Dtum
Login with Facebookk
1940 | November

Ferencváros – Újpest 5:0 (1:0)

Heves, nívós, nagyiramú mérkőzésen a nagyobb tudású csapat nyerte meg a futball-derbit

A késő őszi napsugár színpadi reflektorkénit világította be az újpesti stadion zöld gyepét, amelyen a Ferencváros és az Újpest vívta derbi mérkőzését. Ez a küzdelem az idei futball évad legmagasabb színvonalú mérkőzése volt.

A játék első negyedórájában az Újpestet balszerencse kísérte. Ekkor rettenetesen nagy ostromot indítottak a Ferencváros ellen, később azonban nem tudták megakadályozni, hogy az erő fölött ne győzedelmeskedjék a tudás, az egységesebb csapatszellem.

Voltak durva jelenetei is a mérkőzésnek, néhány játékos a küzdelem hevében megfeledkezett a sportszerűségről, azonban ezek a jelenetek nem lépték túl a derbi játékok szokásos kereteit. A Ferencváros nagy haditettet vitt véghez, mert kitűnő újpesti csapatot vert meg.

A gólarány számszerűségénél is nagyobb jelentőségű azonban az a mód, ahogyan a Ferencváros győzött: szép játékkal, sportszerűen, nagy futballkultúrával. Rendkívül sajnálatos, hogy a mérkőzésen a játékvezető igen sokszor kínosan tévedett, hol az egyik, hogy a másik csapat terhére. A legtöbb jogos panasz mégis a Ferencvárost illeti.

Balszerencsés újpesti ostrom

Tizenötezer néző előtt kezdődik a derbi. Mind a két csapat a legjobb összeállításban startol. A Ferencvárosnál dr. Sárosi, Finta és Lázár sérülésük ellenére is szerepelnek. Az első negyedóra újpesti huszárattak.

Úgy rohamoz az újpesti gárda, mintha minden ettől a tizenöt perctől függne. Vincze bombája kapulécre pattan. Ádám lövésénél Csikós kiüti a labdát, Szojka dr. ment. Polgár szereli Zsengellért, aki megboxolja Polgárt. A hátvéd elterül. Izgalom.

Később Polgár elveszi a labdát Zsengellértől és nagy iramban felvágja Ádámot, aki elvágódik és csak öt perc múlva lesz ismét harcképes. A megítélt szabadrúgást Vince a ferencvárosi védelem falanxába lövi.

Az első gól

Tizenöt perc múlva már élénkebb ellentámadásokat indít a Ferencváros. Lábról-lábra, fejről-fejre száll a labda. Sárosi Gyurka lövése mellé, majd emberbe pattan. Jól védekezik az Újpest, de a 34. percben mégis védelmi hibából vezet a Ferencváros. Finta kiugrik a csomóból, lemegy egészen a vonalig és begurítja a labdát.

Aknavölgyi ráugrik, de érthetetlenül nem tudja elfogni a labdát, úgy hogy a befutó Kalocsai könnyűszerrel helyezheti a hálóba. 1:0. Sok szép ferencvárosi akció következik. Majd a játékvezető hozza izgalomba jó néhányszor a nézőket fordított ítéleteivel.

Sárosi Gyurka bombái

Alig kezdődik a második félidő, Kiss és Finta összjátéka után Sárosi dr.-hoz kerül a labda, aki tizenhat méterről a kapu sarkába irányítja. Védhetetlen gól. 2:0

Polgár és Zsengellér külön bikaviadalt rendez. Pósa szabálytalansága miatt szabadrúgás a Ferencváros ellen, amelyet Temes nagy erővel küld kapura. Csikós kiüti. Temes nyújtott lábbal, szemét behunyva rohan Kissre.

Tumultus az újpesti kapu előtt, a tribün tizenegyest reklamál. Ádám és Német helyet cserélnek. Meglehetősen gyenge újpesti támadásnál egyszerre csak minden ok nélkül tizenegyest ítél a játékvezető a Ferencváros ellen.

Nagy felzúdulás. Balog a labdát kapufának lövi, onnan kipattan. Nem tudta értékesíteni a tizenegyest! Mindjárt ezután Kiss kiugratja Fintát, aki három lépést előre tör és máris 3:0-ra vezet a Ferencváros. Berzi tiszta gólhelyzetbe hozza Zsengellért, de az újpesti centercsatár nincs formában.

A 36. percben Lázár átadja a labdát Kissnek, az észreveszi, hogy Sárosi doktort elhagyta az „őrzője”, mindjárt oda továbbítja és Gyurka éles lövését nem védheti az újpesti kapus. 4:0.

A Ferencváros technikázik, az Újpest nem hagyja abba az ellentámadást, de csatársora nem tud megbirkózni a jól helyezkedő ferencvárosi védelemmel. A 43. percben Kalocsai lefutása után a beadott labdát Finta átengedi Sárosi dr.-nak és máris itt az ötödik gól. 5:0.

Amikor megállapítjuk, hogy a Ferencváros megérdemelte a győzelmet, mert egységes csapat volt, akkor azt is hozzátehetjük, hogy mind a tizenegy játékos a futball derbihez méltóan igyekezett legjobb tudását kifejteni. Nem volt rossz a Ferencváros.

A teljesítményeket mérlegelve, a sorrendet így állapítjuk meg: Sárosi III., Polgár, Sárosi dr., Kiss, Pósa, Lázár, Finta, Gyetvai, Kalocsai, Szojka dr., Csikós. Az újpesti játékosok játékát ebben a sorrendben értékeljük: Balog I., Balog II., Temes, Vincze, Berzi, Futó, Nagymarosi, Aknavölgyi, Ádám, Zsengellér, Német.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szabó Tóni a levegőben Finta felhúzza a góllövő cipőjét Ezért nem játszhatott Szűcs a derbyn Csikós, a mérkőzés egyik hőse munkában Kalocsay dr. belövi az első gólt Gyetvait Aknavölgyi próbálja megállítani A Ferencváros diadalmas csapata - Pósa, Lázár, Polgár, Kalocsay dr., Szoyka dr., Finta, Gyetvai, Csikós, Sárosi III., Kiss, Sárosi dr.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Május elseje Május elseje
Május elseje szépen, csöndesen múlt el, szépen, boldogan mult el a...
Kádár Béla kiállítása
Egy műbarát összegyűjtötte Kádár Bélának egy csomó rajzát és...
Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen
Tízezer néző Budapesten, atlétikai versenyen, kissé hihetetlenül...
Rendőrnap
Élő malacot sorsolnak ki ingyen a rendőrnap alkalmából ma, hétfőn és...
Az FTC nemzetközi versenye Az FTC nemzetközi versenye
A svédek startja és néhány bajnokunk bemutatkozása adott díszt az FTC...
Őstehetségek kiállítása Őstehetségek kiállítása
Kár volna azzal vesződni, hogy ezt a kiállítást úgy próbáljuk...
A fűtetlen lakás kára A fűtetlen lakás kára
Szakitanom kellett, mert hölgyismerősömnek farkasorditóan hideg volt...
A függetlenségi pártok egyesülése A függetlenségi pártok egyesülése
A miről hetek óta folynak a tárgyalások, junius 14-én történt: a...
Uj alapozó módszer Uj alapozó módszer
Néhol olyan gyönge, vizenyős, vagy pláne víz alatt álló talajra kell...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98