Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Lord Halifax külügyminiszter Anglia céljairól

London, november 5.

Lord Cecil kérdést itnézett a felsőházba a kormányhoz Nagybritannia háborus céljai felől, Lord Halifax külügyminiszter igy válaszolt.


- Maga Lord Cecil is elismeri a nehézségeket, amelyeket az angol háborus célok részletes meghatározása jelent. Ugyanakkor azonban kijelentette, hogy béke, biztonság és a népeknek az a joga, hogy önálló életet élhessenek, feltétlenül a háboru viselésének alapgondolataihoz tartozik.


Lord Cecil hangsulyozta ezenkivül, hogy a háboru végén sem Anglia, sem más nemzet nem fogadhat el olyan megoldást, amely nem járna együtt általános leszereléssel. A legfontosabb előfeltétel, amely felfogásunk szerint a békéhez vezet, a bizalom, az a bizalom, amelyet a jelenlegi német kormány megrenditett és amelyet ujra helyre kell állitani. Ez olyan fejlődési folyamat, amely egyesegyedül Németországtól függ. Az angol kormány nyilatkozatában rámutatott arra, hogy a jelenlegi német kormány igéretei nem kielégitőek. Ha tehát a német kormány hajlandó volna valóban megkisérelni, hogy a világon a bizalmat, amelyet ő maga pusztitott el, ujra helyreállítsa, akkor a német kormánynak magának és nem nekünk kell kiatalálni, minek és hogyan kell történnie.

 

Egyébként jelen pillanatban nem vagyok hajlandó az október 12-iki angol kormánynyilatkozathoz bármit is hozzátenni. Rámutatok arra, hogy általában meg vagyok arról győződve, hogy az az irány, amelyen elindultunk, helyes. Nem volna sem okos sem hasznos, ha előre megállapitanák, milyen időpontban vagy mily módon tekintjük céljainkat megvalósitottnak. El fog érkezni az idő, amikor lehetségessé válik egyenként meghatározni azokat a feltételeket, amelyeknek teljesüléséért fegyvert ragadtunk.


Minden háboru első célja magát a háborut megnyerni. Az első cél, amelyet követünk az, hogy legyőzzük azokat, akik az európai rend állandó megzavarásával arra kényszeritettek bennünket, hogy felvegyük a küzdelmet.


Ösztönösen mindnyájan tudjuk, mit akarunk! Azt hiszem, azt akarjuk, hogy minden férfi és minden nő számára Európában lehetővé váljék, hogy tisztes és rendezett életet éljen és képességeit megfelelően kifejlessze.


Néhány távolabbi célt talán nem lehet közvetlenül megvalósitani, ha azonban általános céljaink tiszták és irányuk helyes, ha népünk egységes és elhatározta, hogy azokat az elveket, amelyekben hiszünk, megvédelmezi, akkor joggal bizhatunk abban, hogy az eredmény meg fog felelni azon férfiak eszményeinek, akik uj és jobb világrendet akarnak bevezetni, olyan rendszert, amely minden nép együttműködésén egyenjoguságán, önbecsülésén és a türelmén alapszik. Csak hasznos lehet, ha mennél több szellem foglalkozik ezzel a problémával, amely kétségkivül a legnehezebb, amit egy nemzedéknek valaha meg kellett oldania.


Egy mindenesetre biztos, az, hogy buzgóságunk nem szabad alábbhagynia mindaddig, amig meg nem győződtünk arról, hogy olyan helyzetbe jutottunk, amelyben a jelenlegi tragédia meg nem ismétlődhetik.

 

Nem hiszem azonban, hogy már most meg lehetne pontosan mondani, mikor érhetjük el ezt a célt. Amig nem tudjuk felbecsülni a háboru tartamát és intenzitását, nem tudjuk elképzelni azt s helyzetet sem, amelyben Európa lesz, ha majd kivívtuk a győzelmet. Ez a kérdés nemcsak a brit kormányt érinti, hanem hasonló mértékben a dominiunok és szövetségeseink kormányait is, akikkel a hadvezetés minden kérdésében állandó összeköttetésben állunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lord Cecil Lord Halifax
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98