Dtum
Login with Facebookk
1942 | Július

Nem a pénz, hanem az olaj dönti el a háborut!

Irta Wild Jozsef

Montecuccoli mondása, hogy a hadviseléshez elsősorban pénz, pénz és pénz kell, már a multé.
A mai világmérkőzés győzelmes befejezésének döntőbb tényezője az olaj, mint az arany. Ezt az igazságot már az angolok is belátják! Elismert brit katonai szakértők véleménye ugyanis a keleti front helyzetének megitélésénél abban foglalható össze, hogy nem az a legnagyobb veszedelem, hogy a németek elérhetik a Kaukázust és ott megszállhatják az olajvidéket, hanem sokkalta inkább az, hogy Oroszország ezáltal elvesziti olaját. Ennek a meggyőződésének adott hangot a minap Hore Belisha volt angol hadügyminiszter is és ugy hisszük, nem érdektelen és nem tanulság nélkül való, ha a perdöntő kaukázusi olajproblémát közelebbről megvilágitjuk.

Az 1937-ben kiadott utolsó szovjet-orosz hivatalos közlemények tanusága szerint
a szovjet összes olajtermelésének 95 százalékát a kaukázusi három olajvidékről nyeri. Ha feltesszük, hogy a szovjet hadi igazgatásának 1937 óta sikerült a Kaukázuson kivül eső négy olajvidék: a Szamarától keletre fekvő Emba-vidék, az Ural alsó folyásánál az orenburgi sikság, Turkesztán-Ferghana és Észak-Szacchalin olajtermelését 5-ről 15 százalékra emelni, ugy a kaukázusi olaj még mindig sorsdöntően fontos maradt. Ehhez még csupán annyit füzünk, hogy az északkaukázusi olaj négyszerannyi benzint tartalmaz, mint a bakui.

Ha a Don alsó folyása német kezekbe kerül,
ugy nincs többé vasút és nincs többé olajvezeték, amely a Kaukázusból a Volgától keletre Oroszországban olajat szállithatna. Egyedül és kizárólag a Káspi-tengeren keresztül Astrachanba marad az ut szabadon! Ebben az esetben az északi és a déli-kaukázusi olajat a Káspi-tenger nagy olajtartályaiban vihetik a volgai kikötőkbe, Astrachanba.

Ott a drága rakományt a tengeri tartályokból sokszáz kisebb volgai tartályba
kell átszivattyuzniok, hogy az olajat a Volgán felfelé, a folyamrendszer folyó- és csatornahálózatán keresztül az óriási birodalomban egész Leningrádig eloszthassák. Minden volgai kikötőben nagy olajraktárak várják az olajat és vasutak visznek szét. Miután azonban a Volga a téli hónapokban befagy, az egész évi olajszükségletet a jégmentes hónapokban kell felhalmozni és elraktározni. Hozzávetőleges számitás szerint naponta 150.000 tonna olajat kell Astrachánban behajózni!

A Volga azonban végtelen homok- és kavicsfövényeivel,
amelyeket hullámaival magával visz, deltáját olyan mélyre tolja a Kaspi-tengerbe, hogy nagy tengeri olajhajók számára lehetetlen egészen az astrachani kikötőig eljutni. Az olaj átszivattyuzása a tengerihajókról a folyami tartályokba tehát Astrachantól husz kilométernyire a nyilt tengeren megy végbe. Kis fantáziával elképzelhetjük, mily hatása lehet a nagystilü átszivattyuzási müveletre egy légitámadásnak, amely a benzingőzbe burkolt tartályokat fenyegeti, ha a németeknek sikerül a Don alsó folyásánál megvetni a lábukat, légi támaszpontokat berendezni, melyekről éjjel-nappal bombázhatják az astrachani olajkikötőt és volgai előterét.

Ez esetben a szovjet haderő, tekintet nélkül a keleti front többi szakaszának szerencsés vagy szerencsétlen helyzetére, kétségtelenül a legsulyosabb válságba kerül.
Erre a lehetőségre célzott Hore Belisha, amikor a keleti fronton a közel jövőben beállható fordulatokról nyilatkozott. Szovjet-Oroszország elvágva a kaukázusi olajtól, egyuttal légi erejének és páncélkocsijainak harcképességét kockáztatja! Fehér-Oroszország és Ukrajna zsiros, fekete földjének elvesztése után, olajától elvágva, hiába keres uj termőföldeket, mert nem lesz, amivel sokszázezer traktorját táplálja, mozgásba hozza…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budafok és Budatétény sziklakatakombáiban 3000 ember lakik! Budafok és Budatétény sziklakatakombáiban 3000 ember lakik!
Akar-e a kőkorszakba utazni? – kérdezte orvos barátom. –...
Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és csokoládé? Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és...
Fűszerbehozatal akadályai meglehetős nehéz probléma elé állitották a...
Búcsú Nagy Endrétől Búcsú Nagy Endrétől
Tisztán emlékszem Nagy Endrére, amilyen első talákozásunkkor volt....
Egy nagy feltünőségű bünpör hőse Egy nagy feltünőségű bünpör hőse
Nyisztor Adorján gyulai törvényszéki biró felesége szeptember 3-ikán...
József főherceg tanulánya a czigányokról. József főherceg tanulánya a czigányokról.
Az ép oly érdekes, mint sok tekintetben rejtélyes czigányságnak...
A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat A nemzetgyülés kedden semmisiti meg a képviselői kizárásokat
A nemzetgyülés ma délelőtt 11 órakor ülést tart, amelynek...
Mc Tigue legyőzte Battling Sikit Mc Tigue legyőzte Battling Sikit
Szenzációs hírt közöl a Reuter ügynökség: szombat este a dublini...
Véres adóvégrehajtás Véres adóvégrehajtás
Szuha községben lázadás tört ki az adóvégrehajtó ellen, a kit a...
Álhir Kristóffy József haláláról Álhir Kristóffy József haláláról
A Nem nem, soha, vasárnap megjelenő, hazafias célokat szolgáló ujság...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98