Dtum
Login with Facebookk
1943 | November

Göbbels beszéde az angol légitámadások megtorlásáról

Berlin, november 28.
(Német Távirati Iroda.)
Az ellenséges oldal - mondotta egyebek között Göbbels dr -, nyilván teljesen hamis és csalóka reményekben ringatja magát ennek a cinikusan durva angol harcmodornak feltételezett kilátásaival kapcsolatban. Azt hiszi, hogy ezzel megtörheti a német otthon háborus szellemét és ezzel olcsó, egyáltalán nem katonai győzelmet arathat felettünk, amely eddig a becsületes csatamezőn megtagadhatott neki és nem is fog soha elérni.

 

Anglia, amint az első világháboruban a kiéheztető tengerzárral, a második világháboruban foszforral és tűzzel harcol asszonyok és gyermekek ellen, akik védtelenségükben természetesen hálásabb célpontjai a brit gentlemaneknek, mint a fegyveres német katonák: azokhoz, amint ezt a délolaszországi arcvonalunk ujra bebizonyitja, csak nem szivesen és vonakodva merészkednek.


Más nagyvárosok mellett most a brit birodalmi fővárosra is sor került. Az ellenség elárasztja romboló- és gyujtóbombákkal, tömegével üriti a foszfortartályokat kulturkincseire, kórházaira, templomaira és munkáslakónegyedeire és diadalmasan annak a reményének ad kifejezést, hogy a lakosság hosszabb időn át nem birhatja ezt ki, hanem összeomlik alatta s az ellenség kivánságának megfelelő véget vet a háborunak feltétel nélküli megadással: ennek következtében aztán zálogba adnák életüket, eladnánk lakosságunkat. A férfiaikat munkásrabszolgákként kiszolgáltatnák a bolsevizmusnak és a német jövendő minden reményét eltemetnék.

 

A birodalmi főváros és lakossága, valamint az egész német nép nevében csak azt az egy választ adhatom erre: soha. Nem gondolható el olyan helyzet, amelyben ilyen kétségbeesett lépésre szánhatnánk magunkat. Az ellenség megsemmisitő szándékaival olyan ellenálló akaratot állitunk szembe, amelyet egyáltalán nem lehet megtörni.


A londoni sajtó kijelenti - folytatta Göbbels dr. -, hogy Berlin lakossága most kezében tartja a háboru eldöntését. Ha az ellenség véleménye szerint a háborut e pillanatban a német nép magatartása dönti el, akkor ez a döntés már meg is történt. Azzal, hogy az angolok repülőiket "háztömbtörök"-nek nevezik, nyiltan elismerik, hogy a brit légierő nem azt az utasitást kapta - amint ezt mindig állitották azelőtt -, hogy a német hadiiparra sujtson le, hanem, hogy német lakónegyedeket döntsön romba és égessen porig, vérig kinozza a lakosságot s asszonyokat és gyermekeket öljön meg a legbarbárabb módion.

 

A német nép megjegyzi ezt magának. Az egész világ elitélte ezt a harcmodort. A német nép izzó gyűlölettel felel rá. A német népet ma felháborodás, düh és nemzeti rajgondás tölti el. Németországban nincs viharosabb követelés annál, hogy kamatos kamatokkal megfizessék egyszer a Themze-parti bűnözőknek, amit eddig elkövettek és elkövetnek.

Jön a megtorlás
A német nép nyugodt lehet afelől - állapitotta meg Göbbels dr. -,  hogy éjjel-nappal lázas szorgalommal dolgoznak ennek a megtorlásnak az előkészitésén és ha egy szép napon majd rátör Angliára, a brit nép köszönetet mondhat azoknak, akik az éjszaka sötétjében rátámadtak békés városainkra s tüzet és pusztulást, halált és szenvedést szórtak asszonyainkra és gyermekeinkre. Eközben - folytatta a miniszter - egy egész nemzet fáradozik azon, hogy a fájdalmas próbára tett városokat átsegitse az ellenséges légi terror borzalmain.


Göbbels dr. ezután párhuzamot vont a két világháboru között. Az első világháboruban szemben - mondotta - ma nincs nyoma a lelkierő elfáradásának vagy elernyedésének a hosszu háboru fokozott követelményeinek következményeképpen, nincs sehol kétség, mindent jobban tudás.


A nemzeti szocializmus eszménye lenyűgöző erejével teljesen átformálta a nép legértékesebb részét és nagyrészt felelősségére bizta a mai idők feladatait.


Az ifjuság utánpótlása a hadsereg számára minden fegyvernemre nézve a hosszabb háboru alatt inkább javul, mint romlik. Az ifjuság idealizusa és lelkes harckészsége ugyanaz, mint a háboru elején. A német ifjuság alapján lehet a német népet megérteni. A világ egy népe sem mérkőzhet vele katonás szellem terén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekeségek a tudomány és a technika...
A katona-kanál temetése A katona-kanál temetése
A ki átvergődött a katona-élet örömein és keservein, jót tudja, hogy...
Alkudozás a németekkel Alkudozás a németekkel
A katonai vészhelyzet elmúltával a monarchia formálódó álláspontja a...
A Magyar Athletikai Club nemzetközi atletikai versenye. A Magyar Athletikai Club nemzetközi atletikai versenye.
Elsőrangu sportélvezetet nyujott a MAC. által mult vasárnap és hétfőn...
A munka befolyása a szervezetre A munka befolyása a szervezetre
Már a régi görögök is ismerték és csodálták az emberi, valamint az...
A diapositivek készítésének új módja A diapositivek készítésének új módja
A tudomány terjesztésének és népszerűsítésének ma már legerősebb...
A wieni nagy regatta A wieni nagy regatta
Magyar vizeken soha nem látott mintaszerű rendezés, népes mezőnyök,...
Kereskedelmünk Romániával Kereskedelmünk Romániával
Romániával való kereskedelmi forgalmunk megitélésére csakis a...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
A királynő, Lakatos László vigjátéka a Vigszínházban lekerült a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98