Dtum
Login with Facebookk
1942 | Szeptember

Rövidek

Állitólagos orosz bombázás Budapest ellen
A moszkvai rádió szombaton, szeptember 5-én este 20 órakor 15 perces németnyelvű s ezt a követően orosznyelvű adásaiban a következőképpen számolt be Budapest bombázásáról:
,,Az elmult éjszaka a vörös hadsereg repülőkötelékkel nagyszámu bombázóval támadást hajtottak végre Budapest katonai és háborus fontosságu berendezési ellen. A vörös hadsereg bombázói a berendezésekben óriási pusztitást végeztek. A vörös hadsereg bombázógépeinek berepülése és eredményes támadása annál figyelemreméltóbb, mert utjukat Magyarország felett rendkivüli nehéz időjárási viszonyok között kellett megtenniök. Ennek ellenére bombázóink 33 katonai és polgári épületet gyujtottak fel, amelyek hatalmas lángokkal lobogtak az éjszakában. Ezzel egyidejüleg 9 hatalmas robbanást hallottak a bombáktól talált épületekből.”


Dieppe, a második Dünkirchen

Budapest, szeptember 9.

Dieppe, a Párizshoz legközelebb eső tengeri fürdőhely, 1942 augusztus 19-én angol partraszállási kísérlet színhelye volt. Hajnali hattól éjjel tizenegyig zajlott le a nagyszabásúnak tervezett, de összeomlott próbálkozás, amerly újra egyszer bebizonyította, hogy a német nyugati partvédelem teljesen a helyzet magaslatán áll s még csak póterősítésekre sincs szüksége ahhoz, hogy bárminő támadó kísérletet még gyökerében visszautasítson. Az angolok, akik itt főként kanadai csapatokkal próbálkoztak, rövid néhány órán belül 2300 foglyot vesztettek, többek között köztük egy dandártábornokukat is.Halottaik száma felbecsülhetetlen


De Gaulle és Catroux Kairóba érkezett

Kairó, szeptember 13.

(NST)
De Gaulle tábornok és Catroux tábornok vasárnap délelőtt repülőgépen Kairóban érkeztek, ahol résztvesznek egy katonai megbeszélésen.

Hivatalos közlemény az atlanti-csatáról
London, szeptember 13.
Az atlanti-csatáról adott ki hivatalos közleményt hosszabb szünet után a brit légügyi minisztérium. A jelentés közli, hogy az Atlanti-óceánon éjjel-nappal őrködnek az angolgépek és hogy a legtöbb német buvárhajót az utóbbi időben a biscayai öbölben észlelték. A német tengeralattjárók főként Lorient, Saint-Nazaire és La Rochelle kikötőből indulnak utnak, - állitja a brit jelentés. A németek Arado-tipusu repülőgépekkel vontak záróövezetet a biscayai öböl köré a buvárhajók védelmére.

Jelentés indiai nemzeti kormány lehetőségeiről

Amsterdam, szeptember 20.
(Német Távirati Iroda)
Az ujdelhii törvényhozó ülésben folyó vita negyedik napján az alkirály végrehajtó tanácsának egyik tagja – a brit hirszolgálat szerint – azt a ,,meglepő” kijelentést tette, hogy ha valamennyi indiai párt határozatot hozna nemzeti kormány alakitásáról, a brit-indiai kormány nem utasithatná el ezt a határozatot.

Knox szerint hosszu és nehéz lesz a tengeralattjárók elleni harc
Amszterdam, szeptember 20
(Német Távirati Iroda) A szövetségesek főproblámája most az a kérdés, hogyan lehet leküzdeni a tengeralattjáró veszélyt – mondotta Knox tengerészeti miniszter a brit hirszolgálat szerint.

Kansas Cityben elhangzott beszédében. Knox hangsulyozta még, hogy a tengeralattjáró probléma szorosan összefügg az európai második arcvonal esetleges létesitésével és az Oroszország hadseregeinek fenntartására irányuló szállitásokkal. A tengeralattjárók elleni harc – hangsulyozta Knox – mindenesetre hosszu és nehéz lesz.

