Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

Férjet és állást szerzett Nagy Irmának az angyalföldi gyilkosság

Az elmult napokban Nagy Irma csepeli munkásleányról többet beszéltek, mint a legdivatosabb színésznőről. A rendőrségnek tudvalevően az volt a feltevése, hogy a leány kegyetlen gyilkosság áldozatául esett és az ő testrészeit találták meg a Kerepesi temető víztartó medencéjében és az angyalföldi tébolyda falánál. „Nagy Irma a kegyetlen gyilkosság áldozata!” – „Egy csepeli munkásleányt darabolt fel az ismeretlen gyilkos!”- Ilyen és hasonló címekkel hasábos cikkeket írtak Nagy Irmáról a lapok. Amikor pedig legnagyobb volt körülötte a kavarodás, Nagy Irma váratlanul jelentkezett a József- köruton egy őrszemes rendőrnél.
- Itt vagyok, - mondotta egykedvűen. – élek, nem darabolt fel senki!
Munkatársunk pünkösd vasárnapján felkereste Nagy Irmát szüleinek Tagló- utca 6. szám alatt levő lakásán. A leány kissé zavartan néz az ujságíróra, láthatólag kényelmetlenül érzi magát, amikor az elmult napokról kell beszélnie. Anyja segíti ki zavarából.
- Elvesztette állását a csepeli konzervgyárban- mondja-, azért bujdosott el…
- Hogyan értesült arról, hogy mit hisznek magával kapcsolatban?- érdeklődtünk.
- Egyik este, azt hiszem pénteken, a József- köruton sétáltam. Egy férfi kezében megláttam egy ujságot és az első oldalon ezt olvastam: „A feldarabolt nő: Nagy Irma!” Ugy megijedtem, hogy majdnem elájultam. Elkértem a férfitől az ujságot, mondtam neki, hogy én vagyok Nagy Irma. Az ismeretlen férfi kezembe nyomta a lapot és valósággal elszaladt…
- Milyen érzés volt azt olvasni, hogy magát meggyilkolták és feldarabolták?
A leány elmosolyodik:
- Nem valami kellemes, de azért minden ujságot végigolvastam. Rém érdekes volt. Annyit írtak rólam a lapok, mint valami színésznőről.
Az anyja közbeszól:
- Persze, ennek örültél! Mindig csak a színház meg a színésznők járnak az eszedben.

„Mimi és Lajos”


A kis, csinos lakásban együtt ül most Nagy Irma édesapja, anyja, kisöccse és az ujságíró. A konyhában fől a vasárnapi ebéd, az ablakon besüt a nap és ebben a hangulatban, megnyugodva az elmult napok izgalmai után, részletesen elmondják Nagyék a Mimi eltűnésének összes körülményeit.
- A leányt- mondja az apa- valamilyen szabálytalanság miatt küldték el a gyárból. Ez így volt- fordul felesége felé- megmondom az igazat.
- Csakhogy nem ezért tűnt el a Mimi.- veszi át a szót Nagyné.- Ha már őszinték vagyunk, mondjunk el mindent úgy ahogy volt. Ez a Lajos, aki bent is volt a rendőrségen, négy éve udvarolt ennek a lánynak. A fiatalok össze akartak házasodni, az uram azonban ellenezte a házasságot, mert a Lajosnak 105 pengő havi fizetése van. Azt mondták, hogy ők deszkán is elalszanak.
Most megszólal Nagy:
- Ebbe, ugye nem mehettem bele, nekem kötelességem a lányom boldogságával törődni. Elég az hozzá, Mimi elhatározta, hogy elmegy a Lajoshoz…..Gondolta, ugyis kitették a gyárból, így majd talán beleegyezünk a házasságba.
Mimi lesüti szép barna szemét, Apja ránéz.
- Ezzel a gyenge lábával - mondja – gyalog ment ki Rákoskeresztturra…….Még vonaton is hosszu az út!
- És most mi lesz? – kérdezzük Nagy Irmát. – Mikor lesz a házasság?
Mimi zavartan néz hol apjára, hol anyjára, nem igen tudja, mit válaszoljon. Anyja erélyesen rászól:
- Írsz Lajosnak egy lapot, remélem, tudni fogja, mi a kötelessége! Az apja már fel akarta keresni a Lajost, de én mondtam, hogy ne menjen ki, majd nyilatkozik a Lajos.
Ez el van intézve - mondja Irma és igyekszik másra terelni a beszélgetést.

Mi történt a morgue-ban?

Most arról folyik a beszélgetés, hogy miképpen tévesztették össze a szerencsétlen angyalföldi kocsmárosné levágott lábát és karját Irma lábával és karjával.
- Én mondtam a feleségemnek, hogy ez nem az Irma lába, - szólal meg Nagy Ferenc – de annyira erőltette a dolgot, hogy a végén magam is elhittem.
- Hogyne erőltettem volna, hiszen ugyanolyan vágott körme volt, mint Irmának, -méltatlankodik Nagyné. –Az Irma körme is ugyanolyan hegyes volt, mindig kiszakította a harisnyát. Hát én ebből gondoltam. Mandlinnak is erősítettem a Szvetenay- utcában, hogy ez az én lányom. A gazember nyugodtan sodorta a cigarettáját és csak annyit felelt: ,,Bár ugy volna!” Nagyon boldog vagyok, hogy így végződött, mert már engem kezdtek gyanusítani,mint a Mimi mostohaanyját…..

Elbucsuzunk Nagy Irmától és gratulálunk a Lajossal kötendő házasságához. Az apa boldogan mondja:
- Az álláshoz is lehet gratulálni, ugyanis visszakapta Csepelen az állását, tévedés volt az egész elbocsátás. Most megismertek minket és ott a gyárban is látták, hogy nem vagyunk akármilyen emberek. Irma már kedden munkába is áll…

Az angyalföldi gyilkosság a kis Miminek férjét és állást szerzett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98