Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Tamási Áron próféciája az anyagi javak elosztásáról

Missiót teljesítenek a nagy magyar írók és gondolkodók, amikor az idők változásai, megpróbáltatásai között megmutatják a nemzetnek az utat, amelyről semmiféle szenvedésnek nem szabad letérítenie a jobb és szebb jövőért harcoló magyarságot. Legutóbb Tamási Áron, a magyar toll európai hírű kiválósága adott megragadó erejű útmutatást a magyar millióknak, hogy el ne tévedjenek az eszmék és események forgatagában. Cikkében, amely a Székelyföld egyik kitűnő hetilapjában, a Gyergyó és Vidéke c. lapban jelent meg, „Megőrzés és megújítás” címen, ezt írja:

Lélek és test között felborult az egyensúly, mely szenvedések nélkül, úgy látszik, nem állhat helyre.

Vigyázzunk azonban, nehogy hiába szenvedjünk újból! Gondolkozzunk hát a nagy kérdésen, hogy mit és hogyan kell cselekednünk, ha a szenvedések árán valóban új életet akarunk teremteni. Teljességgel bizonyos, hogy a megváltás csak belülről jöhet,, amiképpen a kegyelem felülről. Mindenkinek önmagát kell megváltania; egyénnek az egyént, családnak a családot, nemzetnek a nemzetet.

Megújult lelkekből áll a megújult közösség.

Ez minden nevelésnek az alapja, a nemzetnevelésnek is. Eszmények nélkül azonban puszta és céltalan a vágy: meg kell keresnünk tehát az eszményeket, melyeknek jegyében a megújulást hirdetni és cselekedni kell. Vannak örök eszmények, melyeket a kereszténység hordoz; az emberi lélek ezekhez a forrásokhoz szomjasabban fog visszatérni, mint ahogy vélnék azok a politikai és társadalmi rendszerek, amelyek csupán az anyagi jólét igazságosabb rendezését akarják végbevinni most is. Az örök eszmények mellett azonban meg kell találnunk azt a nemzeti eszmét is, amely nemcsak erős közösséggé tud egybeforrasztani minket, hanem a magyarságnak a nemzetek között méltó helyet biztosít.

Ez a nemzeti eszme nem lehet más, mint a magyar haza határai között újrateremteni az életet.

Az élet pedig a lélek és a testi kultúra és anyagi rend. Újrateremteni?! Ne féljünk a szótól, mert jobb idejében egészet vállalni és mindenre felkészülni, mint később szenvedni a mulasztás miatt. S meg ne ütődjünk ezen a szón, túlzottnak találván, hiszen attól jobb magyarok biztosan nem leszünk, a kérdés pedig nem szűnik meg azáltal, ha nem beszélünk róla. Mi baj van hát a lélekkel, amelynek megnyilatkozása a kultúrát jelenti és mi baj van az anyagi renddel, melyet a társadalom tükröz?

Egyedül a lélek tesz emberré minket, tartalmánál fogva.

A tartalomnak azonban színe és jellege van: egyéni színe és magyar jellege. Válságban van a lélek, akár emberi tartalmát tekintem, akár egyéni színét, vagy magyar jellegét. Ezen se ütődjünk meg, mert a lélek betegsége korszerű tünet: nem csak mi szenvedünk benne, hanem más nemzetek fiai is. Sajnos, ma ez az egyetlen és valóságos bizonyítéka az emberi „közösség” létezésének s legfőképpen az európai egységnek. Beteg a lélek, mert az anyagiasság olyan világnézetet kényszerített rá, amelyben meg kellett nyomorodnia.

Az egészséges és termékeny világnézetnek ugyanis három örök tényezője van az emberi lélek számára: az Isten, a természet és a társadalom.

Emberhez méltó élet csak akkor képzelhető el, ha a lélek e három tényezőhöz való kapcsolatát megnyugtató módon rendezni tudja. Az anyagelvű korszak úgy rendezte ezeket a kapcsolatokat, hogy az Istent és a természetet kiűzte a lelki világunk képéből s élete színteréül egyedül a társadalmat tette meg, amelyben egyenlőtlen és gyakran méltatlan fegyverekkel folyt a küzdelem: ember és ember, osztály és osztály, nemzet és nemzet között.

