Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Rövidek

Palesztinában helyreáll a nyugalom

Londonból jelentik: Jeruzsálemben ismét visszatért a megszokott kép és általában nyugalom uralkodik. Az üzleti forgalom normális keretek között bonyolódik le és az elmult véres harcokra csupán a város fölött keringő angol röpülőgépek emlékeztetnek. A külvárosokban több kisebb összetűzésre került sor az elmult éjszaka folyamán katonai járőrök és arab rablócsapatok között. Az arab rablóbandák az ország különböző részeiben kisebb falvakban ütötték föl tanyáikat, rablásra kinálkozó alkalmat várva. Nyugtalanító a helyzet Északpalesztinában, ahol Beisan közelében arab csapatmozdulatokat észlelnek.

Salzburg parasztsága szembeszáll a puccskisérletekkel

Bécsből jelentik: Salzburg tartomány katolikus parasztszövetsége vasárnap tartotta közgyülését. A kormány nevében Rehrl tartományfőnök beszélt, aki erélyesen cáfolta a hiresztelést, hogy Ausztriában polgárháboru áll küszöbön. A következő szónok Geissler, a nemzetgyülés tagja volt, aki külön kiemelte Salzburg tartomány földmivelő lakosságának szoros egységét a törvényes jogrend föntartása mellett. A gyülésen egyhangulag határozati javaslatot fogadtak el, mely szerint a parasztpárt elvárja minden egyes tagjától, hogy mindenkor és mindent megtesz a dolgozók szabadsága és az államrend megszilárdulása érdekében és hogy minden olyan puccskisérlettel, amely az állam demokratikus fejlődését és alkotmányát veszélyezteti, határozottsággal szembeszállanak.

Orosz röpülők bombáztak egy mandzsuriai várost és 30 embert megöltek

London, szeptember 8.
Charbini távirat szerint öt orosz katonai röpülőgép megjelent Pogranicsnaja városa fölött és az állomásépületre száznál több bombát dobott le. A vasuti állomás romokban hever, a bombák harminc embert megöltek.

Tardieu vasárnap a jobboldal ellen élesen támadó beszédet tartott
Páris, szeptember 15.
Tardieu belügyminiszter vasárnapi beszédében a szélsőjobboldal ellen intézet támadást. A katonai szolgálat csökkentését a kamarák egybehangulag kivánták ugyan – mondotta – amikor azonban a csökkenés végrehajtásáról volt szó, a szélsőjobboldal valósággal Franciaország hadseregét siratja. Minden párt óhajtja a háboru likvidálását, amikor azonban most uj megoldáshoz jutunk, amely Franciaország számára kézzelfogható előnyöket is jelent, mindenki ismét siránkozik és szemére veti a kormánynak, hogy az engedményeket politikáját folytatja. Mihelyt a kormány cselekedni kezd, azonnal gyanustás és rágalom a bére. A politikai légkört meg kell tisztítani.

Nagy Emil vasárnap Jászladányban csatasorba szólított minden független magyart, akinek meggyőződése, hogy a mai rendszer az ország romlását okozza
Jászladány, szeptember 22.
„Elérkezett a tettek ideje, nyiltan hirdetem, hogy a haza érdekében rendszerváltozásra van szükség! Bethlen ma még a feje körül fénylő koszoruval távozhatna, pár év mulva csak csufosan!...”
Még a képviselőház összeülése előtt teljes programmal akár az ország elé állani, az a véleménye, hogy itt az utolsó óra.

Letartóztattak egy képviselőt és több mint száz rendzavarót a német nemzeti szocialisták vasárnapi fölvonulásán
Berlin, szeptember 22.
(A Wolf-ügynökség jelentése.) A nemzeti szocialisták vasárnap délben propagandafölvonulást rendeztek Neukölnben és a város délkeleti részében. Ennek során többhelyütt összeütközésre, sőt lövöldözésre került a sor, a menet résztvevői és a másfölfogásuak között, ugy, hogy a rendőrségnek közbe kellett lépnie. A Görlitzer Bahnhof mellett egy magánautót, amelyben Goebbels birodalmi gyülési képviselő ült, négy másik nemzeti szocialistával együtt, föltartóztattak. A szóváltás hevében mind a két oldalon több lövés dördült el.
A rendőrség Goebbels képviselőt és az autó többi utasát letartóztatta. Rajtuk kívül több mint száz rendzavarót állítottak elő a rendőrségre.
Este hét órakor Goebbels képviselőt és négy társát ismét elbocsátották. Megállapították, hogy a képviselő autóját a politikailag ellentétes gondolkodásuak erősen fenyegették, mire Goebbels egyik utitársa riasztópisztolyát elsütötte.

Föloszlatták a lengyel parlamentet
Varsóból jelentik: A Pilsudszky éles afférje a sejmmarsallal még mindig izgalomban tartja a lengyel főváros lakosságát. Amint most kiderült, Pilsudszky Dasinszky sejmmarsallal folytatott drámai lefolyásu izgalmas vitája után ezekkel a szavakkal bucsuzott a parlament elnökétől: „Maga hülye!” Politikai körökben ezekután azt hiszik, hogy a sejm föloszlatása elkerülhetetlen, mert a Pilsudszky tábornaggyal való együttmüködés lehetetlenné vált.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Angol hadgyakorlat Menekülés az orosz-mandzsuriai határról Tardieu Nagy Emil Goebbels Pilsudski
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98