Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Rövidek

Uj honvédelmi minisztere lesz országunknak
Budapest, október 4.
Szerdán délben 12 órakor ül össze a képviselőház. Ezen az ülésen jelenik meg első izben az uj honvédelmi miniszter, vitéz nagybaconi Nagy Vilmos vezérezredes. Nagy Vilmos miniszteri működése elé reményekkel teli várakozással tekint az egész nemzet. Rég nem fogadott olyan osztatlan bizalom uj minisztert, mint Nagy Vilmost. Fontos tervekkel jön az uj miniszter s minden bizonnyal a közeljövőben alkalmat talál arra, hogy elgondolásairól tájékoztassa a közvéleményt.

Ujabb angol előnyomulás Madagaszkáron
Vichy, október 4.
(Német Távirati Iroda) A gyarmatügyi államtitkárság szombaton este jelentést közöl a madagaszkári katonai helyzetről. Eszerint ellenséges csapatok heves támadások után behatoltak a Sambaina folyó völgyébe és a dél felé vezető vasutvonal mellett fekvő ugyanilyen nevű várost megszállták. A francia csapatok a lehetőséghez képest igyekeznek megneheziteni az angolok előrenyomulsát.

Knox: Az USA előkészületei befejődtek és most már offenzivába mehet át

New-York, október 11.
(NSZ) Knox amerikai haditengerészeti miniszter az Egyesült Államok délamerikai támaszpontjain tett szemleutját befejezte. Utoljára szombaton a portoricoi San Juan támaszpontot látogatta meg. A sajtó képviselői előtt kijelentette, hogy a délamerikai támaszpontokon tett utazása beigazolta, hogy az Egyesült Államok előkészületeinek szakasza véget ért és most már offenzivába mehetnek át.

Az etióp császár jegyzéke az amerikai kormányhoz

Washington, október 18.
Hailé Szelasszié jegyzéket intézett a washingtoni kormányhoz, közölte, hogy csatlakozni óhajt az „egyesül nemzetek” szövetségéhez. Roosevelt értesitette négust, hogy tudomásul vette Abesszinia csatlakozását.

Darlan szemlét tartott a rabati helyőrség felett
Rabat, október 25.
(OFI) A marokkói szultán fogadta Darlan tengernagyot, aki ez alaklommal átnyujtotta a szultánnak Pétain tábornagy levelét. Darlan tengernagy vázolva a jelenlegi helyzetet, a többi közt kijelentette:
- Utunk legnehezebb részén haladunk át, de ha továbbra is betartjuk eddigi utirányunkat, végére érünk ennek a nehéz utszakasznak és hogy oda sikeresen eljuthassunk, számitunk Marokkó támogatására.

A szultán biztositotta Darlan tengernagyot, hogy a védnőkség lakossága a legteljesebb hűséggel viseltetik Franciaország iránt


A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban

1. hét
Göring nagy beszédet mondott. – Ciano: Olaszország nem azért harcolt, hogy bezárva maradjon saját tengerében és hogy Magyarországot megcsonkitsák. – Hétfőn este pártközi értekezleten döntenek a parlament munkarendjéről. – Voronezstől északra megélénkült a harci tevékenység. – Amerikai tengerészek megszállották az Adreanos-szigeteket.

2. hét
Göbbels beszéde Németország szellemi harcáról és az örökké kétkedő romboló tevékenységéről. – Összpontositott német légitámadás a grozniji olajvidék ellen. – Ujabb magaslati állásokat foglaltak el a németek a Kaukázusban. – Meghiusultak a szovjet tehermentesitő támadásai Sztalingrádtól északra. –Amszterdam felé nyomulnak a német csapatok. – Élénk légi tevékenység Észak- Afrikában.

3. hét
Német repülők megakadályozták Timosenko csapatainak felvonulását a kalinini térségben. –Ujabb német előretörés a Fekete-tengerhez, már majdnem egész Sztalnigrádot elfoglalták. – Az arcvonal északi és középső részén fokozatosan romlik az időjárás. – Japán csatahajók is beavatkoztak a guadalcanali harcokba.

4. hét
Ujabb hegygerinceket foglaltak el a Kaukázusban a németek. – Brit támadásindult meg Egyiptomban. – A nagykiterjedésű német aknamezőn érzékeny veszteséget szenvedtek a brit csapatok, amelyek csak kevés helyen érték el a német-olasz védelmi rendszert. – Meghiusult angol partraszállási kisérlet Marsa-Matruk öblében. – Elkeseredett harcok az egyiptomi arcvonalon. – Angol légi támadás Milanó és Novara ellen. – Ujabb 104.000 tonna hajóteret süllyesztettek el a német tengeralattjárók. – A németek elfoglalták Sztalingrád északi külvárosát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nagy Vilmos Frank Knox Hailé Szelasszié Darlan tengernagy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek szabadelvü érzelmeivel összeférhetetlen A pánamerikai értekezlet célja önvédelem minden ellen, ami a népek...
Huszonegy amerikai köztársaság képviselői részvételével szombaton...
Impozáns tüntetés Friedrich mellett Impozáns tüntetés Friedrich mellett
A Keresztény Nemzeti Párt tegnap este nagyméretű ünneplésben...
Nagy hét Nagy hét
A napok sora is csak az, a mi az embereké. Vannak közöttük gazdagok,...
A hol állandó a veszedelem A hol állandó a veszedelem
A Soroksári-uton levő Budapesti Ásványolajgyár Részvénytársaság...
Az Amerikát verő japánok nehezen győztek kosárlabdázóink ellen Az Amerikát verő japánok nehezen győztek kosárlabdázóink ellen
A BEAC-pálya tribünjein divatos slágereket játszik a megafón, a...
A háború képei A háború képei
A háburu képei. A balkáni háborunak, noha még döntés nem történt, már...
Apróságok Apróságok
Pár év előtt sokat irtak az ujságok Ferencz Ferdinánd trónörökös...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A magyar liszt már régóta nagy és jó hirnévnek örvend a piacokon....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98