Dtum
Login with Facebookk
1941 | Augusztus

Nagyarányu munkálatok kezdődtek a jobboldali közlekedés előkészitésére

Budapesten több mint három hónap mulva vezetik be a jobboldali közlekedést, az előkészitő munka azonban a főváros közlekedési ügyosztályának irányitásával gyors ütemben folyik. Egyelőre a legsürgősebb és elengedhetetlen munkákat végezteti el a Beszkárt, hogy a jobbrahajtás bevezetésének napjára, november 9-ére minden átszerelés és átépités elkészüljön. A hozzávetőleges számitások szerint Budapest területén a villamoshálózatnak több mint negyven pályarészét kicserélik és mintegy hatvan pályarész részben kerül kicserélésre.

A forgalom zavartalan lebonyolitása céljából, biztonsági szempontból sokszáz villamos-megállóhelyet, járdaszigeteket és várócsarnokokat helyeznek át.
Több mint száz forgalmi összekötővágányt is át kell épiteni, a legforgalmasabb végállomások, igy az uj köztemetői, Baross-téri, Berlini-téri villamosvégállomások átépitésére már most sor kerül, a munkálatokat több helyen meg is kezdték. Érdekes, hogy a földalatti villamosok egyelőre továbbra is a balmenet szerint fognak közlekedni, november 9-e után is. A földalatti villamosvonalakon csak akkor térnek át majd a jobboldali közlekedésre, ha a földalatti villamoshálózatot kiépitteti a főváros.

A HÉV több vonalán bevezetik a jobboldali hajtást,
igy a nagytétény-törökbálinti, a rákospalota-rákosszentmihályi, a pestszenterzsébeti és a csepeli vonalon, a többi vonalakon november 9-e után is baloldali lesz a közlekedés, mert ezek a vonalak önálló, teljesen elzárt pályarészek.

A villamosvonalakon több változtatást léptet életbe a Beszkárt,
igy többi között elkészitette a Népszinház-utcából a Teleki-téren keresztül a Fiumei-uti vonalba vezető uj összekötő vágányt. A 20-as viszonylat augusztus 4-étől, hétfőtől kezdve az Orczy-uton és a Fiumei-uton, s az uj csatlakozó vágányon át fog közlekedni. A Karpfenstein-, az Örömvölgy- és a Kőris-utcákban levő vágányokat, – amelyeken eddig a 20-as villamosok közlekedtek – felszedi a Beszkárt és ezeket a sineket uj vonalak épitésére, illetőleg a régi sinek kicserélésére használják fel.

Az autobuszvonalakon is lesznek változások, több helyen bevezetik az egyirányu közlekedést.
Az autobuszkocsik átalakitása serény munkával folyik, sok kocsi elülső ajtaját már át is helyezték a jobboldalra, s ezzel kapcsolatban át kell épiteni az autobuszok belsejét, a keresztülések a baloldalra, a hosszuülések a jobboldalra kerülnek. Megkezdték a perronok átépitését is, az autobuszok ajtaját a jobboldalra teszik át, november 9-e után a baloldali ajtókat lezárják, befedik.

A legnagyobb átalakitás a Baross-téren, a Keleti pályaudvar előtt lesz, az átépités munkálatait a jövő héten kezdik meg.
Hatalmas villamospályaudvar létesül a Baross-szobor mögött és ugyancsak a jövő héten kezdik meg a pályaudvar indulási oldala előtt elterülő térség átépitését is, itt fordulnak majd a Rákóczi-utról jövő és odairányuló villamoskocsik.

A Beszkárt már hetek óta éjszakai próbajáratokat végeztet,
a villamoskocsikat a jobboldali közlekedésnek megfelelően próbaképen a legveszélyesebb vágányszakaszokon járatják. A főváros közlekedési ügyosztálya és a rendőrség szakértői állandó megbeszéléseket folytatnak és az érdekelt hatóságokkal együtt folytatják a jobboldali közlekedésre való áttérés előkészitését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jól sikerült a népligeti kismotoros verseny Jól sikerült a népligeti kismotoros verseny
Ideális pályán, nagyszerű időben, szépszámú közönség előtt folyt le a...
Kővájó szárazföldi csigák
Stanislas Meunier egy Constantine (Algir) melletti mészkövet...
Kormányválság Franciaországban Kormányválság Franciaországban
Az entente balkáni kudarcát tizenöt hónap óta ügyeskedő, a Poincaré...
A Wiener Athletiksport—Club nemzetközi uszóversenye A Wiener Athletiksport—Club nemzetközi uszóversenye
A Wiener Athletiksport-Club háromnapi nemzetközi uszóversenye oly...
Bulgária több helységében kikiáltották a szovjetköztársaságot Bulgária több helységében kikiáltották a szovjetköztársaságot
A Belgrádból szétküldött tudósítások továbbra is hamis színben...
Fahrmann lebukott Fahrmann lebukott
A francia aviatikának Bleriot mellett legkiválóbb képviselője...
Új külföldi kölcsönről és a transzferpénzeknek a kormány által való felhasználásáról tárgyalt Imrédy Genfben Új külföldi kölcsönről és a transzferpénzeknek a kormány által való...
A népszövetség pénzügyi bizottsága három napon át foglalkozott a...
A kártya A kártya
Azt regéli egy angol ujság: Mária Krisztina spanyol r. királyné...
Szónoklás közben tartóztattak le egy ál-csász. kir. kamarást Szónoklás közben tartóztattak le egy ál-csász. kir. kamarást
Két esztendővel ezelőtt a budapesti városparancsnokság tudomására...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98