Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Őszinte helyzetjelentés a belpolitikai frontról

Budapest, junius 6.
Annak ellenére, hogy a törvényhozás munkája szünetel, igen sok képviselő tartózkodik még a fővárosban. A képviselők, a felsőháztagjai különböző klubokban, éttermekben találkoznak és fehérasztal mellett vitatják meg azokat a problémákat, amelyekre a hivatalos komünikékben ugy történik utalás: időszerű kérdések.

 

A csütörtöki összejövetel a Magyar Élet Pártjában - az ünnep miatt - elmaradt, igy a kormánypárti törvényhozók baráti összejöveteleken beszélgettek az eseményekről.

De nemcsak a kormánypárti tábor, hanem a jószándéku polgári ellenzék is érzi, tudja: ma nem szabad felesleges nehézségeket támasztani. Legutóbb munkatársunk hosszan beszélgetett Tildy Zoltán országgyülési képviselővel, a Független Kisgazdapárt ügyvezető elnökével. Tildy azt fejtegette előttünk, hogy a Független Kisgazdapárt nagyarányu, erősütemü tervbevett szervezkedésének nem az a célja, hogy pártviszályokat teremtsenek, pártoskodjanak, mindent és mindig kritizáljanak: ellenkezőleg: hozzá akarnak járulni a szükséges magyar egység megteremtéséhez. Egyébként a Független Kisgazdapárt munkája szépen halad. A párt polgári tagozata már nemcsak papiron létezik, hanem a valóságban is él. Varga Béla és Sulyok Dezső nagy munkával szervezik ezt a polgári tagozatot, amelyhez érdekes személyek csatlakozását várják a közeljövőben.


Fejlődik tehát a Független Kisgadzapárt, viszont sorvad a Nyilaskeresztes Párt. Napról- napra apad a taglétszám nyilaséknál. Ma már tisztán látnak ezek a rövid időre megtévedt és megtévesztett emberek, ma már elkerülik az Andrássy-uti házat, ahol a nyilas vezetők, keserűen tapasztalják: apad a taglétszám, kisebb a bevétel. A párttagdíjakat nem fizetik be a "hívek", hűtlenek a Hűség Házához a testvérek.


Az Egyedült Keresztény Pártban az elmult napokban ünnepet ültek. A pártvezér - gróf Zichy János - most volt 75 éves. Az idős főur ma is naponta bejár a pártba, ő és Eszterházy Móric gróf irányitásával intéződnek az ügyek. A 75 éves pártvezér pénteken a vezetőségi ülésen utasitást adott a párt szervezeteinek felfrissitésére. Az ifjusági tagozatot uj életre keltik. Hir szerint az Egyesült Keresztény Párt, amely valamikor fontos szerepet játszott a magyar belpolitikában, uj erők bevonásával uj akciók küszöbén áll.


Szépen fejlődik a Magyar Társaskör. Ez a társadalmi szerv a magyar elit uj működési kerete. Minden kedden összejönnek a kör tagjai, akik között oott látjuk a magyar politikai, gazdasági és társadalmi életszámos kiválóságát: élükön gróf Bethlen Istvánnal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tildy Zoltán Sulyok Dezső mellszobra Gróf Zichy János Eszterházy Móric Gróf Bethlen István
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98