Dtum
Login with Facebookk
1941 | Február

Antal István beszéde a nemzeti érdekek megvédéséről

Szolnok, február 9.
A Magyar Élet Pártjának szolnoki nagyválasztmánya vasárnap délelött ülést tartott. Nagy Sándor megyei párttitkár, a titkári jelentést ismertette, Váczy György képviselő pedig a közellátás kérdéseiről tartott beszédet. Utána Antal István államtitkár szólalt fel.


Ismertette a kül- és belpolitikai helyzetet s azokat a köteelsségeket, amelyek a háborus Európa közepén a nemzetre várakoznak. E köteleségek: az önfegyelem és az önbizalom kötelessége, hit a magyarság történelmi elhivatottságában s a rászérdekek alárendelése a közösség javának.

 

Éberen kell őrködnünk kifelé és befelé egyaránt nemzeti érdekeink, a magyarság sorsa felett s ezt a viszonylagos békét és nyugalmat, amelyet a nemzet ma a Gondviselés akarata és a helyes országvezetés eredményei folytán élvez, arra kell felhasználnunk,  hogy a maximumra fejlesszük a nemzet összes belső erőiteredményez folytán élvez, arra kell felhasználnunk, hogy a maximumra fejlesszük a nemzet öszszes belső erőit mind hatalmi, mind gazdasági, mind erkölcsi tekintetben.

 

Ennek kapcsán arra mutatott rá az államtitkár, milyen döntő szerep van és lesz az Alföldnek és az alföldi népnek az ország lelki és anyagi felkészültségének teljessé tételében. Elsőrendű érdeke országunknak, hogy az Alföld és népe számára megteremtsük mindazokat a gazdasági, kulturális és szociális lehetőségeket, amelyeknek segitségével helyrehozhatja a multak mulasztásait és a mostoha természet kártevésit.


Délután Hódmezővásárhelyen mondott beszédet Antal István államtitkár. Hangoztatta, hogy ma az első és legfontosabb probléma az ország hatalmi erőinek továbbfejlesztése, a honvédelem kiépitése és katonai felkészültségünknek a lehető legerőteljesebb tempóban való továbbfokozása. A mostani és az elkövetkező idők nem teszik lehetővé számunkra, hogy ölbetett kézzel nézzük a körülöttünk kavargó események alakulását, s mind lelkileg, mind fizikailag fenn kell tartanunk a tettrekészség állapotát.

 

A mai idők - mondotta az államtitkár - nem alkalmasak a szociális igények mértéltelen felcsigázására s olyan problémák felvetésére, amelyek még normális körülmények között is fejtörést okoznának az államvezetésnek.

 

Ilyen körülmények között káros, sőt kárhozatos ez a politikai propaganda, amely manapság a magyar közélet egyes oldalain tapasztalható, s amely a szociális kérdéseket a tömegek politikai megnyerésének alantas eszközéül akarja felhasználni. Amig a háboru tart, a szociális munka fokozásának csak addig van lehetősége és létjogosultsága, mig ezzel magának a honvédelemnek nagy érdekeit szolgáljuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elfogták az elegáns betörőkirálynőt, aki a ,, feketesapkás”...
Szombaton vasárnapra virradó éjszaka az Aradi uccában posztoló rendőr...
Schöpflin Aladár: Zsuzsi Schöpflin Aladár: Zsuzsi
A fiatal özvegy parasztmenyecskének az "állami" ember csak az igazi...
A hadügyi kormányzat tervei A hadügyi kormányzat tervei
A transzváli háború tanúságai már abban mutatkoznak, hogy a hadügyi...
Cankov bolgár miniszterelnök Belgrádban a balkáni államok véd- és dacszövetségét késziti elő a bolsevizmus ellen Cankov bolgár miniszterelnök Belgrádban a balkáni államok véd- és...
Cankov bolgár miniszterelnök vasárnap az Avala-ügynökség tudósítója...
Kétszer halt meg Kétszer halt meg
A mult héten Győrben a dunai hajó-állomásnál holtan találták...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Nemzetközi tennisverseny Nemzetközi tennisverseny
A Magyar Athletikai Club választmánya mult heti, szerdai ülésében...
Pénzügyi helyzetünk és feladataink Pénzügyi helyzetünk és feladataink
Teleszky János, a 33-as országos bizottság kebeléből kiküldött 6-os...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98