Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

Sokoldalú szociális programot valósított meg Budapest

Budapest székesfőváros a szociális gondoskodás területén kontinentális viszonylatban is a legelső metropolisok közé tartozik. Munkatársunk illetékes helyen érdekes tájékoztatást kapott e sokrétű munka legfontosabb eredményeiről.

A székesfőváros közgyűlése három évről hat évre emelte
a kisdedeknek az anya- és csecsemővédelmi rendszerbe való bekapcsolását, ezt egyben közfeladattá nyilvánította. A Stefánia Szövetség és a Gyermekvédelmi Központ átvételével egyidejűen két körzeti védőintézetet, egy napközi csecsemőotthont és három napközis kisdedotthont létesített a főváros. Ennek a védelmi rendszernek a keretébe illesztették bele a gyermek- és ifjúságvédelmet is. 1940-ben felállították a Gyermek- és Ifjúságvédő Hivatalt, amely a hat éven felüli gyermekek és fiatalkorúak általános szociális védelme szempontjából a családgondozó szervekkel, a hatósági és társadalmi szervezetekkel összhangban gondoskodik az iskolásgyermekek és tanoncok étkeztetéséről, felruházásáról, üdültetéséről, orvosi vizsgálatáról.

December 9-én kerül sor az új bakonyoszlopi gyermeküdülő megnyitására.

Hat és fél katasztrális hold megvásárlását határozta el a főváros közgyűlése Csanády Gusztáv főjegyző előterjesztésére. A területet Esterházy János gróftól vették meg. Az üdülőtelep húsz szobájában télen száz, nyáron százötven gyermek helyezhető el, 6-16 éves korig. A teljesen korszerű, központi fűtéssel, hideg-melegvízzel ellátott üdülőbe csupán szegény munkáscsaládok gyermekei kerülhetnek be. Az ünnepi megnyitáson résztvesznek a főváros vezetői.

A múlt évben különleges háborús feladatként végezte el a székesfőváros
a külföldről hazahozott gyermekek elhelyezését, a közelmultban pedig simán és eredményesen bonyolította le a kormány rendelkezésére végrehajtott üdültetési akciót, amely a fővároson kívül 9 pestkörnyéki községre terjedt ki.

Több mint 18.000 tanonc életviszonyainak a tanulmányozása alapján
valósította meg ebben az évben a főváros a tanoncok új nyilvántartásának és gondozásának a rendszerét, továbbá az ú. n. magán tanoncotthonok támogatását. Kilenc alapítvány vagyonából létesítették az Alapítványi Fiúotthont, amely száz fiútanoncnak és száz átmeneti gondozásra szoruló fiúgyermeknek ad otthont. A Klotild-szeretetháztól átvett intézetben 120 személyes leánytanoncotthont rendezett be a főváros. Az alamizsnamegajánlási akciót is újjászervezték. A nép- és családvédelmi törvény alapján megszervezte a főváros a légitámadás esetén hajléktalanná váló személyek étkeztetését, ruházattal és fehérneművel való ellátását. Gondoskodik a székesfőváros a leszerelt katonákról is: ruházati cikkekkel látja el őket.

Felkészült a főváros a háborús termelésből kieső munkaerők elhelyezésére is.

Számbavette az összes fizikai munkalehetőségeket. Új, nagy közmunkák terveit dolgozta ki és a tervbevett keretben nem foglalkoztatható munkásokat kölcsönnel, önállósítással, háziipari munkával és más úton kívánja megsegíteni. Ehhez azonban feltétlenül szükség van a munkaközvetítés korszerű állami megoldására. A székesfőváros nem áll meg nagyszabású szociális munkálkodásában, a végleges, átfogó szociális rendezésre azonban csak a háború után kerülhet sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98