Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

A finn-amerikai viszony Washington fegyvere Moszkvával szemben a lengyel-orosz kérdésben

Zürich, május 9.
A Neue Zürcher Zeitung helsinkii tudósitója figyelemreméltó cikket irt Finnország és az Egyesült Államok viszonyáról. A stockholmi lapok szerint irja, - amelyeket a helsinkii amerikai követség elutasitását megelőző válságos napokban szabadon vásárolhattak Helsinki utcáin, de amelyeknek közléseit csak fenntartással lehet fogadni - az uj finn kormány néhány héttel ezelőtt jegyzéket kapott Washingtonból, amelyben felvetették a kérdést, vajon Finnország hajlandó volna-e az amerikai kormány jószolgálatait igénybevenni, hogy érintkezésbe lépjen Moszkvával egy finn-szovjetorosz megegyezés létrehozása céljából.

 

A finn országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatása, valamint a szovjetorosz tárgyalási feltételekről szerzett értesülés után – az amerikaiak kijelentették, hogy ezekről a feltételekről semmit sem tudtak és ők csak az érintkezést akarták lehetővé tenni közvetítésükkel – Ramsay finn külügyminiszter tárgyalást folytatott, a svéd lapok szerint, Ribbentrop németbirodalmi külügyminiszterrel.


Hogy a tárgyalás eredménye mi volt, arra vonatkozóan csak találgatásokba bocsátkoznak a svéd lapok, a helsinkii tudósitó azonban megállapitja, hogy a Finnországban tapasztalható idegesség ellenére is a finn politikai és katonai vezetés egy véleményen van a nép nagy részével abban, hogy a moszkvai békén alapul finn-szovjetorosz különbéke Finnország számára egyet jelentene a nemzeti öngyilkossággal.


Másrészt nem volna kívánatos, ha végleg szakitana Finnország Amerikával. Különösen a finn szociáldemokrata párt és sajtója követeli nyomatékosan, hogy minden lehetőt meg kell tenni, hogy a válságot megoldják. Az egyik lap külpolitikai vitát követel e kérdés fölött a parlamentben, miután két év óta nem volt külpolitikai vita a finn országgyűlésben.


Az Unsi Suomi cimű konzervativ finn lap bizonyos összefüggésre utal a finn-amerikai válság és a lengyel-orosz ellentét között. A finn-amerikai viszony, irja. ,,eszköz a politikai alkudozás során.” Ez alatt nyilván azt érti a lap, hogy a végleges szakitás Finnországgal, amelyet orosz nyomásra kell visszavezetni, még nem befejezett tény, mert Washington Moszkvával szemben zálogot akar kezében tartani, amelyet a lengyel-orosz vitás kérdés megoldásánál a mérleg serpenyőjébe dobhat.


A helsinkii tudósitó végül a Mannerheim tábornagy körül felmerült ellenséges álhirekről ir és idézi a finn lapok errevonatkozó éleshangu cáfolatait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Henrik Ramsay Ribbentrop
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98