Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Erdélyi szászok és magyarok

Pukánszky Béla könyve - Danubia

A Kárpátok övezte Duna-tájon lakó németség nem egységes. Eredete, jelleme és sorsa többfelé ágazik. A magyar köztudatban azonban évszázadok folyamán mégis valamennyiükről egy nagyjából egységes szemlélet alakult ki. Egyedül az erdélyi szászság volt az a töredék, amely nem talált helyet e szemléletben.

 

„A szász - amint Pukánszky Béla könyvének előszavában olvassuk - más, mint a többi, hazánkban élő német.” Más az öntudata, amely a legelőbb és a legerősebben alakult ki valamennyi nemzetiségünk között. És más az a viszony is, amely így közte és az államalkotó magyarság között nyolc század alatt kialakult.


Felvetődik már most a kérdés: milyen természetűek lehetnek azok az okok, amelyek a szászságot mindenképpen megkülönböztetik nemcsak a hazai németségtől, hanem az itt élő többi nemzetiségtől is? A történet és a nemzeti jellem milyen tényezői tették oly mássá ezt a viszonyt? Ezeket a kérdéseket alig fogalmazta még meg valaki ilyen őszintén. Nem csoda, ha a bennük, rejlő problémákra sem kaptunk megoldást a tudományos irodalomban.

 

A szász történetírást az öncélúság és a nagynémet gondolat jellemezte. A magyar tudományosság pedig úgyszólván semmit sem foglalkozott a szászsággal. Az a nyílt szembenézés, amelyről Pukánszky már „útravalóul” szól, ezúttal kétségtelenül módot adott arra, hogy a szász-magyar viszony, megismerése közben a szász lényeghez is közelebb jussunk...


Pukánszky Béla érdeme, hogy e viszony kialakulását - a településtörténettől az irodalomtudományig tekintve - sokoldalú munkával mutatja be. Szintézisre kellett törekednie ott, ahol éppen a részletmunkák hiányoznak. Könyve azonban így is világosan megmutatja a módszert és a magatartást, amellyel ehhez a kérdéshez nyúlni kell.
Igaz örömünkre szolgálna, ha új szempontjai valóban termékenyítően hatnának a mai magyar történettudományra.


Munkája e téren szép és bátor kezdeményezést jelent.
Tanulmánya számunkra elsősorban ismét azzal az okulással szolgál, hogy a szász nemzetismerethez csak az erdélyi történet vezet közelebb, Persze a legkevésbé sem azért, mintha a szászság talán öntudatos erdélyi patrióta lett volna. A látszat ennek sokszor éppen az ellenkezőjét mutatta. A szászság számára azonban így is mindig erdélyi táj és erdélyi sors volt az a légkör, amely ellen, vagy mellett küzdenie kellett.

 

Mindig Erdély volt, az az elsődleges tényező, amellyel a történeti realitás szembeállította. És nem egyszer éppen ebben a szembenállásban mutatkoztak meg legélesebben a szászság jellembeli vonásai. Ha a német öntudat, az „anyaország” fogalma, a nagynémet gondolat volt az eszmény, Erdély lett a talaj, amely ellen lehetett és kellett harcolni, de amelytől nem tudott sohasem szabadulni. Amaz lehetett szellem és ízlés, de emez volt nyolcszáz éven át a mindennapi élet. Erdély, mint történeti táj és sors, adott életformát a szászságnak.

 

Csak itt lehettek fiai „germanissimi germanorum”, ahogy egy német humanista nevezte őket. Öntudatuk csak e népek szorítójában erősödhetett a határozott elkülönülés irányában. Kazinczy már méltán nevezte őket „magábazsugorodott” népnek. Mindig küzdöttek a magyar hatalom ellen. De – evangélikus létükre – nem békültek ki az „anyaországi” Habsburg-barokkal sem. Aminthogy a jozefinista abszolutizmustól is távol tartotta őket az autonómiához szokott erdélyi légkör.


Az öncélú szász történetírás sok érdekes adatot nyujthat még, de a látóhatárt csak az erdélyi sors tapasztalatai szélesítik ki. Pukánszky Béla könyve ismét józan érv egy tágabb erdélyi történetírás immár közhelyszerű igazságai mellett. Örömmel olvastuk könyvét – éppen ma, amikor az erdélyiség népszerű -, de kérdéseiben a divat törvényei szerint mélyebbre senki sem tekint. A tetszetős szempontok mögött ez a könyv világos úton vezeti az olvasót a történeti realitás tényei felé.
Csak azt sajnáljuk, hogy a mintegy 200 lap terjedelmű könyvnek a fele az utolsó százötven évről szól s így a megelőző hat-hét évszázadnak kevés hely jutott.

Vincze László

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Revü lett a Szulamitból Revü lett a Szulamitból
Huszonhat esztendővel ezelőtt mutatták be Óbudán, eredete...
Belpolitikai helyzetkép Belpolitikai helyzetkép
Ez a hét, melyen a kereszténység a feltámadás ünnepének megüléséhez...
Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus feladatairól Thierack birodalmi igazságügyminiszter az igazságszolgáltatás háborus...
Thierack dr. birodalmi igazságügyminiszter rádióbeszédet mondott az...
VIII. Frigyes dán király halála VIII. Frigyes dán király halála
A dánok királya, VIII. Frigyes (Keresztély) a napokban Hamburgban...
Mayer kisasszony megnyerte az Európa-bajnokságot is Mayer kisasszony megnyerte az Európa-bajnokságot is
Mint tegnapi számunkban megírtuk, a nők tőrvívóbajnoksága Nápolyban...
Egységes magyarság
Az országrészek fájdalommal szakadtak el, sajátos öntudattal térnek...
Uj hang a titkos tartalék kérdésében Uj hang a titkos tartalék kérdésében
Svájc jogászai a részvénytársaságok tartalékával foglalkoztak az...
Bemutatók Bemutatók
Harsányi Zsolt visszavitt három órára Jókai világába, abba a...
Róma és Bécs egyetértése Róma és Bécs egyetértése
Az albán harctérről érkezett legutóbbi hírek kedvezően szólanak. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98