Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Hamlet a Madáchban

Bizonyára Moliere tavalyi nagy sikere bátorította fel a Madách Színházat arra, hogy most legkiválóbb színészét a Hamlet-ben vigye a közönség elé. Adott erre némi támaszpontokat Várkonyi Zoltán játéka a IV. Henrikben is. Merész vállalkozás ilyen kis színpadon, a nagy dráma hangjában teljesen járatlan színészekkel ilyen nagy feladattal birkózni, s nem csodáljuk, hogy a birkózásban a színház maradt alul. Pünkösdi Andor rendezői eljárását dicsérnünk kell.

 

Tiszteletben tartotta Shakespearet, a szöveget nem bántotta, nem hagyott ki még annyit sem, amennyit a Nemzeti Színházban rendszerint ki szoktak hagyni, mindössze Forinbras jelenetét a végén. Nem is állt agyafúrt rendezői fogásokkal a közönég és a darab közé, igyekezett a drámát úgy adni, ahogy a költő megalkotta. Önmegtartóztatásáért elismerés illeti meg.


Ezentúl azonban, sajnáljuk, nem sok jót tudunk mondani az előadásról, Várkonyinak alighanem korán volt még Hamletre vállalkozni. A szerep még nem süllyedt mélyre lényében, nem vált vérévé, sokat kellene még gondolkoznia róla, barátkozni, azonosulni vele, magáévá tenni titkait. Játéka ma még egyenetlen; van egy-két jó mozzanata, mint az eskü-jelenetben és amikor az anyjával áll szemben, de Hamlet alakját nem értelmezi kellően, nem tudja megéreztetni benne a nagy embert, a kivételes lelket, a lángelmét. Őrültségét túlzottan játssza, mintha elmekórtani könyvekből tanulta volna. Ebben a játékban összezsugorodik a hős.


Hogy a parányi színpadon összezsúfolódnak a színészek, az elég nagy baj, de az, ahogyan játszanak, sokszorosan nagyobb. Az egy Toronyit kivéve, a többi alig jut túl a műkedvelői színjátszáson. És a szövegmondásuk! Shakespearet tisztelte a rendező, de a színészei nem tisztelik Arany Jánost. Gyönyörű mondatainak ritmusát, szavainak jóhangzását úgy össze-vissza facsarják, hogy fájdalom hallani.
Shakespeare azért is nagy színpadi probléma, mert nála még a kis szerepekre is nagy színészek kellenek.
Schöpflin Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98