Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

915 főnyi szociális státust szervez Szendy polgármester

Elsőnek jelentettük, hogy a főváros népjóléti státust léptet életbe.
Ennek keretében alkalmazzák azokat, akik aktív részt vesznek a főváros szociális tevékenységében. A főváros hozzá is járult a nép- és családvédelmi szervezet felállításához. A szociálpolitikai ügyosztály az elnöki ügyosztállyal együtt most szervezi meg az új állásokat, ami a főváros terhére évente 850.000 pengő költségtöbbletet jelent.

A szociális státussal kapcsolatban illetékes helyen a következőket mondták munkatársunknak:

– A nép- és családvédelmi szervezet keretébe tartozik ezentúl 83 gondozónővér, 43 közoktatási alkalmazott, 55 szociális gondozó, 431 népjóléti hivatalnok, 197 védőnő, 53 gondozónő, 20 havidíjas hivatalnok és 33 iskolai ideiglenes gondozónővér. A szociális alkalmazottak átminősítése ősszel történik meg és az új szerv keretében 1944 január 1-re várhatók a kinevezések. Előzőleg ugyanis meg kell szerezni a belügyminiszteri hozzájárulást és a polgármester csak azután nevezheti ki a nép- és családvédelmi szervezet alkalmazottait.

Szó volt arról is, hogy a főváros az óvónőket is fölveszi a szociális státusba.
Erre azonban csak két év mulva kerülhet sor, amikor már kiépítették a szervezetet és szüksége mutatkozik újabb erők beállításának. A polgármestert az óvatosság vezeti, amikor egyelőre szűkre szabott szervezetet létesít és annak kiszélesítését a jövő fejlődésétől teszi függővé.

– Szeptember elején nyílik meg a szociális és egészségvédő nők tanfolyama
a Vas-utcai csecsemőintézet központjában. A tanfolyam három évig tart, csak 60 növendéket vesznek fel oda, akik a hároméves tanfolyamot sikeresen elvégezték, azokat a főváros azonnal alkalmazza. A tanfolyamot 3 évenként ismétlik meg. Az új szervezet utánpótlását tehát a tanfolyam növendékeiből állandósítják.

– A szociálpolitikai ügyosztály egyébként most érdekes módon fejleszti a tanoncvédelmet.
A polgármester intézkedésére a tanoncifjakat nyaraltatják, az itthonmaradottakat pedig vasárnapokon és ünnepnapokon a főváros tulajdonát képező üdülőtelepekre viszik ki. Minden egyes alkalommal 201 tanoncot visznek ki a Zugligetbe és a Hűvösvölgybe, ahol egésznapos díjmentes hétvégi pihenőben részesülnek a fővárosi tanoncotthonok lakói.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98