Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1941 | Július

Irak-a petróleum-ország

Az angol világpolitikának egyik legnagyobbszabású elgondolása volt a századforduló körül az úgynevezett C-C-C-vonal, vagyis az az angol uralom vagy ellenőrzés alatt álló szárazföldi híd, amely a délafrikai Capstadtból kiindulva, az északafrikai Cairo érintővel az indiai Calcuttához vezessen úgy, hogy az angol állampolgárnak ezen a hídon végighaladva ne kelljen egy tapodtat sem elhagynia a szárazföldet.

Ennek a „szárazföldi hídnak” legérzékenyebb pontja, mert csuklópontján fekszik, a mostanság nagyon is elővonalba ugrott iraki királyság, amely nagy részében azonos a régi Mezopotámiával. Irak területe valamivel nagyobb, mint a világháború előtti Magyarbirodalomé, de lakossága csupán hárommilliónyi, aminek magyarázata főként abban rejlik, hogy területének tetemes része sivatagszerű.

Pedig vagy kétezer évvel ezelőtt igen termékeny föld volt ez, a rómaiak el is nevezték „Boldog Arábiának", szemben az arab félsziget déli részével, amelynek már akkor is „Köves Arábia” volt a neve. Hogy milyen „boldog” világ lehetett itt valaha, az bizonyítja, hogy hatalmas kultúrák fejlődtek ki ezen a földön: többek között az agyagba vésett ékírást is itt találták fel s az emberiség legősibb legendái, a vízözönről meg a paradicsomi életről, is itt születtek meg, sőt valaha egyenesen azt képzelték, hogy Irak földje volt a bibliai Édenkert. Még a török hódítás után is hatalmas muzulmán kultúra virágzott itt: Bagdad, Harun-al-Rasid kalifa fővárosa olyan híres volt, hogy vele csak kortársa, az Aachenben székelő római-német császár, Nagy Károly vetekedhetett hatalomban és dicsőségben.

Aztán akkor elkövetkezett egész Arábia szörnyű katasztrófája, az inaridimento, a kiszáradás, amelyről már egész könyvtárnyi köteteket írtak meg, de mindeddig csak annyit tudni róla, hogy ennek a kiszáradásnak az elemi ereje bocsátotta rá a világra a muzulmán áradatot, amely egy emberöltő leforgása alatt Gibraltártól a Gangeszig meghódította a világot, olyan ősi erővel hajtotta ki elsenyvedt földjéből az arab félsziget az éhező mozlimokat. Egy világvallás született meg ennek a szörnyű katasztrófának fekete szárnyain.

Azóta aztán Irak földje lehervadt. Már csak a régi-régi, homok alá temetett romok meséltek az egykori dicsőségről. Illetőleg volt még valami, ami a régi gazdagság emlékét fenntartotta s ez - bárminő furcsán hangzik is - egy másik vallás volt, amelyből nem lett ugyan világvallás, amely azonban évezredek óta eleven erővel él itt Mezopotámia földjén. És ez a sátán-kultusz. Itt él ugyanis a jezidek népe, amely még ma is az ördögöt imádja legfőbb istenként. S ez az istenség, igen jellemzően, az örökké égő naftaforrások halhatatlan tüze mellett fogadja híveinek buzgó imádatát.

S a nafta, vagyis a petróleum ördöge ma is az a bálvány, amely Irak birtoka körül egymásnak uszítja a népeket. A mosszuli petróleum ördöge dolgozik azok mögött az események mögött, amelyek egy negyed évszázada Irak sorsát irányítják: királygyilkosságok, csapatösszevonások, titokzatos államcsínyek, felrobbantott vasuti vonalak a mesgyéi ennek az új ördögkultusznak, amely mindenütt felüti a fejét, ahol az újvilág folyékony bálványa, a petróleum, kitör a föld méhéből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angol király Rómában és Párisban Az angol király Rómában és Párisban
Edvárd angol király ápril 27-ikétől három napot töltött Rómában és...
Terjeszkedik az amerikai tőke Terjeszkedik az amerikai tőke
Fantasztikus európai terjeszkedése az amerikai tőkének, amelynek...
Meghalt a madárvédelemben Meghalt a madárvédelemben
A földmívelési miniszter szigorun eltiltotta az erdei éneklőmadarak...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A gazdának érdekében áll, hogy tejelő marháinak tejproduktumát...
Hivatalos felvilágosítás Anglia élelmezési helyzetéről Hivatalos felvilágosítás Anglia élelmezési helyzetéről
Sir Samuel Hoare az alsóházban részletes felvilágosítást adott Anglia...
Glatz Oszkár kiállítása a Nemzeti Szalonban Glatz Oszkár kiállítása a Nemzeti Szalonban
Azok az ideálok, melyeknek hódolva Glatz Oszkár első sikereit aratta,...
Német katonák pénze Német katonák pénze
Egyik berlini ujságnak jelentik a nyugati harcztérről: „Ma,...
Hönig Aladár nyerte az élőgalamblövő bajnokságot Hönig Aladár nyerte az élőgalamblövő bajnokságot
Tegnap zajlott le az őszi galamblövő-versenyek kimagasló száma: A...
Utazás a szappan körül Utazás a szappan körül
Olvashattuk az újságokban, hogy egyes külföldi országok területén...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98