Dtum
Login with Facebookk
1943 | November

Rövidek

Weizsaecker Rómáról, mint nyilt városról
Zürich, november 7.
Weizsaecker vatikáni német nagykövet hivatalosan kijelentette, hogy a németek minden esetben megkimélik a vatikáni államot, éppugy a Vatikánnak Rómában levő területen kivüli épületeit. Ez gyakorlatilag egész Róma megkímélését jelenti.

Róma német köreiben erélyesen cáfolják tovább azt hirt, hogy aláaknáztak számos középületet, igy például a minisztériumokat, aztán a hidakat, a rádióközpontot, a gázközpontot és a vizvezetékeket. Ilyesmit még csak nem is szándékoztak tenni. Egyébként Weizsaecker követ mindjárt a londoni rádióadás után közölte, hogy teljesen kizárt dolog, hogy a bombázást német repülőgépek hajtották végre.

 

Új magyar követ Vichyben

Budapest, november 3.

Magyarország új franciaországi követe, Bobrik Arnó megérkezett állomáshelyére, Vichybe és hivatalának megkezdésekor a Sevigne-pavillonba ment, hogy bemutatkozzék a francia államfőnek. A magyar követet a Sevigne-pavillonban ünnepélyesen fogadták. Pétain tábornagy, államfő a pavillon különszobájában fogadta a magyar követet, aki átnyujtotta megbízólevelét.

 

Lord Halifax szerint a háboru csucspontjához közeledik
Amszterdam, november 3.
(Német Távirati Iroda.) Lord Halifax Anglia észak-amerikai nagykövete egy washingtoni értekezleten - mint a brit hirszolgálat jelenti - kijelentette, hogy a háboru csucspontjához közeledik, és hogy jó lesz, ha a szövetségesek "még egy hosszu háborura rendezkednek be".

Harcok Kiev körül
Berlin, november 7.
A Német Távirati Iroda értesülése szerint Kievtől nyugatra és északra erős szovjet gyalogsági és páncélos erőkkel szemben vállalkozó sikerrel folyó elkeseredett harcok fejlődtek ki. Ezekben a harcokban a németek nagyszámu szovjet páncélost lőttek le.

Sztalin az "igazi második arcvonalról"

Moszkva, november 7.
(Német Távirati Iroda.) Az októberi bolsevista forradalom évfordulója alkalmával mondott beszédében Sztalin, mint Moszkvából jelentik, kijelentette, hogy "igazi második, arcvonal" megnyitása Európában "nincs a hegyes mögött."

Kommunista vérengzések Spalatóban
Spalato, november 14.
(Német Távirati Iroda.) A legutóbbi megállapitások szerint Spalatában a kommunisták kétszáz embert öltek meg. A spalatói tartományban a kommunisták áldozatainak számát több mint 450-re becsülik.

Már a közeljövőben sor került a Churchilél-Roosevelt-Sztalin találkozóra
Lisszabon, november 21.
Washingtonból jelenti a brit hirszolgálat: Washingtonban nem hivatalosan ugy tudják, hogy a Churchill-Roosevelt-Sztalin között tervezett találkozóra már a közeljövőben sor kerül és valószinűnek tartják, hogy rövidesen nyilatkozat jelentkezik meg ebben a tárgyban.

Himmler látogatást tett Krakkóban
Krakkó, november 21.
(Német Távirati Iroda.) Himmler, az SS birodalmi vezetője, birodalmi belügyminiszter Stockart dr. államtitkár kiséretében látogatást tett Frank dr. birodalmi miniszter főkormányzónál a főkormányzóság székhelyén.

Messe lett az olasz vezérkari főnök
Lisszabon, november 21.
Mint a brit hirszolgálat a barii rádióra hivatkozva közli, Ambrosio tábornokot saját kérésére felmentették az olasz vezérkar főnöki tisztétől és utódjává Messe tábornokot nevezték ki. Ambrosio tábornok "az olasz hadsereg szemlélője" lett. A brit hirszolgálat értesülése szerint, a személyi változás Badoglio kezdeményezésére történt.

