Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

A helységharc

A nagyobb kiterjedésű városok általában a főútvonalak mentén fekszenek és valóságos csomópontokat alkotnak. A mai világháborúban, amikoris a gyorscsapatok az utakon, illetőleg azok mentén törnek előre, a városok belekerültek a harcok gyujtópontjába. Egy-egy város birtokbavételéért kemény harcok folynak, mert azok jelentősége az egész hadműveletre döntő kihatással van. Gyakori lett a helységharc!

A városok mind a támadókra, mind a védőkre nagy befolyást gyakorolnak és a harc elsőrendű tényezőjévé váltak. A támadó csapat az útjába kerülő város birtokbavételére rendszerint erélyes támadást indít, mert azokat rendszerint nem tudja kikerülni. Nem célravezető a várost kikerülni és vele szemben nagyobb erőket otthagyni, mert ezzel az ellenség elérte a célját: a további hadműveletekből elvont nagyobb erőket. Ha viszont kevés erőt hágy a támadóerő vissza, akkor az ellenség a városból kitör és a továbbrohanó támadók hátába kerülhet!

A városok megrohanása manapság már ritkán sikerül, mert a támadás irányáról a várost védő csapat már jóelőre értesül. Ilyen megrohanás inkább csak a határmenti városoknál lehetséges, amikor is ejtőernyősök és légiúton szállított gyalogság kezdi meg a harcot. Velük szoros együttműködésben repülők - főleg zuhanóbombázók - indítják meg a küzdelmet. A helységharc ilyenkor rendszerint elmarad, mert a szívét vesztett ellenség rendszerint már a támadáskor feladja a város védelmét.

Amennyiben a város ellenáll, tervszerű támadás indul meg ellene. Ehhez a kedvező feltételeket a gyorscsapatok - a páncélosok, gépkocsizók - teremtik meg; a közelharc zömét már a gyalogság vívja. A legújabb harcokban páncélos gránátosok is részt vesznek, akik a harckocsik mögött előnyomulva fergeteges rohammal vesznek birtokba egy-egy épülettömböt.

A városok elleni támadás kedvező előfeltétele az, hogy a páncélos- és gépkocsizócsapatok, a motoradta sebességet jól kihasználva, a támadás megindulásához szükséges előterepet hamar elfoglalják. Az ellenséges város elleni felderítést megkezdik és a külvárosok elfoglalásával megkönnyítik a gyalogság harcát.

Már jóval a városok előtt erődrendszerek vannak, amelyeknek áttörése miben sem különbözik az állandó erődítések elleni harcoktól. Vagyis ilyenkor lép érvénybe a lassúság, ami tulajdonképpen tervszerűség és a harcosok vérével való takarékosság. Ez a harc folytatódik a város belsejében és hetekig, hónapokig is eltarthat; itt nem lehet gyors sikereket várni!

A helységharc lényege: a sok fegyverrel felszerelt, önálló harccsoportok támadása. Ez a támadás utcáról-utcára, házról-házra történik. A harc csupa részletcselekményből áll; itt rendkívül fontos az egyes ember leleményessége, elszánt küzdőszelleme és elszánt győzniakarása. Minden ház, minden gyártelep és az összes közművek egymással összefüggő erődrendszert alkotnak, amelynek leküzdése nagy nehézségeket okoz a támadóknak.

Az utcai harc megvívásához válogatott gyalogságból álló rohamosztagok alakulnak. Ők alkotják a támadó csapat gerincét. A rohamosztagba különleges csapatbeli harcosok kerülnek. Rohamutászok, akik speciális műszaki kiképzésüknél fogva főképpen az aknák eltávolítására, robbantások végrehajtására, kis-erődök leküzdésére és egyes ellenséges harckocsik megsemmisítésére, valamint merész műszaki vállalkozások végrehajtására kiválóan alkalmasak.

Különleges fegyverek, a lángszóró, a kézigránát, az aknák és a különlegesen páncélozott harckocsik, valamint a légierők hathatós vállalkozása pecsételik meg egy-egy város sorsát. A rohamosztagokban sok rádiókészüléket is találunk, a pillanatoknak megfelelően változó harchelyzet gyors közlésére. Mindenféle űrméretű tüzérség hatalmas tűzzel támogatja a harcot. Valóságos lövedékfüggöny reteszel el egy-egy ellenséges állást és rombol porig egy-egy kiszemelt célt... Az egész támadás ideje alatt dörögnek a repülőgépek motorjai a levegőben és héjaként csapnak le a magasból a zuhanóbombázók. Hatalmas robbanásokkal repülnek a levegőbe a villamosközpontok, a víz- és gázművek...

Záporoznak a gyújtóbombák, egyetlen lángtengerré változik egy-egy városrész. Gondosan felhasználva az út mentén lévő árkokat, romokat és házszögeléseket: lépésről-lépésre, de ellenállhatatlan erővel törnek előre a rohamosztagok! A makacsul védekező ellenséges fészkeket lángszórókkal füstölik ki. A több mint háromezer Celsius-fokú, borzalmas erejű tűzsugár nyomában biztos megsemmisülés jár!

Támadási célként rendszerint egy-egy nagyobb kiterjedése házcsoportot, gyárterületet, teret választanak, amelyre minden oldalról rohamosztagok törnek. Géppuskák, nehézpuskák, páncéltörőágyuk, rohamlövegek, nehéz géppuskák egész légiója vesz körül egy-egy ellenállási gócot. Ezeknek a fegyvereknek szüntelenül hulló lövedékesőjében valósággal megvakul minden ellenséges fegyver. A hatalmas tűz támogatása alatt törnek előre a rohamosztagok, amelyek valahol behatolásra alkalmas rést nyitnak az épülettömbön. Rohamutászok robbantják ezt a rést, kézigránátharccal és géppisztoly-tűzzel teszik ártalmatlanná az ellenálló ellenséges fészkeket. Váll-váll mellett küzdenek a harcosok és ellenállhatatlan támadásukkal fokozatosan birtokba veszik a várost….

A helységharc egyaránt próbára tesz támadót és védőt. A lelkileg erősebb félé a győzelem...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Háboru a levegőben Háboru a levegőben
Három évvel ezelőtt egész Angliát lázba hozta egy könyv, melyhez sir...
Lakóház a levegőben Lakóház a levegőben
Előttünk áll egy óriási alkotás, mely hivatva van magába foglalni...
A levélcenzor jelentése A levélcenzor jelentése
Ha a magyar néplelket jól ismerjük, akkor tényleges megállapítást...
Ötvenmillió egy fényképért Ötvenmillió egy fényképért
Vilmos volt német császár – mint ismeretes - emlékiratainak...
Készülnek az amerikai borexportra Készülnek az amerikai borexportra
Roosevelt megválasztott elnök hatalomra lépésétől alig több mint...
Szent László király leányának síremléke és bazilikája Bizánczban Szent László király leányának síremléke és bazilikája...
Tíz éveel ezelőtt, a magyar tanárok görögországi útja közben a...
Vidéken drágább a hitel Vidéken drágább a hitel
A kik néhány héttel azelőtt a kamatlábnak 1/2 %-al való...
Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten
Szombaton este érkezett Budapestre Oxford válogatott jéghokki...
Kereskedők és iparosok szervezkedése Kereskedők és iparosok szervezkedése
A budapesti kereskedők és iparosok országos szervezete december hó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98