Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Háborus szüret 1942 őszén

Az időjárás a szőlők fejlődésére rendkivül kedvező volt, évtizedek óta nem látott termés mutatkozott. A földmüvelésügyi kormány bölcs előrelátással felkészült az idei nagy szüretre.A Maszobsz, Mega, Állami pince közel félmillió hektoliter befogadóképességü pincéi üresen várták az uj óriás-termést.

A kormány ötvenmilliót bocsátott mustvásárlásra rendelkezésre,
az uj keresztény kereskedők hiteligényeinek biztositására, a nagybankokkal megállapodásokat létesitett, rendeleteket hozott az üres hordók igénybevételére, a hordók behozatali vámját felfüggesztette és az egymilliót jóval meghaladó szőlősgazdatársadalom életérdekeinek megvédésére több üdvös intézkedést foganatositott. A sajtó nyilvánossága utján megnyugtatta az aggódó bortermelőket, hogy nincs okuk félni a borárak esésétől, mert minden hatósági intézkedés megtörtént, hogy a piacra kerülő must megfelelő árban felvevőre felvevőre találjon.

Meleg hetek következtek azonban, eső nélküli kánikulába borult a későősz,
amely a termés cukortartalmát ugyan nagyban emelte, a mennyiségi kilátást azonban egyre csökkentette. Igy 1942 szüretje minőségileg kitünő mustot adott, mennyiségileg azonban alapos csalódást okozott. A szüret megkezdéséig az egész gazdasági közvélemény legalábbis hatmillió hektoliteres rekordtermést várt, erre is készültek fel. Az első szüreti jelentések azonban már a remélt mennyiségnél 30-40 százalékkal kevesebb mustról tanuskodtak és ma már, amikor a szüret a vége felé közeledik, megállapitható, hogy az „óriástermés” kb. 3 és fél millió hektoliter.

A borkereskedők és vendéglősök honorálták is
a lecsökkent mennyiség és a kitünő minőség folytán előállott uj helyzetet és a szüret kezdetétől eltelt két hét alatt – minden hatósági beavatkozás nélkül – a kommerszmustokat 4.50-5 filléres cukorfok alapján vásároltak, ami 10 malliganfoku bornál literenként 75-80 filléres árnak felel meg, szőlőben átszámitva pedig, kilogrammonként 56-60 fillért jelent. A mustárak a szüret folyamán állandóan emelkedő irányzatot mutattak.

Ezt a köznyugalmat azonban megzavarta a most köztudomássá vált intervenciós ármegállapitás,
amely a 16 cukorfoktartalmu must intervenciós árát, amelyből kb. 10 százalékos szesztartalmu bor várható literenként, 56 fillérben állapitotta meg. Ez az ármegállapitás bizonytalanságot keltett és az ország szőlősgazdatársadalma attól tart, hogy a kialakult forgalmi értéknél jóval alacsonyabban megállapitott intervenciós mustárak szolgálnak majd alapul az árkormánybiztosság által megállapitandó maximális boráraknak.

Az intervenciós mustármegállapitás még sulyosabban érinti a direkttermő borok termelőit.
Amig az oltványborok az intervenciós árnál magasabb árban értékesithetők, addig a direkttermő borokat zárolták, azokat egyedül a Maszobsz vásárolhatja fel. A direkttermő bortadó szőlőknek kilogrammját 18, a must cukorfokát 2 fillérben állapitották meg, ami annyit jelent, hogy 10 malliganfoku direkttermő borát a szőlőbirtokos 32 fillérért van kényszeritve az egykéznek eladni. A direkttermők között van a kedvelt Delaware és a szinéért becsült Otello-bor is.

Amint az árak köztudomásuvá váltak, nyomban megmozdultak a szőlősgazdák,
a borvidékek képviselői, a bortermő városok polgármesterei és a gazdasági érdekképviseletek. Nincs kétség aziránt, hogy a szőlőtermelők jogos érdekében a mai viszonyoknak megfelelő uj ármegállapitás rövidesen meg is történik!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98