Dtum
Login with Facebookk
1942 | Április

Úszó repülőterek


Az „Ark Royal” angol repülőgép-anyahajót, amelynek elsüllyesztésénél már több ízben jelentette a sajtó, ezáltal csakugyan utólérte a végzete: maga az angol hadvezetőség ismerte be, hogy flottájának ezt a büszkeségét az ellenség bombái elsüllyesztették. Szinte behozhatatlan veszteséget jelent ez az angol hadiflotta számára.

Az „Ark Royal” fedélzete meglehetősen zűrzavaros képet mutat a laikus számára. A valóságban mindez a felépítmény - a kémény, a parancsnoki híd és az árboctorony – a hajó szélén foglal helyet s maga a fedélzet egy hatalmas, üres repülőtér.

A távolságok igazi hazája, a végtelen óceánok víztükre ezer és ezer kilométeres távolságokkal választja el egymáttól a kontinenseket, a népeket és a kultúrákat. Érdekes azonban, hogy a tengerek nemcsak elkülönítik, hanem egyben össze is kapcsoljál egymással a távoli országokat. Nagvon sok ország nyersanyagkészlete gyarmatbirodalmában, a távoli világóceánok szigetein van felhalmozva, amelyeket csak hosszú és körülményes tengeri úton tud elérni. Igy a tenger sok nép számára jóformán az egész életet jelenti, azonban csak akkor, ha hajóhadával és repülőflottájával uralkodik a tengereken.

A tengeri háborúban a repülőgép igen fontos szerepet játszik. Ez magától is értetődik, hiszen a végtelen távolságok hazájában a távolságokat legyőző gyors repülógép az úr. Amíg a leggyorsabb hajó is legfeljebb 60 kilométeres órápkinti sebességgel szeli habokat, addig a repülőgépnél 500 kilométeres óránkinti sebességnél kezdődik az iram. A repülőgép nincsen sem úthoz, sem időhöz kötve, a tengeri vihar hullámai sem zavarják, hanem szabadon mozoghat a levegő óceánjában a víztenger fölött.

A repülőgépnek azonban még nincs elég nagy hatótávolsága ahhoz, hogy a tengerek ezer mérföldjein korlátlanul uralkodjék. Igaz, hogy az Atlanti-óceán átrepülése ma nem probléma, de a repülőgép a tengerek fölött még sem korlátlan ur. A Csendes-óceán 8-10.000 kilométeres távolságait már nem tudja a repülőgép leszállás nélkül egyfolytában megtenni, szüksége van közbeeső repülőterekre, ahol üzemanyagot vehet fel. Ezek a közbeeső repülőterek, amelyeken a repülógépek üzemanyagtartályait újra töltik, a gépet kijavítják, átvizsgálják, a repülőgép-anyahajók.

A repülőgép-anyahajó valójában úszó repülótér, egy hajó testére ráépített repülőtér. Ez a repülőtér könnyedén mozog a tengeren és a távolságok uralmát megtöri. A repülőgép anyahajókról felszállott gép hatósugarába az egész tenger belekerül. A repülógép-anyahajók hatalmas alkotmányok, általában nagyobbak, mint a páncélos csatahajóóriások.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98