Dtum
Login with Facebookk
1943 | Március

Senki sem tudja, hogyan alszik el

Ön is „kétfázisú alvó”? – Honnan van a reggeli rosszkedv?

A mai világban bizony mindenkinek alapos napi porció jut a munkából, akár kinn a szabad ég alatt, akár pedig otthon, a gyárban, az irodában vagy a szerszámpad mellett; úgyhogy a nap nemegyszer nyugodtan számlálhatna háromkor 24 órát is. De akárhogy erőltetné is az ember, nem tudna ellene semmit sem tenni: ebéd után vagy legalább is este ellenállhatatlanul erőt vesz rajta a fáradtság. De ennek így is kell lennie. A fáradtság érzése figyelmezető szó: hogy itt az ideje a munka abbahagyásának. És ez egészen természetes is. Ha már autómotornak és minden gépnek meg kell egyszer állnia, hogy kifújja magát, még inkább szüksége van a pihenésre az élő szervezetnek. Mint minden életfolyamat, a felüdülés pihenés szükségletének érzése, azaz a fáradtság is pontosan meghatározott ritmus szerint köszönt be. Egy uralkodó állítólagos kijelentése: „Arra sincsen időm, hogy fáradt legyek”, lehet találó történelmi anekdota, élettanilag azonban teljesen hibás. A felüdülés és ezzel egyúttal a fáradtság is éppenúgy hozzátartozik a munkateljesítményhez, mint az éjtszaka a naphoz.

Hogy hogyan alszik el, senki sem tudj: vagy egyáltalában nem alszik el ugyanis - az alvásra való várás már az elalvás zavara, - vagy pedig minden átmenet nélkül zuhan álomba. Érthető tehát, hogy az elalvás és az alvás magyarázatára egész sereg tudományos elmélet alakult ki, amelyek közül az élettani vagy kémiai elmélet ad a legtöbb kérdésre megnyugtató feleletet. A kémiai elmélet az elalvást és alvást az úgynevezett „transzmineraízáció” jelenségével próbálja magyarázni. Eszerint fáradáskor az izmokat kálium hagyja el, míg az izmok nátriumtartalma emelkedik. Ez a kémiai anyagcsere a test elektromos feszültsége csökken, az úgynevezett „bioelektrikus erők” alábbhagynak. Az alvásnak már most az a feladata, hogy a test elektromos feszültségét ismét feltöltse. Aki tehát többet és főképpen mélyebben alszik, többet el, mert nagyobb energiákkal éli életét.

Mint az életben minden, az alvás is periodikus folyamat. Ebbe az összefüggésbe tartozik, hogy az alvás évszakonkint is hullámzásoknak van alávetve. Az állatok téli álmához hasonlóan az emberek között is sokan vannak, akik télen különösen hajlamosak a fáradtságra és tavasszal majdnem minden embernek el kell azt a különösen zavaró fáradtsági periódust szenvednie, amely a szervezet horrnongazdálkodásának állítódásával van kapcsolatban.

Ezenkivül azonban az emberek napi, vagy jobban mondva éjtszakai álomszükséglete között is tipikus különbségek vannak. J. H Schulz professzor, az ismert berlini pszichológus, egészségeseknél két típusú alvót különböztet meg. Az egyik miután egész nap derekasan dolgozott, este ellenállhatatlanul fáradttá válik; a másik számára pedig úgyszólván este virrad fel igazán csak a nap. Az utóbbi a tipikus „éjjeli bagoly”, akinek sohasem elég hosszú az este. Mondanunk sem kell, hogy ez a típus elsősorban a fejmunkások közül kerül ki. Az éjjeli munkás ezúttal kétfázisú alvó is, amennyiben egészséges, megerőltető napi munka után is csak akkor alszik el, ha későn megy ágyba. Álma kezdetben meglehetősen éber és bizonyos idő után gyakran egészen fel is ébred.

Egy darabig most álmatlanul hever ágyában, majd főképpen reggel felé, egy második fázisban már sokkal mélyebb álomba merül. Ha most az ébresztőóra megszólal, természetesen kedvetlenül és zsörtölődve kel fel. Ezért azonban nem lehet segíteni: a reggeli rosszkedv a kétfázisú alvó természetéhez tartozik. Az első típust ezzel szemben az egyfázisú alvás jellemzi. Az álom itt kezdetben felszínes, majd mélyebbé válik, hogy a csúcspont elérése után reggelfelé ismét éberebbé legyen, úgyhogy az egyfázisú alvó további alvás-szükséglet érzése nélkül vagyis frissen, kipihenten ébred fel.

A túlzott alvásszükséglet kóros jelenség. Elég itt csak a tropikus álomkórra vagy agyhártyagyulladást követő beteges aluszékonyságra utalnunk. Az alvás zavarai természetesen az orvosra tartoznak, mert zavaroknak különböző okai lehetnek. Minden álomporfajta csak egy bizonyos zavar szüntetésére alkalmas, sok esetben semmiféle növényi vagy ásványi altatószer sem segíthet. Az elalvásnak amint már a két említett típus megkülönböztetése is erre vall, lelki tényezői is vannak és ezek a tényezők sok esetben lényeges szerepet töltenek be. Nemhiába mondja már az ősi közmondás is, hogy a legjobb párna a tiszta lelkiismeret. Világos, hogy az alvás lelki eredetű zavarai esetén is csak az orvos segíthet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kórházi ágyon Betegágyon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az isteni díva -  Bemutató a Vígszinházban Az isteni díva - Bemutató a Vígszinházban
A darab sokkal jelentéktelenebb, még harmatos angolszász humorában is...
Koburg Lujza herczegasszony titokzatos betegsége Koburg Lujza herczegasszony titokzatos betegsége
A szászországi lindenhofi intézetben él csöndben Koburg Lujza...
Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában
Bakos József középiskolai tanár Érsekujvárt. Tanítványaival, negyedik...
Páncél és lövőfegyver hajdan és most Páncél és lövőfegyver hajdan és most
A hadi mesterség legnevezetesebb évszáma az 1230-ik esztendő Krisztus...
Rövidek Rövidek
Hivatalosan közlik: Az egyik svéd napilap szombati számában közölte...
Súlyos vereséget szenvedett a Bolton Wanderers Súlyos vereséget szenvedett a Bolton Wanderers
FTC-MTK-UTE-Vasas kombinált – Bolton Wanderers 4:1 (3:1) ...
Vádirat Blum, Mandel és Reynaud ellen Vádirat Blum, Mandel és Reynaud ellen
Szombaton este adták ki a vádiratot a közelmúltban szerepelt számos...
Nedo Nadi 14:7 arányban legyőzte Gombos Sándort Nedo Nadi 14:7 arányban legyőzte Gombos Sándort
Ünnepélyes keretek között, Horthy Miklós kormányzó, József Ferenc...
A MOVE – BSE országos kardvívó versenye A MOVE – BSE országos kardvívó versenye
Fényes külsőségekben és magas nívójú sportélvezetben gyönyörködhetett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98