Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Új szervet állított fel a kormány az ipari károk rendezésére

A magyar ipar a háború új, súlyos időszakában is a helyén van és töretlen erővel teljesíti kötelességét, a termelés zavartalan fenntartását minden eszközzel óvja és biztosítja.
Az ipar teljes megértést és támogatást talál ebben az egész nemzetet érintő, nagyszabású munkájában a kormányhatalom részéről. Megállapítható hiteles információk alapján, hogy sem a magángazdasági életet, sem a kormányt nem találták készületlenül az események. Érdeklődtünk az ipari termelés menetét, a munkásság helyzetét illetően, tájékozódtunk a érdekképviseletekkel letárgyalt újabb intézkedésekről és így átfogó képet adhatunk az intézményes szervező munkáról, amellyel a kormány, elsősorban az iparügyi kormány és a magángazdaság szembeszállnak a nehézségekkel.


Újjáépítés, áttelepítés, munkásvédelmi intézkedések


Munkatársunk mindenekelőtt arról érdeklődött,
hogy mi történik az újjáépítés érdekében, miképpen gondoskodnak az érintett munkásságról és milyen intézkedéssel hárítják el a termelés kiesést. A következő választ kaptuk:

– Gondoskodás történt a legszükségesebb tégla- és építőanyagról.
A fővárosban és környékén a Közmunkatanács rendelkezésére állnak az ilyen céllal tárolt készletek, másutt pedig az alispán, illetőleg a polgármester rendelkezik azokkal. Az Anyaghivatal gondoskodik a szükségletekről és ott, ahol elsőrangú termelési érdekek nagyobb mennyiség felhasználását teszik megokolttá, ezeknek a fokozott quantumoknak a rendelkezésre bocsátása is megtörténik.

– Foglalkoztatja az illetékes tényezőket az a kérdés is,
hogy mit és hogyan fogunk felépíteni, a légikárt szenvedett ipartelepek megmaradnak-e vagy áttelepítésükre kerül sor. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy az iparügyi kormány figyelemmel kíséri mindazokat az ipartelepeket, ahol kiesést okozott a támadás. Gondoskodás történik a termelési kiesés pótlásáról és a gépeket, amelyek épségben maradtak, haladéktalanul olyan üzemekbe állítják be, amelyek azokat a termelés érdekében fel tudják használni. Ennek a tevékenységnek a pénzügyi fedezete sem kerülte el az illetékes tényezők figyelmét: a már kiadott rendelet alapján a kárbecslés megtörténik és ezt követi a legsürgősebb intézkedés. Természetesen ahhoz, hogy nagyobbarányú végleges elhatározások jöjjenek létre, a dolog természete szerint hosszabb időre van szükség. A rendelet azonban módot ad arra, – amire különben is feltétlenül meg kellett volna találni a lehetőséget, – hogy azok a középvállalatok, amelyeket a támadás érintett, előleg formájában is kapjanak megfelelő, azonnali segítséget.

– A munkáskérdésre a legnagyobb figyelemmel van az illetékes iparügyi kormány.
A fennálló rendelkezés értelmében két hétig feltétlenül folyósítani kell a munkás fizetését, bármilyen kár, vagy esemény zavarta meg az üzem munkáját. A kormányzat magától értetődően nem engedi meg, hogy a munkás kereset és foglalkozás nélkül maradjon. Akár más üzemekben való elhelyezés útján, akár egyéb munkákban való részvétellel, de feltétlenül biztosítanak a munkás számára megfelelő munkaalkalmat, megélhetést. A munkásnak ezzel szemben kötelessége, hogy üzemében, foglalkoztatási helyén teljes lelki és fizikai készséggel vigye tovább a termelést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98