor, már 12.000 néző helyezkedett el a tribünökön. A Ferencváros szél és nap ellen játszott. Alig kezdtek, Finta már kiugratta Jakabot, de a csatár hibázott. Raftl, a bécsi kapus bravúros védései nagy tetszést arattak.

A 10. percben kitűnt, hogy dr. Sárosi György megint parádés húsvéti formában van. Egymásután osztogatta társainak a legjobb labdákat. Erős tempó, nagy küzdelem folyt a pályán. A 32. percben Gyetvait kornerra szerelték. A sarokrúgást Gyetvai középre csavarta és dr. Sárosi befejelte a labdát. 1:0.

Pár perc múlva Lázár élesen előreadta a labdát Sárosi dr.-hoz, aki úgy tett mintha nem akarná elfogni, de aztán váratlanul behelyezte a bécsi kapuba. 2:0. A második félidőben Gyetvai bombagólja következett. 3:0.

A bécsiek eddig alig tudtak megmozdulni, most felnyomultak. A 15. percben Schors fejelte az első bécsi gólt, majd öt perc múlva Binder, a bécsi „gólgyáros” rúgta a labdát közelről, rettenetes erővel a ferencvárosi kapuba. 3:2.

Most erősített a Ferencváros. Hámori húsz méterről kapura irányította a labdát, pont Sárosi elé. Gyurkát hárman is fogták és ő nem nyúlt a labdához, hanem a védőjátékosokat vonta magára, közben labda a kapu sarkába perdült. 4:2.

A 31. percben Gyetvai lefutott, beadását Sárosi dr. úgy tálalta Jakab elé, hogy annak csak a lábát kellett odatenni és máris megszületett az 5:2. A 35. percen esett az utóbbi évek legszebb gólja: Lázár adta a labdát Sárosi dr.-nak, aki átemelte a hátvéden, aztán előre fejelte, majd jobb lábával, angol hidegvérrel küldte a jobb sarokba. 6:2.

Sárosi dr. parádés a ferencvárosi fedezetsor megbízhatósága érlelte meg a nagyszerű húsvét vasárnapi győzelmet. Meg kell jegyezni: a bécsiek végig erősen, de nem tudták akadályozni a Sárosi Gyurka által ördöngösen irányított gólokat. Játékvezető: Rubint.

HÉTFŐ:
Austria – Ferencváros 4:2 (3:2)

20.000 néző jelent meg a hütteldorfi Rapid-sporttelepen. Először a Ferencváros - Austria mérkőzést tartották meg. A bécsiek a 6. percben Andritz húszméteres szabadrúgásából megszerezték i vezetést 1:0. A 10. percben Gyetvai beadását dr. Sárosi góllá értékesítette. 1:1.

A 17. és a 18. percben egymásután két gólt értek el a bécsiek. Mind a kettőnek Haag volt a szerzője. Ferencvárosi védelem, óh! A 30. percben az előnyomuló Sárosi III. váratlan bombalövése utat talált a bécsi kapuba. 3:2.

A második félidőben félórás ferencvárosi ostrom következett, de Mock lefogta Sárosi dr.-t és Seszta, aki régi, legendás napjaira emlékeztető stílusban játszott megakadályozta a Ferencváros góllövési kísérleteit.

Ezzel szemben a 35. percben Rirsch beállította a 4:2 arányú végeredményt. A 18. percben Polgár és Safarik összeverekedtek. A játékvezető mindkettőjüket kiállította. A két Sárosi is Polgár emelkedett ki a magyar csapatból.

Rapid – Hungária 3:3 (1:0)

Ezután következett a Hungária meccse a Rapiddal. Turay volt a centercsatár és Turán a középfedezet. Ez utóbbi kitűnően fogta Bindert. Bíró megint válogatott formában szerepelt. A bécsiek indították az első támadást, majd a 21. percben Binder a félpályáról előretört és közvetlen közelről bevágta a vezető gólt. 1:0.

A második félidőben a Hungária lendületes támadásokat vezetett, aminek eredményeképpen Béky beadását Kisutzki fejessel értékesítene 1:1. A 18. percben újra Béky futott le, most Turay szerzett gólt 2:1. A 22. percben ugyancsak Turai a gólszerző. A 32. percben Dudás tizenegyet vétett, ezt Binder értékesítette. 3:2.

A 35. percben Fellner-Kaburer - akció hozta meg a kiegyenlítést Kaburek révén. 3:3. A hátralévő időt Rapid-támadások töltötték ki. A Hungária megérdemelte a Húsvéti-serleget.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A húsvéti torna győztese a Hungária - Szabó, Kalmár, Sebes, Béky, Titkos, Bíró, Vidor, Müller, Dudás, Turay, Kiss A lelassult labdát Schörg halászta ki a kapuvonalról A torna legérdekesebb gólja, Sárosi átugrotta a labdát; ezzel becsapta a Rapid védelmet és Hámori gólt rúgott Adamek a fejét fogja könnyelmű hazaadása miatt, labdáját a négykézláb mászó Zöhrer nem éri el, de Sesta ment Raftl próbálja meg Sárosi fejéről leszedni a labdát Zöhrer könnyedén véd egy távoli lövést Szabó szerezte meg a labdát az egyik Austria játékos előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Molnár Antal: Operaírás a háború után Molnár Antal: Operaírás a háború után
Nem kis értékű írást ad közre Teubner (Aus Natur und Geisteswelt,...
J. A. Sheljabuski - Télapó J. A. Sheljabuski - Télapó
"A szentpétervári kurir"-ral együtt került bemutatásra egy másik...
A szerb dinasztia válsága A szerb dinasztia válsága
Hosszabb idő óta jönnek már oly hirek Szerbiából, melyek alkalmasak...
Uj divatkreációk a Felsősziget számára Uj divatkreációk a Felsősziget számára
Az előkelő pesti divatszalonok uj divatmegoldásokat kreálnak a...
A BAK Sacelláry-díjas versenye. A BAK Sacelláry-díjas versenye.
Ezerötszáz főnyi közönség jelenlétében rendezte a BAK szombaton és...
A Dunagőzhajózási uj igazgatója A Dunagőzhajózási uj igazgatója
A Dunagőzhajózási Társasággal kapcsolatban az utóbbi időben...
Egy bizalmasa Amerika uj elnökéről, Hooverről Egy bizalmasa Amerika uj elnökéről, Hooverről
Az amerikai elnökválasztási harcból sok tanulságot lehet levonni....
Egy kis tévedés Egy kis tévedés
Az ember roppant gyarló lény és tévedni emberi dolog, mondja egy...
Világtörténelem Napoleon bukásától a világháború végéig Világtörténelem Napoleon bukásától a világháború végéig
Eduard Fueter neve nem ismeretlen a történetírásban. Több kisebb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98