Dtum
Login with Facebookk
1941 | Szeptember

„PF” - az új női hivatás

Amióta Pentezileia királynő jónéhányszáz esztendővel Krisztus előtt a Fekete tenger mellékén megszervezte az első amazon-csapatot s ezzel első ízben kontárkodott bele női személy a férfiak csunya mesterségébe, háborúba, azóta a nők minduntalan megpróbálkoznak, hogy megtörjék a férfi-monopóliumokat a különböző foglalkozások terén.

Főként a háborús korszakok azok, amikor a férfinép künn van a határokon s így a belső ország munkahelyein megritkul a férfink sora: ilyenkor a nők állanak sorompóba, hogy az életet folytassák a halál aratása közben is.

Érdekes ilyen – nők számára új - mesterséget kutatott ki a maga számára egy fiatal lány, aki az egyik legnagyobb repülőgép gyárhoz beállott pilótafényképésznek - hivatalos címének rövidítése: „PH” - ami nem egyértelmű a repülőfelvételeket készítő fotográfusok mesterségével. Az ifjú hölgynek mindenekelőtt alapos szakvizsgát kellett fényképészi tudásáról letennie: teljes biztonsággal bírja-e mozgó térben is az 1/500 másodpercnyi gyorsasággal dolgozó kézimasinát kezelni.

Aztán került sor külön a pilótavizsgára, amely persze ejtőernyős szakképzettség kimutatásával járt együtt. Amikor már mindezeken túl volt, akkor külön tanfolyamot végzett a repülő gépgyár speciális feladatai körül: hogy a kísérleti repüléseket végző gépek útjának főként mely részleteire kell súlyt helyeznie. Két esztendeig tartott, amíg a kisasszony végre teljesjogú „PF”-fé válhatott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Piltafényképész-kisasszony Pilótafényképész, új női hivatás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98