Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | Július

Irak-a petróleum-ország

Az angol világpolitikának egyik legnagyobbszabású elgondolása volt a századforduló körül az úgynevezett C-C-C-vonal, vagyis az az angol uralom vagy ellenőrzés alatt álló szárazföldi híd, amely a délafrikai Capstadtból kiindulva, az északafrikai Cairo érintővel az indiai Calcuttához vezessen úgy, hogy az angol állampolgárnak ezen a hídon végighaladva ne kelljen egy tapodtat sem elhagynia a szárazföldet.

Ennek a „szárazföldi hídnak” legérzékenyebb pontja, mert csuklópontján fekszik, a mostanság nagyon is elővonalba ugrott iraki királyság, amely nagy részében azonos a régi Mezopotámiával. Irak területe valamivel nagyobb, mint a világháború előtti Magyarbirodalomé, de lakossága csupán hárommilliónyi, aminek magyarázata főként abban rejlik, hogy területének tetemes része sivatagszerű.

Pedig vagy kétezer évvel ezelőtt igen termékeny föld volt ez, a rómaiak el is nevezték „Boldog Arábiának", szemben az arab félsziget déli részével, amelynek már akkor is „Köves Arábia” volt a neve. Hogy milyen „boldog” világ lehetett itt valaha, az bizonyítja, hogy hatalmas kultúrák fejlődtek ki ezen a földön: többek között az agyagba vésett ékírást is itt találták fel s az emberiség legősibb legendái, a vízözönről meg a paradicsomi életről, is itt születtek meg, sőt valaha egyenesen azt képzelték, hogy Irak földje volt a bibliai Édenkert. Még a török hódítás után is hatalmas muzulmán kultúra virágzott itt: Bagdad, Harun-al-Rasid kalifa fővárosa olyan híres volt, hogy vele csak kortársa, az Aachenben székelő római-német császár, Nagy Károly vetekedhetett hatalomban és dicsőségben.

Aztán akkor elkövetkezett egész Arábia szörnyű katasztrófája, az inaridimento, a kiszáradás, amelyről már egész könyvtárnyi köteteket írtak meg, de mindeddig csak annyit tudni róla, hogy ennek a kiszáradásnak az elemi ereje bocsátotta rá a világra a muzulmán áradatot, amely egy emberöltő leforgása alatt Gibraltártól a Gangeszig meghódította a világot, olyan ősi erővel hajtotta ki elsenyvedt földjéből az arab félsziget az éhező mozlimokat. Egy világvallás született meg ennek a szörnyű katasztrófának fekete szárnyain.

Azóta aztán Irak földje lehervadt. Már csak a régi-régi, homok alá temetett romok meséltek az egykori dicsőségről. Illetőleg volt még valami, ami a régi gazdagság emlékét fenntartotta s ez - bárminő furcsán hangzik is - egy másik vallás volt, amelyből nem lett ugyan világvallás, amely azonban évezredek óta eleven erővel él itt Mezopotámia földjén. És ez a sátán-kultusz. Itt él ugyanis a jezidek népe, amely még ma is az ördögöt imádja legfőbb istenként. S ez az istenség, igen jellemzően, az örökké égő naftaforrások halhatatlan tüze mellett fogadja híveinek buzgó imádatát.

S a nafta, vagyis a petróleum ördöge ma is az a bálvány, amely Irak birtoka körül egymásnak uszítja a népeket. A mosszuli petróleum ördöge dolgozik azok mögött az események mögött, amelyek egy negyed évszázada Irak sorsát irányítják: királygyilkosságok, csapatösszevonások, titokzatos államcsínyek, felrobbantott vasuti vonalak a mesgyéi ennek az új ördögkultusznak, amely mindenütt felüti a fejét, ahol az újvilág folyékony bálványa, a petróleum, kitör a föld méhéből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarországi várromok Magyarországi várromok
Magyarországi várak nem úgy keletkeztek, mint a külföldiek. Német-...
Az állami vasgyárak üzleti eredményei Az állami vasgyárak üzleti eredményei
A pénzügyminiszter az 1912. évi költségvetéssel kapcsolatban a...
Indítvány a Ház karzatáról Indítvány a Ház karzatáról
A képviselőház május 9-iki ülésének elején, a mikor Justh Gyula elnök...
Aviatikusok fekete hete Aviatikusok fekete hete
Mig egyrészt Farman Maurice az étempesi gyakorlóréten bámulatos...
Az egyiptomi képirás technikája Az egyiptomi képirás technikája
A legrégibb, reánk maradt egyiptomi festmények mintegy hatezerévesek....
Rövidek Rövidek
A Central News gibraltári tudósítója nagy feltűnéstkeltő táviratban...
Makó város és a csanádi püspöki birtokok Makó város és a csanádi püspöki birtokok
Nagy figyelemre tarthat számot az a rendkívül fontosságú törekvés,...
Kray István báró az MLSz elnöke Kray István báró az MLSz elnöke
Az MLSz. legutóbbi rendes közgyűlésén az egyesületeket reprezentáló...
Új amerikai postaautomobil Új amerikai postaautomobil
Budapesten már egészen otthonosak lettek a postai szolgálatban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98