A lélek, mely tartalmát egyrészt elvesztette, másrészt pedig a meglévőt gondozni sem tudta: színében is elhervadott, jellege pedig bizonytalan és erőtlen lett.

Így történt, hogy a színes és erkölcsös egyéniség helyébe a tömegember lépett, az értelmes és sokszor művelt szolga, ki felülről veszi azokat a véleményeket, amelyekre a meggyőződését alapítja. S így történt, hogy a nemzeti kultúra helyett, melyet az egészséges lélek jellegének megfelelően teremt, a társadalmi műveltség köszöntött reánk.

Lélek és test: együtt a földi élet.

Ha a kettő közül válságban van a lélek, mert szabad és természetes életformáját elvesztette, akkor a test világában is bizonyára zavarok vannak. A nyugalom hiánya és a beteges fegyelmezetlenség csakugyan feltűnő a mindennapi élet folyamán. A nemzeti test: maga a társadalom is fegyelmezetlen. Erős kézre van szükség és az erős kéznek törvényekre még olyan dolgokban is, amelyeket egészséges társadalom önkéntes fegyelemmel rendez. Sokan azt hiszik, hogy a háború miatt.

Mi azt gondoljuk, hogy a háború maga is következmény, mely a végső fokon teszi próbára a küzdő társadalmat.

Bajosan is lehetne elképzelni, hogy jól rendezett társadalom jöjjön létre olyan világban, mely a lélek kultúráját „produkciókkal” akarja helyettesíteni; másfelől pedig az anyagi javak elosztásában olyan igazsággal mér, amely azoknak az igazsága, akiknek legtöbb van az anyagi javakból. Először az egyén békéje borul fel ilyen világban, azután a közösség békéje, majd a földrészeké, az egész világé. Meg is történt.

Az elveszett békével együtt az igazságot és a természetes rendet is újból meg kell szereznünk, mert értelmes élet máskülönben nincs.

Az anyagi javak elosztásában – földrészek és nemzetek között éppen úgy, mint a társadalomban –, az emberi eszmével összecsendülő nemzeti igazságnak kell döntenie. Mert egyedül ebben az igazságban van megnyugtató és rendteremtő értelem, mely a kevesek helyett a sokat jutalmazza és a kivételeket érték szerint válogatja meg.

Ezért látja úgy a lélek,
hogy a jövő társadalma a szociálizmus elvére épül s hogy olyan értékrendet teremt, melyben a lélek, a szellem és a tehetség megillető helyére jut.

Tehát újra kell teremteni az életet!

Újrateremteni azonban emberi erővel csak azt lehet, amit valamilyen formában megőriztünk és a veszélyben megvédelmeztünk. Ebben a védelemben mind egyek vagyunk. Éltet az ünnepi reménység, hogy az újrateremtésben is egyek leszünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az állati jellemről  4. Az állati jellemről 4.
Némely állatnál meg lehet figyelni a jóindulatnak, az...
Sajátos renaissance- kori műemlékeink Sajátos renaissance- kori műemlékeink
A Firenzéből kiindult renaissance igen hálás és termékeny talajra...
Magyarok a lengyelek emlékünnepén Magyarok a lengyelek emlékünnepén
Jagelló Ulászló lengyel királynak, a grunewaldi ütközet győztesének,...
Tíz év óta kihasználatlanul illan el a karcagi földgáz! Tíz év óta kihasználatlanul illan el a karcagi földgáz!
Tíz esztendővel ezelőtt Karcag határában 1200 méter mélységben 60...
Teljes magyar siker az asztalitenisz világbajnokságon Teljes magyar siker az asztalitenisz világbajnokságon
Az asztalitenisz világbajnokságok döntő fináléján telt ház jelent meg...
Apponyi hatalmas nyilatkozata Apponyi hatalmas nyilatkozata
A demokrácia nagy világtörténelmi és világfejlődési tényt, amelyet...
A középiskolai tanárok kongresszusa A középiskolai tanárok kongresszusa
Az ország középiskolai tanárai már régóta elégedetlenkednek. A mult...
Népgyülés Zágrábban Népgyülés Zágrábban
Márczius 11-én népgyülés volt Zágrábban, mely egy részt...
A nemzetgyűlés a kisiparért A nemzetgyűlés a kisiparért
A liberális korszakban a kisipar, amelynek valóban dolgozó, magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98