Dtum
Login with Facebookk
1943 | Augusztus

Sirámok a magyar nemzeti szocialisa párt értekezletén

Budapest, augusztus 22.
Imrédy sajtóorgánuma vasárnap mellékleten számol be a magyar nemzeti szocialista párt e hó 20-iki országos tisztségviselői értekezletéről, melyen dr. Virtsologi Rupprecht elnökölt, aki egyébként az aktuális politikai helyzetet is ismertette. Ezután a nagyterembe vonultak a Magyarság "üzemi értekezletére", ahol Bosnyák Zoltán, a "zsidókérdéskutató intézet" vezére a pártvezetőség felkérésére a zsidóság jelenlegi helyzetéről tartott előadást, amelyet "kivételesen" meghallgattak a párt összes tisztségviselői is.

 

Ezután Pálffy Fidél pártvezető tartott beszédet többek között ezeket mondván: Mi, magyar nemzeti szocialisták, a háboru legnehezebb óráiban is higgadtságot és rendithetetlen bizalmat tudtunk felmutatni. Ezek után néhány nem éppen kiméletes "knock-outot" mért az Imrédy-Pálffy-nácik versenytársára Szálasira: "Vannak olyan pártok, amelyeknek nem is olyan régen komolyabb munkakörük volt a magyarság körül, de szebb horoszkópjuk is volt, mint ma. Nincs szükségünk olyan pártra, amelynek értekezletén földvezetésről és az iszlám-népeknek általunk való vezetéséről esik hosszadalmasan szó, minthogy akár a közel-, akár a távol-kelet problémáit fejtegessük önfejünk agytekervényei szerint, közben pedig elfelejtjük, hogy minden igaz magyar probléma is csak akkor válik reálissá, ha előbb a fegyverek győzelme beáll..."

 

Majd ismét "Az örökös igéretek, terminusadások ilyen lelkiséget termeltek ki abban a pártban - és ne csodálkozzunk, ha olyanok, akik a be nem váltott terminusokban való csalódásukat nem bánják, vagy visszavonulna, sok esetben azonban, elkeseredve a hitükkel való visszaélés fölött, az ennél rosszabb ugysem lehet táborába, a destrukció hadába állnak. Elzsidósodásunk révén elég tekintélyes azoknak száma, akikkel szemben állunk!"


Pálffy szónalata után Baky László pártvezetőhelyettes, a párt politikai vezetője a harctéri helyzet ismertetése során kifejtette, hogy Szicilia elvesztése semmiesetre sem döntő a háboru kimenetele szempontjából. "Az utolsó hetekben a magyar belpolitikai élet igen mozgalmassá vált s bár igen előkelő helyekről figyelmeztettek bennünket, hogy aggodalmunk alaptalan és rémeket látunk, a Szociáldemokrata pártnak és a Független Kisgazdapártnak együttmüködése megint a meglátásainkat igazolta a baloldai erők összefogása és az ebből az összefogásból származó tevékenység tekintetében."


Hubay Kálmán pártvezetőhelyettes, a párt mozgalmi vezetője szerint "a történelmi fordulatok változást eredményezhettek Olaszország belpolitikájában, de nem jelenthetnek változást magyar nemzeti szocialista mozgalmunk felfogásában." Majd megállapitotta , hogy a magyar szellemi élet frontján nincs minden rendjén, "de történjék bármit hitünket el nem veszitjük! Tudjuk, hogy a történelmi viharban kemény helytállásra sztalingrádi lélekre van szükségünk. És mig ellenfeleink gunyos cinizmusa tekint felénk, s azt hiszik, hogy ők már mindent megnyertek, s mi már mindent elveszitettünk, a kemény realitások tudatában, mely egyben erőnk tudata is, állunk a magyar és európai történelem posztján."


Hubay után a vegyeskar a "Testvér elég..." kezdetü nemzeti szocialista indulót énekelte el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bosnyak Zoltan Pálffy Fidél Baky László Hubay Kálmán
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98