Willkie nyilatkozata a második arcvonalról
Moszkva, szeptember 27.
(Német Távirati Iroda.) Mint a brit hirszolgálat Moszkvából jelenti, Willkie a sajtó képviselői előtt nyilatkozatot tett. Eszerint a második front Európában hasznos lesz, ,,feltéve, hogy katonai vezetőik jóváhagyják ezt az elhatározást”. E katonai vezetők közül némelyeket – folytatta Willkie - ,,talán nyilvánosan kell majd kissé ösztökélni”. Egyébként Szovjetoroszországnak az a kivánsága,” hogy a brit légi erő minden éjszaka intézzen repülőtámadást Németország ellen”.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
A Kormányzó Úr látogatása a sebesülteknél és a városmajori templomban. - Elkeseredett harcok folynak Sztalingrádnál. - A németek elfoglalták az egész Taman-félszigetet. - Bolsevista légi támadás Voronezs térségében német repülőterek ellen. - Kalugánál, Rzsevnél, a Ladoga-tónál és Leningrádnál ujabb szovjet támadások hiusultak meg. - Légi harcok Észak-Afrikában és Kréta felett.

2. hét
Erős hóviharban kaukázusi hágókat rohamoztak a németek és behatoltak Sztalingrád déli részébe. – Ujabb német áttörés a Terek folyónál. - Rzsevnél, a Ladoga-tónál és a Névánál ujabb szovjet támadások omlottak össze. - Nagy karaváncsata az Atlanti-óceánon, 18 hajót süllyesztettek el a németek 121.000 tonnatartalommal. - Dakar és Casablanca elleni támadásoktól tartanak Vichyben.

3. hét
Az Északi Jeges-tengeren egy nagy hajókaravánból 30 hajót lőttek ki a németek. -Meghiusultak a szovjet tehermentesitő támadásai Sztalingrádnál. - Voronezsnél és Orelnél visszaverték a németek az ellenséges támadásokat. - Viharos, esős időjárás neheziti meg a hadműveleteket a középső arcvonalszakaszon. - A németek Sunderland iparvidékét, az angolok Münchent bombázták.

4. hét

Sztalingrádnál a németek ujabb pontokon törtek előre a Volgáig. - A Kaukázusban és a Terek folyó mentén a szovjet csapatokat több állásból kivetették. - Ujabb bolsevista támadások történtek Rzsev mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Budapestre és környékére ledobott 17 szovjet bomba közül az egyik Zilahy Lajos író rózsadombi villájának kertjére hullott Az angol hadvezetőség valószínűleg másképpen képzelte a kanadai katonák dieppe-i strandolását De Gaulle Georges Catroux A forrongó India térképe Karl Dönitz, a német tengeralattjáró-flotta parancsnoka Wendell Willkie
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kofák és vendéglősök az uzsorabiróság előtt Kofák és vendéglősök az uzsorabiróság előtt
A budapesti büntetőtörvényszék, mint uzsorabiróság dr. Nagy Béla...
Aki kétszer adta el a más házát Aki kétszer adta el a más házát
Érdekes feljelentés érkezett a hét vénéga főkapitányságra, Dr. halász...
Magyar nacionalizmus
Több évi munka eredménye ez a könyv: a Magyarságtudomány négy évvel...
Nyersanyagfeldolgozás, fakincs-értékesítés, energiaellátás – az ipar legelső feladatai Nyersanyagfeldolgozás, fakincs-értékesítés, energiaellátás – az...
A magyar iparfejlesztésnek nagy érdekei fűződnek az Ipari...
Gazdasági előadások kisgazdáknak Gazdasági előadások kisgazdáknak
Veszprémmegyében a megyei gazdasági egyesület a kisgazdák számára...
Szerbia provokál! Szerbia provokál!
A délszláv nacionalista Omladina, melynek az összeesküvés...
Négyezerhatszáz utcai árust dönt nyomorba a tanács legujabb rendelete Négyezerhatszáz utcai árust dönt nyomorba a tanács legujabb...
Vasárnap nagygyülést tartottak az utcai árusok a régi...
Kivimäki finn miniszterelnök előadása Kivimäki finn miniszterelnök előadása
Kivimäki finn miniszterelnök vasárnap fogadta a magyar sajtó...
Léghajón az északi sarkra  1. Léghajón az északi sarkra 1.
Amerikában érdekes tervvel foglalkoznak, léghajón akarnak eljutni az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98