Lorkovics, Perics és Nedics találkozója

Zimony, november 28.
(NST.) Lorkovics horvát belügyminiszter szombaton repülőgépen Zimonyba utazott, hir szerint dr. Perics horvát külügyminiszter is Zimonyba ment. Vasárnap a két horvát miniszter találkozott Nedics tábornok szerb miniszterelnökkel. Ha ez a találkozó valóban létrejött, ugy az első személyes érintkezés volt a horvát és szerb kormány tagja között Jugoszlávia összeomlása óta.

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Sulyos harcok az Azovi-tenger és a Dnyeper- könyök között. – A keleti front déli szakszán a szovjet csapatok állandóan nagy erővel támadnak. – A német ellentámadások sok helyen területnyereséggel jártak . – A német légi erő ujból bombázta London területén, az angol repülők Észak- és Nyugat-Németország ellen támadtak. – Észak-Olaszországban tisztogató hadműveletet inditottak a németek. – Ujabb angolszász támadások és áttörési kisérletek az olasz fronton.

2. hét
Kiev környékén, Kercs két oldalán, Nevelnél a legsulyosabban a harcok. – Ujabb erős angolszász támadások Volturnótól északra. – A Vatikánváros bombázása után nagy tömegek ünnepelték a pápát. – Angol-török megbeszélések zajlottak Kairóban.

3.hét
Fontos katonai és politikai döntéseket várnak a Roosevelt- Churchill - Sztalin találkozótól. – Ujabb német partraszállás több görög szigeten. – Nem csökkenő hevességgel folynak a délolaszországi harcok. – Angolszász fegyveres beavatkozásra számitanak Libanonban

4. hét
Sulyos elháritóharcok Cserkasszinál és Gomeltől délnyugatra. – A török kormány értesitette Angliát a kairói megállapodások elfogadásáról. – Küszöbön áll az angol beavatkozás Libanonban?

5. hét
Gomelnél a harcok hevessége csökkent. – Az olasz fronton a harci tevékenység ujra megélénkült. –Állitólag Smuts délafrikai miniszterelnök helyettesiti Churchillt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ernst von Weizsaecker Bobrik követ és Pétain államfő Lord Halifax Heinrich Himmler Hans Frank Mladen Lorkovics Perics Milan Nedics Giovanni Messe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kígyóölő állatka Kígyóölő állatka
A kígyóölő állatka Keletindia őserdeiben él. Apró, bozontos szőrü...
A chilei főkonzul autója vasárnap éjszaka elgázolt egy tortaszállító triciklit A chilei főkonzul autója vasárnap éjszaka elgázolt egy tortaszállító...
A városi házak irányából a város felé haladt a Wiesinger tortagyár...
A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a hírhedt Landau gyilkosság egyik szereplője A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a...
Vasárnapra virradó éjszaka a rendőr az Ördögorom -csárdánál, a...
Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban
Csak most mernek nyíltabban beszélni az orosz fővárosban arról a...
Udvari élet a franczia királyok alatt -  X. Károly udvara Udvari élet a franczia királyok alatt - X. Károly udvara
Az 1824. év szeptemberének 16-án, abban a pillanatban, midőn XVIII....
MacDonald levelet irt a frankhamisitásról MacDonald levelet irt a frankhamisitásról
Thomas Mann és De Monzie után ma MacDonald, Anglia volt...
Miről beszél ma Hitler Miről beszél ma Hitler
Hitler Adolf vezérkancellár hétfőesti birodalmi gyülési beszéde elé...
Magyarország nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot Magyarország nyerte a vízilabda Európa-bajnokságot
Magyarország – Svédország 9:1 (4:1) Vasárnap délután került...
Moinier tábornok Moinier tábornok
Moinier franczia tábornok két évi, eredményekben dus gyarmati...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98