Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

Nagyarányú húsjegycsalást leplezett le az Élelmiszerjegyközpont

Huszonhárom húsiparostól megvonták az árusítás jogát és büntetőeljárás indul ellenük új típusú húsjegyeket bocsátanak ki a csalások elkerülése érdekében.


Néhány héttel ezelőtt a budapesti élelmiszerjegy központ tisztviselői nagyszabású húsjegy hamisításnak jöttek nyomára. Az egyik hentes és mészáros által beszolgáltatott husjegyek szelvényeinek átnézésekor megállapították, hogy az A betűs szelvények között sok hamis van.

A hamisításokat a hentes ugy követte el, hogy beváltásra nem került, tehát érvénytelen A betűs husjegyszelvényeket vágott le vevőinek husjegyeiről és több ilyen szelvény kettévágás és egymás mellé ragasztása révén olyan szelvényeket készített, amelyekkel már el tudott számolni. Alacsony számu több A betűs szelvény összeragasztásából is magasabb számu A betűs szelvényt készített, olyan magasabb számu szelvényt, amelyre köteles volt sertéshust kiszolgáltatni.

Az élelmiszerjegyközpont azonnal jelentette a jegycsalást Rosta János közélelmezési tanácsoknak, akinek utasítására valamennyi beszolgáltatott husjegyszelvényt megvizsgáltak. A vizsgálat lesujtó eredménnyel járt, amennyiben még huszonkét budapesti hentest és mészárost találtak, akik hamisított husjegyszelvények beszolgáltatásával olyan sertéshus kiutaláshoz jutottak, amelyek nem illették meg őket s mint megállapították, az így kiutalt sertéshust ,,feketén” árulták.

Rosta tanácsnok a huszonhárom hentest és mészárost nyomban kizárta a husellátásból s azoktól, akik kerületi csarnokban árusítottak, az árusítóhelyet is megvonta. Egyidejűleg jelentést tett a közélelmezési minisztérium rendészeti osztályának, kérve, a jegycsalást elkövető husiparosok ellen a legszigorubb eljárás megindítását. A minisztérium rendészeti osztálya már feljelentést is tett a huszonhárom husiparos ellen, akiknek ügyét nem kihágásnak minősítik, hanem mivel honvédelmi és közellátási érdekeket sulyosan sértették, bűntettnek.


Rosta János közélelmezési tanácsnok, hogy a jövőben hasonló jegycsalásokat ne követhessenek el, egészen ujtipusu husjegyek bevezetését rendelte el.

A legközelebbi jegykiosztás során tehát a mostanitól eltérő husjegyeket oszt szét a főváros. A felderített jegycsalás volt egyébként oka annak, hogy a közelmult napokban a főváros közélelmezési ügyosztálya felhívta a közönséget, ne adja oda husjegyeit a husiparosnak, hanem a beváltható szelvényeket engedje csak át és az érvénytelen szelvényeket ne engedje levágni a husjegyről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A keleti arcvonalon bekövetkezettt kedvezőtlen időjárás seholsem tudta hátráltatni a németek elszakadó mozdulatait A keleti arcvonalon bekövetkezettt kedvezőtlen időjárás seholsem...
A keleti arcvonal déli részén pénteken lefoylt harcokról az Interinf...
Huszonöt idegenforgalmi esztendő tanulságai Huszonöt idegenforgalmi esztendő tanulságai
Ha a háboru befejezését minden bizonnyal követő idegenforgalmi...
Belpolitikai ujdonságok Belpolitikai ujdonságok
Wild József képviselő katonás nyilatkozatai bizonyos mértékben...
Élet harmincmillió év előtt Élet harmincmillió év előtt
Nem is oly régóta, mindössze csak vagy másfélszáz év óta tudjuk azt,...
A független munkáspárt bizalmatlanságot szavazott MacDonaldnak A független munkáspárt bizalmatlanságot szavazott MacDonaldnak
A független munkáspárt Manchesterben tartott értekezletén ugy...
A földi giliszta lázcsillapító hatása
A népies orvosi tudomány már az ókorban használta a földi giliszta...
Czilinderkalap szalmából Czilinderkalap szalmából
Egy elsőrangu angol kalapos szalmából font czilinderkalapokat akar...
Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 1. Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 1.
Az ejtőernyővel való ugrás az 1914-18-as világháború kezdetén csak a...
Dienes Márton szökése Dienes Márton szökése
A képviselők megvesztegetésére vállalkozott Dienes Márton nyomtalanul...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98